„Hétfőn halt meg a férjed, ma már péntek van, mosolyogj” - Manapság nem dívik a gyász

Singer Magdolna gyásztanácsadó volt Szily Nóra vendége a Femina Szókimondó videósorozat utolsó részében.

singer-magdolna-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyász szót szinte mindenki a halálhoz köti, pedig az élet más területein is akadhatnak dolgok, amelyeket el kell gyászolnunk: a szakítás, a válás a szakértők szerint legalább annyira, ha nem jobban fáj, mint egy szerettünk elvesztése, de az is óriási veszteség, ha hosszú évek után megszűnik a munkánk. 

Az elengedés egyik esetben sem könnyű, ezernyi érzelem kavarog bennünk, amelyeket a társadalom vagy akár önmagunk hatására inkább elnyomunk. A Femina Szókimondó videósorozatának utolsó részében Szily Nóra Singer Magdolna gyásztanácsadóval beszélgetett a témáról.

Negyven évvel ezelőtt a halál nem volt tabutéma. Ha egy közösség tagja elhunyt, minden szomszédnak megvolt a maga feladata. Mindenki tudta a dolgát, ki halászlevet vitt a gyászoló családnak, más a ház körüli munkákat vállalta kérdés nélkül magára.

Szókimondó beszélgetés a gyászfeldolgozásról

Napjainkban mindez nem megy ilyen olajozottan. Ha egy ismerősünk, barátunk hozzátartozója eltávozik, gyakran azt sem tudjuk, milyen szavakkal nyújtsunk vigaszt a telefonban. A gyászoló felé is lehetetlen elvárásokat támaszt a környezete. Sokszor kimondatlanul is ott van a levegőben az eltúlzott követelmény:

"Hétfőn halt meg a férjed, ma már péntek van, mosolyogj!"

Ezt is szeretjük