Szabad-e beszélni a gyerekkel a halálról? Ez a kérdés ilyenkor sok szülőt foglalkoztat

A halál az élet része, de sokan félnek róla beszélni a kicsikkel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeledik a halottak napja, amikor sokan meglátogatják hozzátartozóik sírját, és megemlékeznek az életükről. Vajon ez a szokás jót tesz a léleknek, vagy visszaránt a fájó múltba? Segít ez a rituálé halottak elengedésében?

A Femina Klub október 22-i előadásán Singer Magdolna gyásztanácsadó válaszolja meg a halállal és az elengedéssel kapcsolatos kérdéseket.

A gyerek és a halál

Azt mondják, a halál végleges búcsút jelent a szeretett embertől. Mégis sokan, amikor visszatérnek hozzátartozójuk sírjához, beszélnek hozzá, gyertyát gyújtanak érte, virágot tesznek a sírjára. Ilyentájt felvetődik a kérdés, hogy a kisebbeket ki kell-e vinni a temetőbe, kell-e nekik foglalkozni a halál gondolatával gyerekkorban.

Singer Magdolna író, a halállal és a veszteséggel foglalkozó terapeuta szerint a gyereknek olyan közegben kell felnőnie, ahol igenis beszélnek a halálról.

- Ne megóvni akarjuk a gyerekeinket a veszteségek okozta szomorúságtól, hanem segítsük őket a veszteségük megélésében. El kellene fogadni, hogy a halál az élet természetes része, csakúgy, mint a születés, és hogy bizony az életünk törékeny, az élet nem mindig kiszámítható, és sajnos nem csak az idősek halnak meg. Ez nem azt jelenti, hogy el kell veszítenünk a biztonságérzetünket, csupán a halállal kapcsolatos természetellenes attitűdünkön érdemes változtatni - mondja a vele készített interjúnkban.

Singer Magdolna pályája során 16 könyvet publikált a gyászolóban és a haldoklóban lejátszódó folyamatokról, a fájdalommal való megküzdésről és az elhallgatott problémákról. A Magyar Hospice Alapítványnál végzett munka keretében gyászcsoportokat és telefonos lelkisegély-szolgálatot vezetett.

Hallgasd meg Singer Magdolna előadását a Thália Színházban! 
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2016. október 22. 18 óra 
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp színpad  
        
Bővebb információ: www.femina.hu/feminaklub         

De hogyan neveld úgy a gyereket, hogy számára a halál ne egy rémisztő mumus legyen?  Hogyan fogadd el te, hogy a halál is része az életnek? Ezen kérdések megválaszolásában is segít a Femina Klub. Singer Magdolna a Szily Nórával folytatott másfél órás beszélgetésen minden lényeges kérdést körbejár, hogy segítsen az elengedésben és a veszteség feldolgozásában.

Jegyek kizárólag online, korlátozott számban kaphatók! Ne maradj le róla!

Ezt is szeretjük