Miért szeret a macska a gazdi nyakához bújni? Több mindent is üzenhet ezzel a szokással
Nagyon cuki tud lenni, ha a cica mindig a gazdi nyakához bújik. De vajon mit jelent ez az édes szokás? Eláruljuk.

cica gazdi cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macskáknak rengeteg cuki és vicces szokásuk van, amikkel leveszik a lábukról a gazdikat. Nem véletlen, hogy a net is tele van imádni való cicás videókkal, amik emberek millióinak csempésznek egy kis vidámságot a hétköznapjaiba.

A kis kedvencek azonban viselkedésükkel sokszor üzennek is az embereknek - ezeket az üzeneteket viszont nem mindig értik a macskatulajdonosok. Te tudod például, hogy mit jelent, ha állandóan a nyakadhoz és az arcodhoz bújik a cicus? Több mindent is elmondhat ezzel.

Miért bújik a macska a gazdi nyakához?

Kimutatja a szeretetét

Talán ez tűnhet a leginkább magától értetődőnek, és van is benne igazság: ha egy macska bújik és rád fekszik, akkor általában az azt jelenti, hogy szeret téged, biztonságban érzi magát melletted, és vágyik a közelségedre. A cicák egyébként sok más állathoz hasonlóan bizonyos hangokat megnyugtatónak és pihentetőnek találnak, és ha szoros kapcsolatban vannak a gazdival, akkor az ő illata, légzéshangja pontosan így hat rájuk. Ezért is szeretnék minél gyakrabban, minél közelebbről hallgatni, érezni ezeket.

Stresszes vagy egyedül érzi magát

Ha a macska ideges vagy szorong, esetleg sokszor van egyedül és szeparációs szorongással küzd, akkor mindig a gazdi mellett akar lenni, amikor csak tud. Ebben az esetben gyakori, hogy állandóan bújik az emberhez, főleg a nyakához és az arcához, itt érzi ugyanis magát a legközelebb hozzá, és itt érzi a legnagyobb biztonságot. Ha más, idegességre utaló jeleket is tapasztalsz, vagy azt veszed észre, hogy a távollétedben nyávog, rosszalkodik, rombol, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a stressz okozhat számára problémát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Melegségre, nyugalomra vágyik

A macskák szeretik a meleg helyeket, például biztosan észrevetted már, hogy gyakran alszanak a radiátornál, vagy fekszenek azokra a foltokra a padlón, ahová besütnek a napsugarak. Nos, hát bizony a gazdi nyaka is egy ilyen meleg területnek számít, úgyhogy a fentebb említett okok mellett néha az is közrejátszik, hogy egyszerűen csak kényelmes és kellemes számára az ember testhője, és nyugalmat, biztonságot ad neki a közelség.

Területet jelöl

Ha a cica odadugja valamihez vagy valakihez a fejét, akkor sokszor a területjelölés is az egyik célja. Ha tehát a buksijával a nyakadhoz és a fejedhez bújik, akkor előfordulhat, hogy így akar alaposan beszagosítani és sajátjának jelölni. Ez azonban egyáltalán nem jelent rosszat, sőt: szintén arról árulkodik, hogy szeret téged, és gondoskodni akar arról, hogy te is viseld az ő nyomait.

Cicaszokások, amikkel elmondja, mennyire szeret

A macskák a doromboláson kívül is számtalan egyéb módon is kimutatják a szeretetüket, csak ezekről a szokásokról kevesen tudják, hogy miről árulkodnak. Bár a gondolataikból és a szavaikból nem olvashatsz, a tetteikből nagyon is, hiszen ezekkel próbálnak kommunikálni veled. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

Ezt is szeretjük