Mi gátol abban, hogy munkát találjak?
Heti kérdés
A munkanélküliség csak tünet, melyből el lehet indulni az ok felé. Ágnes válaszából megtudhatod, hogyan.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Régóta munkanélküli vagy, és az okát keresed? Lehet, hogy nem csak a csalóka álláshirdetésekben, a túl szigorú állásinterjúkban vagy a családi ágon öröklődő nehéz sorsban van a hiba, melyek bűnösnek kiáltása elfedheti előled a valódi okokat.

A probléma megértésében már az is segíthet, ha megtanulod pontosan és őszintén feltenni magadnak a kérdéseidet.

Kedves Ágnes!

Hosszú ideje munkanélküli vagyok. Sajnos már nem először. A megérzésem - ami jól működik - szerint az őseim követtek el valamit, ami miatt én nehezen boldogulok. Csak azt nem tudom, hogy mit. Sajnos nem tudom megkérdezni őket, hiszen a nagyszüleim már 25 éve meghaltak. Gyerekként kérdezgettem őket a gyerekkorukról, de nem sokat mondtak, legfeljebb azt, hogy kicsi vagy még a válaszhoz. Sok kérdésem volt kiskoromban, amire nem kaptam választ, noha még ma is kíváncsi lennék sok mindenre.

A nagyszüleim, dédszüleim nem voltak gazdagok, sokat kellett nélkülözniük. Felnőttfejjel már értem, hogy kicsi gyerekként miért nem válaszoltak nekem. Sok szenvedésben volt részük: háborúk, nélkülözés, hadifogság, beszolgáltatás, a kevéske vagyonuk elvesztése, küzdés küzdés hátán. Édesanyám sem tud a kérdéseimre válaszolni, mivel a nagyszülei a születése előtt meghaltak.

Tavaly év végén részt vettem egy Hellinger-terápián, de nekem csalódás volt, mert én nem tudtam meg semmit sem. Már a szüleimnél elakadt az egész. Azért jó volt, mert a többieknek tudtam segíteni, nekik ez sokat jelentett. Hogyan tudhatom meg, hogy mit kell tennem? Bennem van a hiba? Öt éve vagyok munkanélküli, nap mint nap küzdök, sokszor a túlélésért, de erőm véges. Fáradok, és itt állok a megoldhatatlannak tűnő problémámmal. Megoldást és feloldást keresek.

Várom válaszodat, köszönettel:
Kincső

Kedves Kincső!

Ne haragudj meg rám, ha szókimondó leszek, és kicsit keményen fogalmazok, de az az érzésem, hogy alibinek használod az őseidet. Munkanélküli vagyok - biztos az őseim követtek el valamit, ezért nem boldogulok.

Tehát ezzel le is tudtam: nem kell munkát keresnem, szakmát váltanom, tanulnom, próbálkoznom, netán elköltöznöm oda, ahol munkát kínálnak. Inkább belesüppedek ebbe a tulajdonképpen kellemes érzésbe, hogy rajtam kívül álló okok miatt szenvedek.

Ha tehát önigazolást vársz ettől a módszertől, akkor valóban nem működik. Ha olyan - valószínűleg nem is létező - családi titkokat szeretnél vele felfedezni, melyek alátámasztják az elméletedet, akkor biztosan csalódsz majd. A családfelállítás megmutatja, ami van. Miért is nem arra használod, amire való?

Ez egy eljárás, melynek alkalmazásával emberi kapcsolatok és szociális rendszerek rejtett dinamikái, alapvető működési mintái, valamint ezek hatásai válnak láthatóvá, illetve érzelmileg megtapasztalhatóvá. A családállítás mindig arra mutat rá, ami hat. Ahhoz azonban, hogy szembenézz a problémáddal, bizony bátorság is kell.

Az ismert rossz biztonságosabb, mint az ismeretlen jó. Ha ugyanis ledőlnek azok a korlátok, melyekre eddig panaszkodtál és hivatkoztál, melyek miatt nem mozdultál, a végtelennek tűnő szabadság első pillantásra nagyon ijesztő lehet. Nem beszélve arról, hogy ez az önámítás idejét is lezárja: végre felelősséget kell vállalnod önmagadért.

Azaz, ha meg tudod fogalmazni a pontos kérdésedet, például, miért nem találok munkát, akkor tényleg sorra vehetjük a nehéz sorsokat a családban. De nem szeretnék fejben állítani, meg kellene próbálni csoportban. És még az is lehet, hogy megtalálnánk az igazi okot, ami felkínálná esetleg a megoldást is. Amiért persze tenni is kell majd.

Írj bizalommal, ha elszánnád rá magad!

Üdvözlettel: Féderer Ágnes

Ezt is szeretjük