18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

4 észrevétlen, de árulkodó jel, hogy a férfi hazudik

Csalhatatlan hazugságvizsgálóra van szükséged? Figyelj az alig észrevehető részletekre: gesztusai lebuktatják a vérprofi füllentőt is!

Előfordult már, hogy a pasidat hazugságon kaptad, vagy egy-egy füllentésével lebukott előtted? Ha úgy érzed, hogy nagyobb bizonyosságra van szükséged, mint az ő adott szava, van egy tuti fegyver, ami ellen nem tud védekezni - ez pedig a saját teste.

Az emberek közötti üzenetváltások 60%-át a test jelzései adják, néhány gesztus pedig csak akkor válik láthatóvá, amikor valaki hazudik. Szerencsére könnyű dolgod van, hiszen a férfiak szélesebb és intenzívebb gesztusait könnyebb észrevenni, mint a női jeleket. Ismerd meg a leggyanúsabb apróságokat, melyek arra utalnak, hogy párod az orrodnál fogva próbál vezetni!

Árulkodó mosoly

A nők és a férfiak hazugság közben ugyanannyit mosolyognak, mint amikor igazat mondanak. A valódi mosoly azonban hirtelen jön, és szimmetrikus, vagyis az arc bal oldala tükrözi a jobb oldalát. A hamis mosoly ezzel szemben lassan, bizonytalanul bontakozik ki, és aszimmetrikus. Amikor a párod olyan érzést próbál kimutatni, ami nem szívből jön, arckifejezése nem szimmetrikus: a ferde vigyor mellett intő jel lehet, ha egyenesen bár, de összeszorított ajakkal mosolyog, és a szemöldöke sem egészen úgy áll, ahogy kellene.

A szeme sem áll jól

Valószínűleg téged is arra tanítottak egykor, hogy aki hazudik, az soha nem néz a szemedbe. Ez igaz is a nyugati és európai kultúrákban felnőtt gyermekekre, akik azt hallották az anyjuktól, hogy amikor füllentenek, a szemük sem áll jól. Számos ázsiai és dél-amerikai országban azonban a hosszas szemkontaktust udvariatlannak vagy agresszívnak tartják, itt tehát már nem érvényes ez az aranyszabály.

A vérbeli hazudozók azonban a világ minden országában értenek ahhoz, hogy hazugság közben is megtartsák a szemkontaktust, ez tehát csak akkor lehet intő jel, ha tudod párodról, hogy kezdő még a füllentés szakmájában. A sűrűbb pislogásra már érdemes felfigyelned, hiszen az annak a jele, hogy növekszik a feszültség, és szeme kiszárad az erőltetett szemkontaktustól.

A hazug férfi leleplezésében az is segíthet, ha megfigyeled, hogy amikor rákérdezel az igazságra, merre néz. Ez a mozdulat azt mutatja, hogy agyának éppen melyik felét használja, és ezt a jelzést szinte lehetetlen meghamisítani. Amikor a jobbkezesek egy valóban megtörtént eseményt idéznek fel, a bal agyféltekéjüket használják, és jobbra néznek.

Amikor viszont kitalálnak egy sztorit, a jobb agyféltekéjüket használják, és balra néznek. Egyszerűen fogalmazva, ha párod jobbkezes, balra néz, amikor nem mond igazat. Természetesen ez a megfigyelés sem olyan bombabiztos, mint a hazugságvizsgáló, de a csalás erőteljes jele lehet.

Pinokkió-hatás

A hazug fabábu meséje nem is áll messze a valóságtól, ugyanis a véráramról különleges kamerákkal készített felvételek azt bizonyítják, hogy amikor valaki hazudik, valóban megnő az orra. A chicagói Szagló- és Ízlelőszervi Kutató Alapítvány munkatársai jöttek rá, hogy amikor valaki hazudik, szervezetében egy katekolamin nevű anyag szabadul fel, melytől az orr belsejében lévő szövetek megduzzadnak.

Bár ez a duzzadás szabad szemmel nem látható, ezzel egy időben a benne lévő idegvégződések bizseregni kezdenek, minek következtében muszáj azonnal megvakarni. Ha tehát párod szinte egyfolytában dörzsöli az orrát, amikor az elmúlt estéről számol be, valószínűleg ferdített verzióban hallod a valóságot.

Alátámasztás szavakkal

Soha ne a többi gesztustól vagy a körülményektől elszigetelt egyes gesztusokat értelmezd. Ha a pasi a szemét dörgöli, lehet, hogy valóban viszket vagy fáj a szeme, vagy egyszerűen fáradt. A hazugságra utaló gesztusok csoportban jelennek meg, és legalább három jelet kell észrevenned, mielőtt azt feltételeznéd, hogy valaki hazudik.

Ha valaki a szájához vagy az orrához érinti a kezét, a szemét dörgöli, a fülét húzgálja, a nyakát vakargatja, ujjaival a szája körül matat, vagy az orrát birizgálja, abból még nem következik, hogy hazudik, csupán olyasmi játszódik le az agyában, amiről nem akar beszélni. Ezzel szemben, ha párod folyton megérinti az arcát, miközben eltökélten próbál szavaival arról győzködni, hogy bízhatsz benne, akkor ésszerű a feltételezésed, hogy épp az előbb hazudott.

A hazugság önmagában még nem a legveszélyesebb párkapcsolati bűn, de feltétlenül érdemes figyelned a jelekre, hiszen ahol egy hazugság már volt, ott többre is számíthatsz.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A füllentésre hajlamos pasi pedig, ha nem is megcsalásait próbálja leplezni, nem valami megbízható, tehát előfordulhat, hogy az igazán nehéz helyzetekben sem számíthatsz rá.

Cikkünk Barbara Pease és Allan Pease Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? című könyve alapján készült.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük