Mikor vagy a legvonzóbb a férfi szerint? Attól függ, hol tart a ciklusod
Nem gondolnád, miért leszel kívánatos: a válasz a biológiában rejlik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes férfiak nemcsak a hangulatváltozásaidból képesek következtetni arra, hol tart éppen a menstruációs ciklusod. A tudósok szerint ennél több nyomon tudnak elindulni, hogy felderítsék, éppen megtermékenyíthető-e a közelükben lévő nő, vagy kevésbé esélyes a fogantatás.

Az evolúciós pszichológusok szerint a férfiak elsősorban a női termékenységhez vonzódnak, és általában a testalkatból és az arcból olvassák ki a szükséges információkat.

Ám mindez időről időre változik a menstruációs ciklus tükrében is - vagyis az ovuláció környékén növekszik a vonzerő, a menstruáció közeledtével egyre csökken. De mégis, honnan tudja mindezt a férfi? Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint ilyenkor nemcsak a nők illata és a hormonjaik aránya változik, de a hangmagasságuk is.

A kísérletet két pszichológus, Nathan Pipitone és Gordon Gallup vezette. Tíz nő hangját rögzítették a ciklusuk négy különböző időpontjában. Azután véletlenszerűen játszották le a felvételeket férfiak különböző csoportjainak. Amikor azt kérték tőlük, mondják meg, melyik felvétel készült a menstruáció alatt, a férfiak 35%-ban helyesen tippeltek - ami szignifikánsan jobb találati eredmény a véletlenszerűnél, állítják a tudósok.

Amikor arra kérték őket, hogy válasszák ki a legkevésbé vonzó hangot, itt is körülbelül egyharmad arányban, 34%-ban ítélték a legkevésbé vonzónak a menstruáló nők hangját.

A férfiak azt mondták, a hangmagasságból, a hangerőből, a beszédtempóból tájékozódtak, de a hangulatra is következtettek. Nem ez az első, és nem is a legfurcsább kísérlet egyébként a férfiaknak a női menstruációhoz való viszonyáról.

Azt már korábban is sejtették, hogy a férfiak valahonnan informálódnak, csak azt nem, hogy honnan. Egy 2007-es, lap dancer lányok körében végzett felmérésből például az derült ki, hogy a táncosok 80%-kal több borravalót kaptak az ovulációs időszakban, mint a menstruációkor. Ezt elfogadták annak bizonyítékaként, hogy a férfiak nem tudatosan bár, de megállapítják, hol tart éppen a nő.

A legutóbbi kutatásnak ugyanakkor nem jelentéktelen tanulsága, hogy úgy tűnik, bizonyos férfiak - a kutatásban részt vevők egyharmada - érzékenyebb a női ciklusra, mint mások. Érdekes kérdés lehet, hogy milyen férfitulajdonságok vagy -jellemzők teszik lehetővé ezt a fajta érzékelést. A kutatók ígéretük szerint ebbe az irányba indulnak tovább.

Ezt is szeretjük