Meg tudod tartani a pasit?

4 jó szokás, ami nélkül nem működik hosszú távon a kapcsolat

Te vajon az a partner vagy, akit senki sem akarna elveszíteni?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párkapcsolati tanácsok java arra fókuszál, hogyan nyiss egy új szerelem lehetőségére, merre keresd a potenciális igazit, ha pedig már megvan, hogyan bolondítsd magadba. A holtomiglan ígérete után azonban éppúgy leszűkül az útmutatások köre, ahogy a rózsaszín filmek zöme is az egymásra találásnál ér véget azzal az illúzióval, hogy az aktuális egységen túl is minden rendben megy majd.

Ám a szerelemmámoros időszak akaratlanul is lecseng néhány év után, amikor a hódítási kelléktár már vajmi kevés ahhoz, hogy működőképes, sőt, boldog és harmonikus státuszban tartsd a kapcsolatot. Ilyenkor sokan inkább passzolnak, és új célszemélyt keresnek, beletörődve a ténybe, hogy a párkapcsolat szavatossága nyilvánvalóan lejár egy idő után.

Pedig csak ismerni és gyakorolni kell azokat a kapcsolati viselkedésmintákat, amelyekkel stabilizálható a viszony.

Válts nézőpontot!

Ha fontos számodra, hogy a kapcsolat forgatókönyve ne csupán a szenvedély függvényében alakuljon, neked is tenned kell a stabil működésért. Ez viszont esetenként olyat is követelhet tőled, amihez talán faragnod kell a saját meggyőződéseiden. Persze, nem kell totálisan lefejtened magadról a régi bőrt, és újat növesztened, de ha a szituáció megkívánja, tedd félre kicsit a saját szempontjaidat, és láss egy hangyányit a partnered szemével.

Tegyük fel, hogy nem erősséged a pontosság, a randitok is miattad csúszik, ugyan nem sokat, de a másik embert ez nagyon felbosszantja. Persze, létezik ezer érved a késére, de ezúttal, még ha ezek szóról szóra igazak is, ne védekezz, inkább maradj higgadt, és lásd be a hiányosságodat. Ha a párod nem dühös ellenállást, hanem együttműködést tapasztal részedről, máris elkerültök egy fölösleges csetepatét.

Használd a humorod!

Ismerős? A nevetés a legjobb ellenszer szorongás, frusztráció vagy szomorúság ellen.

12 jel, hogy hosszú távon számíthatsz a pasira

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha megy a napos oldal élvezete, sokkal ellenállóbb leszel a csalódásokkal szemben. De nemcsak a személyes jóléted doppingja lehet, a párkapcsolatra legalább olyan élénkítő hatással van egy jókor, jó helyen bedobott poén. Vannak olyan stresszes élethelyzetek, amikor hiába is próbálkoznál higgadt megoldóképlettel, a harag vagy a félelem lenyomja az észérveket.

Konfliktushelyzetben egy finoman belőtt tréfa például csökkenti a feszültséget köztetek, de a vitán kívül is stabilizáló szerepe van az együtt nevetésnek. Fontos viszont, hogy a tréfa ártatlan legyen még akkor is, ha csipkelődő, mert az agresszív humor, ahol a másik fél totális gúnyolása a cél, inkább gyilkolja a kapcsolatot.

Keresd a pozitívumot!

Észrevetted, hogy az idő múlásával arányosan egyre kevesebb erényt tudsz felsorakoztatni a pozitív oldalon, míg párod bűnlajstroma annál hosszabb lett? Pedig aligha fordult vele akkorát a világ, hogy a romantika korszaka óta kikopott volna belőle minden jó. Csupán annyi történt, hogy miután elpárolgott a mámor, maradtak a csupasz tények, amiben éppúgy benne van a másik ember személyiségének minden gyarlósága, mint az értékei. Te döntesz: összegyűjtöd és kielemzed a hiányosságok legapróbb morzsáit is, és naponta dühöngsz miattuk, vagy áthelyezed a fókuszt a pozitívumokra, és élvezed a velük járó örömöket.

Előbbit csak akkor célszerű választanod, ha szakítani készülsz, és kell az utolsó löket - egyébként méregként fog hatni a kapcsolatra, ha nem látod meg a szépségeit.

Haladj a kapcsolattal!

Ahogy a saját életednek is van fejlődési görbéje, úgy a kapcsolatnak is meg kell élnie a törvényszerű változás egyes szakaszait. Ebbe szoktak sokan belebukni, ha nem ismerik fel a következő kör időszerűségét, vagy éppen kihagynak egy-két lépést, és spontán belerohannak egy olyan helyzetbe, amire még messze nem érett meg a viszony.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ezért ér véget sok szerelem, mielőtt még igazán elkezdődhetne, és ezért fullad szakításba az a hároméves kötelék, amit a felek erőszakkal tartanak az ismerkedős fázisban ahelyett, hogy továbblépnének újabb közös célok felé.

Ezt is szeretjük