Azt hiszed, hogy álom vele a párkapcsolat, pedig nem - 8 jel, hogy „people pleaser”-rel van dolgod

A people pleaserek gyakran komoly traumákat hordoznak a múltból, és emiatt rendkívül mérgező kapcsolatokba kerülhetnek.

GettyImages-1298151269

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

„Mit szeretnél enni ma? - Nem tudom, válassz te nyugodtan.” - Talán nincs olyan párkapcsolat, ahol ne hangzott volna el ez a párbeszéd. Persze van olyan, hogy az ember tényleg mit kíván, de az is lehet, a másikat csupán a párjának való kényszeres megfelelés hajtja. Azaz lehet, hogy people pleaserrel van dolgunk. De kik is ők, és milyen velük az élet? 

A people pleaser egy gyakran használt kifejezés manapság a pszichológiában. Az ilyen emberekkel kezdetben gyerekjáték kijönni, hiszen alkalmazkodók, odaadók és rugalmasak. A háttérben azonban kevésbé idilli a helyzet: gyakran komoly traumákat hordoznak magukkal, és toxikus kapcsolatokban kötnek ki.

Milyen is egy people pleaser?

A people pleaserek mások igényeit helyezik előtérbe a sajátjaik helyett. Emellett nehezükre esik saját érzelmeiket, vágyaikat és szükségleteiket kommunikálni. Folyamatosan attól félnek, ha hangot adnak ezeknek, nem fogják kedvelni, rosszabb esetben el is hagyják őket. 

GettyImages-1042693014
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

A people pleaserek általában gyerekkori traumákat hordoznak. Gyakori, hogy maximalista, teljesítményorientált szülők gyermekei ők, akik fontosabbnak tartották a sikert, mint azt, hogyan érzi magát a gyerek. Ők mesterien olvosnak a sorok között, mivel gyerekként szüleik érzelmeit lehetetlen volt leolvasni arcukról. A people pleaserek így önbizalomhiányos, bizonytalan emberek lesznek, akik nem tudnak kiállni magukért még a legalapvetőbb szituációkban sem. 

Innen ismered fel őket

Számos jelből következtethetsz arra, hogy valaki ilyen személyiség:

  • Különböző arcát mutatja más-más embereknek, maszkokat hord, mert fél attól, hogy teher lesz a másik számára.
  • Folyamatosan figyeli környezetét negatív jelek után kutatva.
  • Krónikusan szomjazik az állandó külső megerősítésre és validálásra.
  • Nem gondoskodik magáról, mentális állapotáról.
  • Nincsenek korlátjai.
  • Önértékelése mások boldogságától függ.
  • Hajlamos mások határainak átlépésére, például segítséget nyújt akkor is, amikor azt nem kérték.
  • Túl sokat kér bocsánatot, és gyakran túlgondolja a dolgokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

People pleaser a párkapcsolatban

People pleasereknél párkapcsolatban három fő mintázat figyelhető meg. 

Hiperéberség

Az egyik ilyen csoport a hiperéberek, akik folyamatosan félnek attól, hogy elhagyják őket. Ők megszállottan figyelik partnerük minden mozdulatát, hogy megbizonyosodjanak arról, párjuk elégedett velük. Partnerük gondolatainak és érzéseinek monitorozása megszállottsággá fajul, és olyan kényszeres mintázatokban manifesztálódik, ami néha túlzottan ragaszkodónak és követelőzőnek tűnik a másik számára. Bár ezt a fajta manipulációt a nárcisztikusok és a társfüggők és alkalmazzák, náluk merőben másképp jelentkezik ez. Míg egy nárcisztikus az irányítás, a hatalom vagy a státusz érdekében irányítja a másikat, addig a társfüggő és a people pleaser érzelmi támogatás és együttérzés reményében teszi ezt, hogy végül biztonságban érezhesse magát. 

Amikor a people pleaser úgy érzi, hiába próbál erőfeszítéseket tenni, hogy megfeleljen partnerének, mert törekvései észrevétlenek maradnak, végül megkeseredik és megvetővé válik. 

Egyoldalú párkapcsolat

Az alacsony önértékelés és önszeretet gyakran egyoldalú kapcsolatokba sodorja a people pleasert. Romantikus kapcsolatoknál ilyenkor igyekeznek rendben tartani a közös otthont, minden apróságban a partnerük kedvére tenni. Például lehet, hogy mindig a másik kedvenceit főzi, vagy hogy mindig tökéletes a megjelenése - mindez megint csak a visszaigazolásról és jóváhagyásról szól. A people pleaserek ünnepekkor teljesen elvetik a sulykot, és a kelleténél jóval több ajándékkal halmozzák el a másikat. 

GettyImages-1124667796
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Ezek az emberek gyakran nárcisztikus személyek mellet kötnek ki, akiket nem győznek dicsérni és meggyőzni arról, hogy valóban szerethetőek és értékesek. A nárcisztikus pedig ilyenkor mit csinál? Még jobban elkezdeni kihasználni a másikat. Ez néha olyan szintekig eszkalálódik, hogy a people pleaser beleragad egy borzasztóan egyoldalú és egészségtelen kapcsolatba.

Személyiség elvesztése

A people pleaserek egy fajtájának nehézséget okoz a párkapcsolaton kívül definiálnia magát. Míg párjával tudja, mi a „szerepe”, addig a kapcsolaton kívül már teljesen elveszetté válik. Ez pedig az autonómia és az önazonosság teljes hiányát eredményezi. Ezt párkapcsolatban az jelezheti, ha a másik mindig együtt szeretne lenni, közös időt tölteni, párja számára 0-24-ben elérhető testileg és lelkileg. Közösek a hobbik és a barátok, egyre inkább megszűnik az énidő és az öngondoskodás.

Mindezt persze nem szabad összekeverni azzal, ha két fiatal együtt nő fel és  hasonlóak lesznek. A people pleaserek a kapcsolatban változnak meg, például ugyanazt a zenét kezdik kedvelni, mint a másik, vagy teljesen megváltoztatják öltözködési stílusukat. Ha úgy érzed, ez téged is érint, vizsgáld meg önmagad, milyen voltál a kapcsolatod előtt, és milyen vagy most. 

Ez a típusú szerelem tart a legtovább a kutatások szerint - Nem a szenvedélyes szerelem az

Hogyan tartható fenn a hosszú távú, boldog párkapcsolat?

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük