Mennyi időt töltesz a pároddal? Ennyi lenne az ideális

A párok többsége csak időmorzsákat szán egymásra. Átgondoltad már, hogy ti mennyit áldoztok egymásnak?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A randihetek időszakában még aligha merül fel problémaként, hogy a felek kiszorulnának egymás rendszeréből, és napokig kellene várakozni egy szabad rubrikáért a határidőnaplóban.

Aztán elmélyül a kapcsolat, megérik a nagy elhatározás az összeköltözésre, amit nem kis mértékben az is előmozdít, hogy a páros maximalizálni szeretné a közösen eltöltött időt. Majd lassan arra eszmélnek, hogy a közös fedél alatt majdhogynem ritkábban látják egymást, mint amikor még külön éltek.

Egy Nagy-Britanniában végzett friss párkapcsolati kutatás szerint tíz emberből hárman érzik úgy, hogy a társukkal eltöltött idő csupán töredéke annak, amit egy egészséges, teljes kapcsolat egyébként megkívánna. A párok harmada kevesebb mint 30 percet tölt édes kettesben naponta, ami akkor is elég soványka, ha valakit egész napra az íróasztalhoz láncol a főnöke. Pedig az adatok ennél siralmasabb vallomásokat is rögzítettek. Vajon hol húzódik a középút?

Elég, ha együtt meredtek a képernyőre?

A kétezer fő részvételével végzett közvélemény-kutatás mindössze 2% elégedett párost tudott felmutatni, akik úgy érzik, normális napi életvitel mellett annyi minőségi közös időt töltenek együtt, amennyi megfelel a kiteljesedett párkapcsolat igényeiknek, ugyanakkor egy morzsányit sem vesz el a saját életükre fordított időből.

A kutatás nagy hangsúlyt helyezett a minőségi idő kérdésére, hiszen lehet, hogy fizikailag egy légtérben tartózkodtok, de például az egymás mellett alvásnak vagy annak, hogy az egyik fél a tévét bámulja, a másik tőle egy méterre a monitort, vajmi kevés köze van a minőségi együttléthez. A tanulmány szerint a megkérdezettek legtöbbször a stresszmentes édes kettest teszik a közös minőségi idő kategóriába: ez pedig sokszor nem több mint a közös heverészés a kanapén, kötelesség és zavaró zajok nélkül. A válaszadók fele megelégedne egy romantikus otthoni filmnézéssel, 42% viszont valami új kreatív programra vágyik a párjával, 29% pedig kiegyezne még a közös bevásárlásban is.

Mennyi lenne az ideális?

A vacsora, a mozi vagy a kirándulások legtöbbször a hétvégi program kategóriába szorulnak, csakúgy, mint a buli vagy a közös sportolás. 49% azonban még egy leporolt bóknak is örülne a kedvesétől, de a stresszes hétköznapokon erre kevés kilátás marad, így a párok csaknem fele romantikus gesztusok nélkül éldegél egymás mellett. Átlagban hetente négy alkalommal ülnek le egy asztalhoz vacsorázni, 15% számára pedig az egyetlen alkalom a nap folyamán, amikor este egy kis időre a párjához bújhat a kanapén. Arra a kérdésre, hogy mennyi lenne az ideális közös idő egymás társaságában, a párok átlagosan minimum 1 óra 25 percet saccoltak, ami egy héten összesen majdnem tíz óra édes kettes.

Mennyi jár a saját életre?

Az egészséges párkapcsolatban ugyanakkor a másik véglet is veszélyes: bár eleinte zsigerileg kívánjátok nonstop a másik társaságát, később természetes, hogy valamennyire visszaáll az egyensúly, és újra előrenyomulnak a fontossági listán a saját élet prioritásai. Kell, hogy legyenek saját sikerek és olyan élmények, amelyeket egyedül vagy másokkal él meg az ember, mert akkor lesz értelme hazatérni és mesélni, megosztani az aznapi történéseket, kíváncsian hallgatni a másik beszámolóját, és vele együtt örülni a karrierdiadaloknak vagy bármi másnak.

Aki legszívesebben elszámoltatná a társát minden percéről, a közös időt pedig a másik privát szférájának összezsugorítására használná, lassan elveszi a maradék levegőt is a párjától, akit pedig elvileg szeret. Ezért fontos, hogy a közös idő eltöltése kétoldalú kommunikáció eredménye legyen, és egyikőtök se kényszerítse a másikat olyan programra, ami számára inkább kínszenvedés, mint kikapcsolódás - akkor mindketten szívesen és örömmel tervezitek majd az estét, még ha az csak egy szimpla szieszta is lesz.

Ezt is szeretjük