Miért fél a férfi a házasságtól? Ezek a leggyakoribb okok

A szakértőt kérdeztük, miért olyan elrettentő a nősülés a férfiak szemében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor megtaláltad a számodra valóban megfelelő társat, szinte minden magától alakul. Összeköltözés, együttélés, családalapítás. Ám ha álmaid férfija valahol leragad, és képtelen megtenni a következő lépést, hirtelen patthelyzet alakul ki.

Három kérdéssel azonban kiderítheted, mi köti őt a lelke legmélyén. Hogyan viszonyul az apja férfimintájához, milyennek látja az anyját, és mit gondol a szülei párkapcsolatáról?

Félig gyerek, félig felnőtt

Ha a párod valami miatt nem tudja elfogadni az apját, mert túl erőszakosnak találja, vagy éppen ellenkezőleg, gyengének, megalkuvónak ítéli, esetleg hiányzott neki az apai törődés, szeretet, akkor feltehet mindent egy lapra, hogy saját maga számára megnyugtató megoldást találjon.

Látszólag érett felnőttként irányítja a mindennapjait, a tudattalanjában mégis gyerekérzések befolyásolják a döntéseit. Nem akarok olyan lenni, mint az apám. Vagy: nem vagyok szerethető, ezért tökéletesítenem kell magam, hogy mások elfogadjanak - és így tovább. Egy biztos, nem áll készen arra, hogy elköteleződjön. Úgy érzi, rengeteg akadályt kell még leküzdenie ahhoz, hogy méltó társad lehessen.

A NŐ, csupa nagybetűvel

A férfiak számára az anya nősége az a minta, amihez minden további nőt mérnek. Így ha a párod nincs jóban az anyjával, vagy éppen ellenkezőleg, túl szoros a viszonya vele, nem biztos, hogy siet téged feleségül venni. Az előbbi esetben bizalmatlan, az utóbbiban elégedetlen. Már egy kis hasonlóság az anyjához óvatosságra késztetheti őt veled szemben.

Ha meg az anyját keresi a nőkben is, soha nem fogja megtalálni a tökéletes mását, te sem vagy az. A családállítás módszere tudja feltérképezni, felszínre hozni, illetve oldani az ilyen és hasonló kötődéseket, elakadásokat. A tudattalanban ható folyamatokat türelemmel nem győzheted le, ráadásul van itt még valami.

Szülők a négyzeten

Általában akkor választ ki egy nő olyan férfit maga mellé, aki nehezen mondja ki az igent, ha ő maga sem biztos az elköteleződésében. Azaz a férfi családi mintája, illetve az abból fakadó félelmei passzolnak azzal, amit nő hordoz a lelkében. A szülők párkapcsolata - boldogságuk vagy boldogtalanságuk - sokszor hat a gyerekek párválasztására is.

A családállítás azt is felismerte, hogy hajlamosak vagyunk elszabotálni a saját boldogságunkat. Olykor úgy érezzük, tartozunk azzal a szüleinknek, hogy hasonló sorsot próbálunk megélni, mint amilyen nekik jutott. A lelke legmélyén esetleg az hat az általad választott férfira, hogy ha elveszem ezt a nőt - téged -, akit nagyon szeretek, és akivel akár még össze is jöhet, akkor szembemegyek a családi mintával: nekem jobban sikerülhet, mint a szüleimnek. Vagy: te óvod magad hasonló kudarctól, mint amivel a szüleid szembesültek. Így az a férfi, aki nem nagyon akar házasodni, éppen a legjobb védelem számodra.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ketten egyedül

Az előbbi dilemmák nagyon sok esetben a gyerekvállalás elodázását is okozzák. Erre is jó lehet egy késleltetett, elszabotált házasság. Amíg nem veszem el a nőt, addig nem kell a jövőmet terveznem - ez is megbújhat a párod tudattalanjában. A rejtett lelki kötéseket, kötődéseket azonban mindig személyre szabottan kell felderíteni. A jó hír az, hogy többségük feloldható. A rossz, hogy te semmit nem tehetsz ezért, a párodnak kell szembenéznie a félelmeivel. Csak arra a kérdésre keresheted a választ: miért éppen őt választottam ki?

Ezt is szeretjük