Ugyanannyira káros a pornó az agyra, mint az alkohol: ilyen elváltozást okoz

Ijesztő, mire derült fény. Lehet, hogy jobb lemondani a pornóról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mértékkel beleférhet, de a függőségig fokozódó, túl gyakori pornónézés, amely a mindennapok visszatérő elemévé válik, már okozhat problémát német kutatók szerint.

A pornónézés a Simon Kühn vezette kutatócsoport szerint romboló hatást fejthet ki az agyban, bizonyos szinten újraírhatja annak struktúráját és funkcióit: az agy egy része tulajdonképpen összezsugorodik, ezzel pedig az ember szexuális izgatásra adott reakcióit tompítja le.

Ez történik a pornó hatására

A kutatás, amelyet a Medicinal Daily közölt, rávilágított, hogy pornónézés hatására dopamin termelődik az agyban. A dopamin az a neurotranszmitter, vagyis idegi ingerületátvivő, amely a tanulásért, a jutalmazásért, az érzelmekért és a kellemes érzésekért felelős. Minél több pornót néz valaki, annál magasabb lesz a dopaminszintje, és annál inkább válik az agya immunissá, érzéketlenné azzal szemben.

A sok dopamin termelődése hosszú távon kedvezőtlen hatással van az ember véleményalkotási és döntési képességére, és a kutatók szerint a férfiak esetében a lustaságot is fokozza a sok pornónézés, ez azonban még nem minden.

Összezsugorodik az agy

A német kutatásban 64 férfi vett részt, mindegyikük 21 és 45 év közötti volt. A kutatás első felében Kühn és a kutatócsoport megkérdezte tőlük, milyen gyakran néznek pornót. A kutatás másik felében megvizsgálták agyukat fMRI-vel - funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat -, hogy lássák, agyuk miként működik pornófilmnézés közben.

A vizsgálat döbbenetes eredményt hozott: azoknak a férfiaknak, akik gyakran néznek pornót, kisebb az agyában a corpus stiratum, a bazális ganglion nevű agyterület egyik része, az agyuk középső részének aktivitása pedig alacsonyabb.

Dr. Emanuelle Olusola neurológus így kommentálta a kutatást:

- A pornó egyértelműen változást idéz elő az agyban, különösen a homloklebeny területén, a kémiai anyagok termelődését, a szinaptikus funkciókat, a neuronok és az agysejtek felépítését illetően. Olyan rombolást végez, mint az amfetamin, az alkohol vagy a kokain. A pornó a szexuális életet is negatívan befolyásolhatja, mivel a masszív pornófogyasztónak nem elég a partner általi ingerlés, neki pornó kell, hogy ráhangolódjon a szexre - mondta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Olyan, mint a kábítószer

Kühn, a kutatás vezetője szerint a pornó a droghoz hasonló rombolást végezaz agyban:

- Ezek a változások azokhoz hasonlatosak, amiket a kokainfüggők agyában látni. Ugyanazok a területek mutatnak rendellenességet. Emellett pedig minél több pornót néz valaki, annál kisebb aktivitást mutat a szexuális ingerlés érzékeléséért felelős agyterület. A gyakori pornónézés átrendezi agy struktúráját, akárcsak más dolgok, amelyeket mindennaposan végeznek az emberek - mondta Kühn.

Gary Wilson pszichológus a kutatás vezetőjének álláspontját a sajátjával is alátámasztotta:

- A pornó nélkülözése olyan elvonási tünetre hasonló érzetet kelt a gyakori pornónézőkben, akárcsak a drogfüggőkben a drog hiánya. Kívánják, hiszen az agyuknak egyre több és több dopaminra van szüksége. Nemcsak a pornónézés gyakorisága nőhet, de az ember ingerküszöbe is: aki függő, egyre durvább filmekre vágyhat, hiszen agyában is egyre nehézkesebbé válik kiváltani olyan mennyiségű dopamintermelést, amelyre már reagálni is fog - mondta.

Ezt is szeretjük