20 másodperc ölelés így tesz csodát a testtel és lélekkel - Miért csodálatos gyógyító?
Az egészségre gyakorol jótékony hatást az ölelkezés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy átlagos ölelés az angliai Dundee-i Egyetem kutatói szerint mindössze 3 másodpercig tart, pedig ezt a fantasztikus emberi interakciót több okból sem érdemes ilyen hamar felfüggeszteni: 20 másodpercnyi belőle ugyanis csodákat tesz az emberrel.

Ezért éppen 20 másodperc

A UNC School of Medicine kutatói az ölelés emberi szervezetre gyakorolt hatását megfigyelve arra jutottak, hogy 20 másodperc ölelkezés után tapasztalható a szervezetben oxitocinszint-emelkedés. Az oxitocin szeretethormonként is ismeretes, mely erősíti a kötődést ember és ember között. A hormont az agyalapi mirigy termeli, és nemcsak ölelkezés, de szülés és szeretkezés során is fontos szerepet játszik, utóbbi esetében az orgazmus bekövetkeztéhez szükséges.

Az oxitocin jótékony hatásai ugyanakkor nem merülnek ki ennyiben. A hormon vérnyomáscsökkentő, stressz- és szorongásoldó, sőt, még a memóriára is kedvezően hat.

Nem mindegy, hogy kit ölelsz

Fontos megállapítás a Bécsi Egyetem kutatóitól, hogy az ölelkezés nem minden esetben jár oxitocinszint-emelkedéssel. Az oxitocinszint-emelkedés és az oxitocin okozta pozitív hatások ugyanis csak akkor következnek be, ha olyasvalakit ölel az ember, akit ismer, illetve kedvel vagy szeret. Egy idegen ölelése sokkal inkább stresszhormont szabadíthat fel, mivel az ismeretlen ilyenkor az ember intim szférájába férkőzik, ami teljesen érthetően váltja ki a negatív reakciót.

Ennek vonatkozásában felmerül a kérdés, hogy az ingyenölelés-kampányok hogyan működhetnek mégis, és hogyan lehetnek világszerte sikeresek, hiszen ezek során idegenek ölelkeznek egymással. A kezdeményezés az ölelés, az emberi kapcsolatok, a testi kontaktus fontosságára hivatott felhívni a figyelmet, keretében pedig önkéntesek ölelnek át erre jelentkező járókelőket.

Talán ez lehet a válasz a kérdésre: jelentkeznek. Mindenki másképpen határozza meg saját intim szférája határait. Akiknek egy idegen ölelése belefér, azoknak természetesen jóleshet, és már az ölelés gondolata is endorfin felszabadulásával járó örömérzetet kelthet bennük. Akik azonban ódzkodnak ettől, azok nem is élnek a lehetőséggel, tekintettel intim szférájukra.

Ezt is szeretjük