A mostani pároddal maradsz életed végéig? Így derítheted ki

Több kapcsolatot tudsz magad mögött, netán a mostani párod az első? Nem lehetetlen megjósolni, mi vár rátok.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kapcsolat elején, amíg tart a szerelem - a kutatók szerint nagyjából kilenc hónaptól négy évig terjedő időszakban - idealizáljátok egymást, illetve valószínűleg felnagyítjátok a hasonlóságaitokat. Vagyis egy ideig úgy tűnhet, tökéletesen egy hullámhosszon vagytok. Ez után a szakasz után azonban szinte elkerülhetetlenül elérkezik a tisztánlátás fázisa, amikor az ember úgy érzi, mégsem hozzá való a párja.

Sokak számára ez a szakítást jelenti, a szakértők szerint viszont ez lehet a valódi kapcsolat kezdete - ám ez egyre több figyelmet és alkalmazkodást igénylő feladat is. De mi az, ami ezek után összetartja vagy elválasztja a párokat? Ha elgondolkodsz a következőkön, rájöhetsz, hogy vajon milyenek az esélyeitek.

Ő a megfelelő ember?

Tény, hogy bizonyos személyiségjegyek jót tesznek a kapcsolatnak, míg mások alááshatják azt, és akad olyan is, amelyik szinte biztosan szakításhoz vezet. A humorérzék, az érzékenység és a figyelem képessége a jó oldalon állnak, míg nehezítő körülmény lehet a krónikus aggódás, az alacsony önértékelés, a túlzott énközpontúság és a rendszeres érzelmi kitörések.

A bántalmazás és az agresszió, a függőségek és a krónikus félrelépés pedig egyenesen lehetetlenné teszi a kapcsolatot. De a legtöbb esetben nem azon múlik a közös jövő, hogy a két embert egymásnak teremtette-e az ég, hanem azon, hogy mindkettejüknek ugyanolyan fontos-e a kapcsolat, és tesznek-e azért, hogy működjön.

Képviseled az igényeidet?

Persze, mondhatod azt, hogy te mindent megteszel, míg a párod a füle botját sem mozdítja. Ám nem biztos, hogy jól kommunikálod az igényeidet, és sokan még azzal sincsenek igazán tisztában, mire vágynak valójában. Ez nem azt jelenti, hogy az ideális kapcsolatról alkotott absztrakt elképzelések alapján próbálod a másik embert megváltoztatni, hanem azt, hogy egészen konkrétan elmondod neki, mit szeretnél tőle. Ez nem mindig egyszerű, és sokan választják a sértődés könnyebb útját, ha a párjuk nem olvas a gondolataikban.

Tudtok vitatkozni?

A kommunikáció másik kulcsfontosságú tényezője a vita. Egy kutatás szerint nagyon sok házasság azért megy tönkre, mert valamelyik fél negatívan, haraggal és önvédelemmel reagál akkor, amikor a kapcsolatot érintő kérdésekről van szó - gyakran azért, mert a párja hibáztatja őt, kritizálja a jellemét, illetve őt teszi felelőssé a boldogtalanságáért. Ám amíg valaki nem tanul meg uralkodni hirtelen érzelmi reakcióin, addig nehéz egyről a kettőre jutni.

Miért szakítanál?

Érdemes megvizsgálnod, hogy az eddigi kapcsolataid miért mentek tönkre, és milyen indokkal szakítottál te vagy a párod. A szakításnak számos oka lehet, és ezek közül néhány ellen lehet tenni. A szegényes kommunikációnak, annak az érzésnek, hogy elmúlt a szerelem, vagy annak, hogy egyszerűen másfelé sodort az élet, nem törvényszerűen kell elváláshoz vezetniük.

Az értékrend vagy az életcélok alapvető különbsége, valamint az említett személyiségjegyek már komolyabb válóoknak számítanak, nem beszélve az erőszak különböző formáiról. De azzal sem árt számolnotok, hogy egyetlen kapcsolat sem tökéletes, és kettőtökön múlik, hogy mit hoztok ki belőle. Az önismeret pedig különösen fontos ahhoz, hogy egy másik emberrel ne lépj ugyanabba a gödörbe.

Te milyen indokokkal szakítottál eddig?

OLVASD EL EZT IS!

eljegyzes gyuru
  • családállítás
  • esküvő

Eljegyzés esküvő nélkül

Ezt is szeretjük