Már a válást fontolgatod?
Egy lépés, amivel megmentheted a házasságodat
Van valami, amit mindenképp érdemes kipróbálnotok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy még sok év együttélés után sem ismered igazán a párodat? De biztosan jól választottál magad mellé társat? Netán volt egy rejtett lelki szempontod, amire épp az ő segítségével reméltél megoldást? Mit tehetsz, ha úgy érzed, nem bírod tovább a párkapcsolatodban?

Csupán néhány kérdés azok közül, amelyek alapvetően befolyásolhatják a jövődet. A családállítás módszerével könnyen kiderítheted, van-e olyan lelki kötődés közöttetek, amelyre a hétköznapok boldogságát alapozhatod.

Túlélési leltározás

Hosszú időt tölthetsz el úgy egy másik ember mellett, hogy bizonyos dolgokat folyamatosan a szőnyeg alá sepertek, és ettől még működőképes család vagytok. Kérdés persze, megéri-e neked, hogy kényelemből, megszokásból lemondj a vágyaidról. Mert aki csak megalkuszik, valójában az élete minőségét teszi kockára.

A szembenézéshez tehát bátorság szükséges, és amikor feketén-fehéren kiderül, hogy valami nagyon félrement közöttetek, nem jó megoldás befogni a szemed, füled, inkább komoly döntéseket kell meghoznod.

A halogatás csábító, ám nem érdemes megvárni az utolsó előtti pillanatot. Hiszen, ha a másik netán félrelép közben, vagyis kiprovokálja a számvetést, már valóban nincs más út, muszáj mérlegre tenni az érzelmeiteket. Az a baj ezzel a taktikával, hogy hogy könnyen túlmehettek a saját határaitokon, ahonnan már kevés az esély a közös hátraarcra.

Felszabadító tükörpróba

A családállítás módszerének van például egy olyan, különleges technikája, amely lehetőséget ad a párnak arra, hogy végre tényleg azt lássa, ami van. Egy időben szembesülhetsz azzal, te milyennek hiszed magadat és milyennek tartod a társadat. Ő is megmutathatja ugyanakkor neked, hogy mit gondol magáról, illetve mit hisz rólad.

Olykor döbbenetes félreértésekre derülhet így egyértelműen fény - talán még időben -, ami végre elindíthatja a párbeszédet közöttetek. Kimondani azt, amit érzel, komoly feladat, de az egyetlen lehetőség annak tisztázására, vajon a cél - együtt maradni - valóban közös-e.

A külső segítség ezért fontos tehát, tulajdonképpen hidat épít a két ember között. Nem az a megoldás azonban, ha hosszú listát állítasz össze arról, a párodnak miben kellene megváltoznia ahhoz, hogy neked megfeleljen. Onnan nézd a dolgot, vajon te mit tudnál hozzátenni még ahhoz, hogy mindkettőtök számára megfelelő lehessen a kapcsolat.

Megcsalt a párod?

Ha ez áll a problémáitok hátterében, a videó segíthet, mit tegyél. Nézd meg!

Furcsa családi örökség

Azokra a tudattalan vágyaidra, hogy például a párodtól szeretnéd megkapni a gyerekkorodból - valamelyik szülődtől - hiányzó érzéseket, figyelmet, elismerést, biztonságot, még akkor is rámehet a boldogságotok, ha ez a lelki üzlet kölcsönös.

Vagyis: cserébe te is megpróbálsz esélyt nyújtani neki bizonyos beteljesületlen érzelmi vágyai megélésére. Ha bevállalsz ugyanis, mondjuk, egy szülőszerepet, akkor egyre inkább a gyerekednek látod majd őt, és te sem a felnőtt társ leszel a szemében. Ráadásul, ami a múltban elmaradt, a jelenben nem pótolható be. Ezeket a rejtett elvárásokat is fel tudja deríteni a családállítás, ami arra ad esélyt, hogy aztán kölcsönösen elengedjétek őket.

Felmérheted tehát azt is, vajon volt-e olyan különleges szempont, amire a párodat kiválasztottad magad mellé. Egy jól működő kapcsolat legfontosabb feltétele ugyanis, hogy a férfi és a nő különösebb szándék nélkül, tiszta érzésekkel köteleződjön el egymás mellett. Minden egyéb kudarcra ítélt próbálkozás. Ha nem vagy egész, akkor egy másik félember biztosan nem tud kiegészíteni téged - ezért ne a másik feledet keresgéld.

Együtt, magamért

Amikor egy pár tagjai hajlandóak segítséget igénybe venni a problémáik tisztázása, és megoldása érdekében, valójában újra igent mondanak egymásra. Vesztenivalójuk nincs, hiszen - ahogy az az előbbiekből kiderült - számos új szempontra támaszkodva aztán új alapokon építkezhetnek tovább. Egy ilyen helyzet mutatja meg azt is, mennyire bízunk magunkban. Lehet persze, hogy végül nincs esély a közös folytatásra, ám ez sem kudarc. Néha annak felismerése, hogy az adott kapcsolat lezárult kinyitja a továbblépés kapuját.

Ezt is szeretjük