18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mit csináltok szex után? Ezt árulja el a kapcsolatotokról

A beszélgetést vagy az alvást választjátok? Befolyásolhatja a kapcsolat sorsát a kutatások szerint.

Ki az, aki először alszik el közületek? Valamelyikőtök inkább a szundítást választja, vagy még meghitten csevegtek? Mindez befolyásolhatja a kapcsolat alakulását és a másikkal szembeni elvárásokat az amerikai kutatók szerint.

A Michigani Egyetem és a pennsylvaniai  Albright Főiskola kutatói online közvélemény-kutatásban vizsgálták a párok jellemző alvási szokásait.

A résztvevőknek olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint hogy mit csinálnak szex után, és mennyire vágynának több kommunikációra a másikkal.

Alvás és hiányérzet

A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az, akinek a párja hamarabb elalszik, mint ő, jobban vágyik az ölelésre, a dédelgetésre és a csevegésre, mint az, akinek lehetősége van még némi tudatos időt együtt tölteni elalvás előtt a másikkal. Úgy tűnik, minél inkább hajlamos valaki rögtön a szex után álomba zuhanni, a párjában annál nagyobb hiányérzetet hagy, mely általában kitart másnap reggelig is.

Viszont az is kiderült, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem mindig a férfiak alszanak el előbb. A 456 résztvevő közül nagyjából ugyanannyira voltak hajlamosak a nők elsőként álomba merülni, mint a férfiak, és nem volt nemi különbség abban sem, hogy akik nem aludtak el azonnal, azokban nagyobb volt az igény a beszélgetésre és az ölelésre. A logika szerint tehát, ha idegesít, hogy a párod előbb alszik el, nem kell mást tenned, mint néhányszor beelőznöd ahhoz, hogy forduljon a kocka, majd kiegyenlítődjenek a viszonyok.

Menekülés a beszéd elől?

A kutatók azonban továbbra is kíváncsiak arra, hogy vajon van-e valamilyen mögöttes tényezője a fáradtságon kívül annak, ha valaki először alszik el. Nem kizárt, hogy a férfiak esetében az is közrejátszik, hogy el akarják kerülni a csevegést, ami azért lehet kellemetlen számukra, mert alulmaradnak a verbális képességek tekintetében, vagy azért, mert ilyenkor előkerülhetnek olyan komoly témák is, mint a kapcsolat jövője. Ám ezek csak feltételezések, melyek nem adnak választ arra, amikor a nő alszik el hamarabb.

Viszont a kapcsolat jövőjére is hatással lehet mindez, mert ha a férfi rendszeresen visszautasítja a szex utáni beszélgetéskezdeményezéseket, a párja hajlamosabb lehet arra, hogy véget vessen a kapcsolatnak, míg a szeretkezés utáni csevegés, épp ellenkezőleg, megerősíti a kapcsolatot.

Az is kiderült, hogy a nők számára fontosabb, hogy a párjukkal aludjanak szex után, mint a férfiaknak. Ám ha nem kerül sor szexre, akkor általában a nők szundítanak el hamarabb. A férfiak ilyenkor talán őrző-védő ösztönből maradnak fenn tovább, azért, hogy megóvják a nőt az esetleges támadástól, de meg is tudják akadályozni abban, hogy elhagyja őket egy esetleges éjszakai kaland kedvéért - ám közben reménykednek abban is, hátha mégiscsak sor kerül kettejük között az intim együttlétre.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük