Ez a legtaszítóbb női tárgyalási stílus, amivel a férfiak találkoztak - Megkérdeztük

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen nőként férfiakkal tárgyalni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évszázadokkal ezelőtt a női társadalom még csak sejteni sem sejthette, hogy 2014-ben nem csupán feleségként, anyaként, háziasszonyként, hanem esetenként az üzlet világában is nap mint nap helyt kell majd állnia.

Ma azonban ez már egy létező dolog, számos sikeres nő jár-kel a világban, és áll helyt nemcsak családanyaként, de üzletasszonyként is.

A sikeres üzlet érdekében nemtől függetlenül érdemes elmélyülni a tárgyalástechnikai ismeretekben. Nőként annál is inkább, mivel a nők sajnos még ma, 2014-ben is nehezített pályán mozognak az üzlet világában a férfiak között: úgy kell érvényesülniük, hogy közben ne a nőt, hanem az egyenrangú üzleti partnert lássák bennük. Mindemellett a siker érdekében tudatosan érdemes kerülniük néhány tipikus női hibát.

Ha te is gyakorta találkozol üzletfelekkel, számodra is tanulságos lehet, mit találnak negatívnak a férfiak a női tárgyalópartnerek viselkedésében, illetve mind az üzletben jártas férfiaktól, mind a Femina sales vezetőjétől, Szabó Marianntól kaphatsz néhány tippet, mi a nők számára a követendő irányvonal az üzlet világában.

Női tárgyalópartnerek férfiszemmel

Annál is inkább, mert - hiába nem az a lényeg egy üzletben, hogy férfi és férfi, nő és nő vagy férfi és nő közt köttetett-e meg - a nemi különbségek jelenléte férfi és női tárgyalópartnerek esetén nem figyelmen kívül hagyhatóak.

A férfiak számára egyes női viselkedések a tárgyalások alkalmával kifejezetten taszítóak lehetnek, éppen ezért, hogy mindez semmiképpen se mehessen a nő oldaláról az üzlet kárára, a nőknek tudatosan érdemes odafigyelni, hogyan viselkednek, illetve milyen a megjelenésük. Erről kérdeztünk két, az üzlet világában mozgó férfit.

Zoltán, 46 éves, vezető

- Számít valamit a tárgyalópartner neme, vagy teljesen mindegy, mivel az üzleten van a hangsúly?

- Nem számít, hogy a velem szemben ülő tárgyalópartnernek mi a neme. Nem befolyásolja az üzlet végkimenetét.

- Mennyiben más nővel tárgyalni, mint férfival?

- Biztos, hogy más nővel tárgyalni, másképp kommunikálnak, másképp világítják meg a dolgokat.

- Tárgyaltál már olyan nővel, aki a nőiességét használta fel arra, hogy számára kedvező kimenetele legyen a tárgyalásnak?

- Számtalanszor, és ez mindig negatív irányban befolyásolja a dolgokat. Azt kifejezetten nem szeretem, ha női praktikákkal próbálnak rávenni egy megállapodásra.

- Mi lenne az ideális viselkedés a nők részéről? Úgy megjelenésben, mint gesztusokban, megnyilvánulásokban.

- Üzleti megjelenés, szakmai felkészültség, az ügyfélből is. Engem egyáltalán nem zavar határozott fellépés sem, sőt.

Gábor, 33 éves értékesítési menedzser

- Mennyiben más nővel tárgyalni, mint férfival? Számít valamit a tárgyalópartner neme, vagy teljesen mindegy, mivel az üzleten van a hangsúly?

- Elvileg nem számít, gyakorlatilag igen. Tárgyalástechnikailag is van különbség egy férfi-férfi és egy nő-férfi tárgyalás között. Egy nővel máshogy kell bánni, más oldalról kell megközelíteni az adott témát, mint egy férfinál. Egy dekoratív nő hatással van egy férfira, valamennyit számít ilyen esetben az eltérő nem. De  elsősorban mindkét fél az üzleti érdekének elérésre törekszik.

- Ha más a két eset, akkor befolyásolhatja az üzlet végkimenetelét, hogy férfi-nő felek találkoztak?

- A végkimenetelét semmi esetre sem, maximum sikeres üzletkötés esetén annak tartalmi feltételeit.

- Tárgyaltál már olyan nővel, aki a nőiességét használta fel arra, hogy számára kedvező kimenetele legyen a tárgyalásnak?

- Igen, többször volt rá példa, nem tartom profi hozzáállásnak.

- Ha visszaemlékszel, milyen női tárgyalási stílust találtál visszataszítónak?

- A beképzelt, fellengzős, megközelíthetetlen, flegma stílust tartom visszataszítónak, de ez az élet egyéb területére is igaz, nem csak az üzleti életre.

A női oldal nézőpontja

Hogy egy kicsit a női szemszögből is megvizsgáljuk a dolgokat, megkérdeztük Szabó Mariannt, a Femina sales vezetőjét, milyen nőként az üzlet világában mozogni, illetve arra is kértük, adjon néhány tippet, miként viselkedjen egy önmagát és munkáját komolyan vevő, okos, sikerorientált nő az üzlet világában.

- Érzel különbséget a két eset közt: nővel vagy férfival tárgyalni? Miben nyilvánul ez meg?

- Természetesen igen, teljesen más egy férfival leülni a tárgyalóasztal mellé, mint egy nővel. Sok esetben a nőkkel könnyebb megtalálni a közös hangot, hiszen hasonlóak a témák, nézetek, gondolatok, de persze előfordul ennek az ellenkezője is, mikor egy női tárgyalópartner esetleg féltékennyé válik, és akkor aztán nagyon nehezen megy a megállapodás. Férfiak esetében pedig sokszor lehet bevetni az apró női praktikákat. Mindkét nemmel történő tárgyalásnak megvan az előnye, hátránya is.

- Nőként a férfiakkal szemben hogyan tudsz érvényesülni? Van valamilyen bevált elved, stratégiád, praktikád?

- Azt hiszem, a határozottságom és a szakmai ismeretem, amivel leginkább meg tudok győzni egy férfi partnert arról, hogy komolyan vegyen, de nagyon fontos mindemellett, hogy a nőiességem is előtérben maradjon, hiszen egy okos nőnek ezt sohasem szabad elfelejteni, háttérbe szorítani.

- Érezted már hátránynak valaha, hogy nő vagy, mikor tárgyaltál?

- Találkoztam már egy-két hímsoviniszta férfi tárgyalópartnerrel, de akkor sem éltem meg hátrányként, hogy nő vagyok, inkább csak jót mosolyogtam azon, hogy ezek az emberek mennyire nem tudják, hogy valaki nem attól lesz FÉRFI, hogy lenéz vagy előítéletekkel kezel egy nőt.

- Hogyan tárgyal egy intelligens, okos nő? Mi a három legfontosabb kritériuma szerinted?

- Jó a kérdés. Azt hiszem, az egyik legfontosabb, hogy mindig legyen meg a kellő szakmai ismerete adott területen, mert így tud hiteles, megbízható lenni. Aztán maradjon mindig NŐ, mert ez adja meg azokat a finomságokat, amivel hamar elérhető a célunk, és talán ami még ezeknél is fontosabb, hogy figyeljen a tárgyalópartnerre, és hallgasson az ezzel kapcsolatos megérzéseire, ugyanis mi, nők nagyon intuitívak vagyunk, és a megérzéseink ritkán csapnak be minket.

Ezt is szeretjük