Túl van már az exén a párod? Egy kutatás szerint nem biztos

Meglepő dologra mutattak rá kutatók: a férfiak és a nők nem egyformán lépnek túl az exeiken.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Optimális esetben mindenki akkor kezd el egy új kapcsolatot, amikor túllépett az exén, és lelkileg-érzelmileg alkalmas rá.

Kutatók most rámutattak, hogy a férfiak részéről távolról sem így működik a dolog, sőt.

Sohasem lépnek túl az exükön?

A Binghamptoni Egyetem kutatócsoportja Craig Morris vezetésével tanulmányozta a férfi- és női viselkedést szakítás után. Eredményeik szerint a férfiak egészen másképp lépnek túl exükön, mint a nők, sőt, előfordulhat, hogy soha nem is lépnek túl rajta.

A kutatásban 5705 résztvevőt kérdeztek meg, akik 96 különböző országból származtak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire mélyülnek el érzelmileg a kapcsolataikban, és mekkora fájdalmat éreznek szakításkor a nők és a férfiak. A nők mindkét kérdésben felülkerekedtek a férfiakon, vagyis jobban elmélyülnek érzelmileg, és nagyobb csalódásként élik meg a szakítást is.

A kutatás azonban rámutatott, mégis ők azok, akik statisztikai adatok szerint - Angliában 70%-os arányban - hamarabb mondják ki, ha szakítani akarnak, és hamarabb is felejtik el a szakítást. A dolgot Craig Morris szerint a biológia magyarázza. A nőknek sokkal több a veszítenivalójuk, ha nem a megfelelő férfival vannak, mivel kilenc hónap terhesség lehet az eredménye. Éppen ezért talán kódolva is van, hogy exüket betudják egy rossz választásnak, és rövid időn belül tovább keresik a legjobbat.

Ezzel szemben a férfiak nem lépnek túl olyan könnyen a szakításon. Ők a korábban jó választásnak vélt nő helyére keresnek valakit, úgymond exük emlékével versenyez az új jelölt. Akkor lesznek csak újra elégedettek, ha ugyanolyan jót vagy még jobbat találtak, mint az ex volt. Amíg ez nincs meg, nem lesznek igazán boldogok. Amennyiben sohasem találnak olyan nőt, aki pótolni képes volt kedvesüket, talán soha nem is tudják elfelejteni annak emlékét - derült ki a kutatásból.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ezt is szeretjük