Nem vagyok szerelmes, de a párom tart el
Nem merem elhagyni
Meg tudsz bízni magadban annyira, hogy a kezedbe vedd a sorsod irányítását?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Életed egyik legfontosabb döntése lehet a következő: meg tudsz-e bízni magadban annyira, hogy a kezedbe vedd a sorsod irányítását.

Olykor épp ezen múlhat a boldogságod is. Miért érhet egy látszólagos, ám kiszolgáltatott biztonság többet ennél?

Töredező aranyketrec

Grétire nagyon irigyek a barátnői a házassága miatt. Zsolt, a férje gazdag vállalkozó, és mindent megad a harmincas éveit kezdő lánynak. Szép házuk van, évente kétszer nyaralnak, Gréti jó autóval járhat, nem kell megnéznie egyik boltban sem az árcímkéket.

Elvileg minden adott számára a tökéletes elégedettséghez. Az immár kétgyermekes családanyának még segítsége is akad a háztartás ellátásához, így valójában semmi gondja az életében, azaz azt csinálhat, amit csak szeretne.

Gréti ezt a lehetőséget mostanság titokban sírásban meríti ki, mivel rádöbbent arra, hogy már nem szereti a férjét. Valójában évek óta erről van szó, ami ellen Zsolt küzdött egy ideig. Pazar ajándékokkal próbálta magához édesgetni az asszonykáját.
Gréti próbálkozott is, volt, hogy sikerült elhitetnie magával, minden a lehető legnagyobb rendben van. Csak a férje ne érne hozzá.

Nektek nehéz volt, nekem könnyebb lesz

Miért juthat el valaki odáig, hogy csakis a józan ész, a megfontolás, kényelem, félelem tartja benne egy párkapcsolatban?

A családállítás sokféle magyarázatot ismer erre. Ez a módszer a lelkünk legmélyén megbújó hajtóerőt, láthatatlan összeköttetéseket, furcsa összefüggéseket, tudatosan nem hozzáférhető mintákat ismeri fel, hozza a felszínre.

Ami szinte biztos egy ilyen helyzetben, hogy a kiszolgáltatottság elsősorban a gyermeki létre utalhat. Vagyis az, aki hagyja magát függő helyzetbe hozni, valami miatt nem tudott felnőni a lelkében, és a gyerekkorát próbálja kitolni, meghosszabbítani, rekonstruálni a házassága révén. De az is lehet, hogy a női felmenői sorsa, példája hat rá. Mondjuk, a nagymamája nagy szegénységben élt, korán megözvegyült, és nagy küzdelmek árán, egyedül nevelte fel a gyerekeit.

Közöttük az illető hölgy édesanyját, aki, hogy mindezért cserébe, hálából szolidáris lehessen az anyjával, szintén egy olyan társat választ, akivel napról napra élhet. Ezt látja maga előtt a házasságukból születő lány. Mivel a gyerekkorában sokszor volt fültanúja a szülei veszekedésének a pénz miatt, elhatározza: nem akarok úgy élni, mint ti, nagyi, anya. Majd én jobban csinálom, gazdag férjet választok.

A családállítás

Ha még nem ismered a családállítást, videónkból megtudhatod, miről van szó.

Tudattalan szerepcsere

Gréti például azt ismerte fel egy családállítási csoportban, hogy a szülei házasságát szerette volna lekottázni. Furcsa helyzet, amikor valakit nem a rossz gyerekkora befolyásol, épp ellenkezőleg, egy idillikus életkezdet zárja magába. Gréti ugyanis kiegyensúlyozottnak látta szüleit, biztonságban nőtt fel, így megpróbálta magához venni, lemásolni a boldogság receptjét. Tutira ment, és az apjához hasonló férjet választott magának. Ő Zsolt, akiről persze kiderült, hogy nem Gréti apja, csupán a halvány másolata. És bizony Gréti sem azonosulhat az édesanyjával, hiszen neki önállóan, saját jogon kell megfogalmaznia a saját vágyait, megterveznie a maga boldogságát. Egy ilyen lelki "üzlet" persze mindig kölcsönös, Zsolt ugyanis a saját édesanyát - akit nagyon szeretett, ám korán elveszített - próbálta megtalálni Grétiben.

Mindenkinek a maga élete

Mit tehet tehát az, akinek, legalábbis átmenetileg, az anyagi biztonság, illetve a boldogság között kell választania? Hozza meg a maga döntését. Sajnos ilyen egyszerű. Mérlegre kell ugyanis tennie, mi ér többet a számára: a kényelmes élet, avagy a szerelem. Az a furcsa, hogy amikor ez a döntés valóban megszületik, hirtelen egyértelművé válik, milyen stratégiára, taktikára van szükség a kitűzött célok eléréséhez. Dönteni nehéz tehát, aki azonban erre képes, a következő lépéseket is tudni fogja.

Gréti például nagyon felszabadultnak érezte magát a családállítás után. A legfurcsább az volt a számára, hogy egész más szemmel kezdett el nézni Zsoltra, akinek végre képes volt mindent elmondani az érzéseiről. No meg arról is, mennyi terve van a saját életét illetően. Egy kis időt kért, de nem költözött el a férjétől, aki nagyon örült annak, hogy végre felnőtt nőnek látja a feleségét, és a NŐ szón volt immár a hangsúly. Az anyja eszébe sem jutott róla. Zsolt tehát biztosította Grétit arról, hogy mindenben támogatja. Valami elkezdődött közöttük, mintha egy új kapcsolat alapköveit rakosgatták volna le.

Ezt is szeretjük