Íme, a világ egyik legdrágább igazgyöngye: majdnem Elizabeth Taylor kutyájának gyomrában végezte
A La Peregrina a történelem nagyjainak legféltettebb kincse volt.

collage
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igazán lenyűgöző, hogy egyes ékszerek már évszázadok óta fel-felbukkannak. Királyok, királynők tulajdonában voltak, majd sztárok ékeként, múzeumok becses darabjaiként, aukciók toptételeiként mutatkoznak újra. Szinte észrevétlenül kapcsolják össze a mai korok emberét az akár több száz évvel korábban élt uralkodódinasztiákkal. 

A világ egyik leghíresebb igazgyöngye a tökéletesen szimmetrikus, körte formájú La Peregrina. Először a 16. században élt II. Fülöp kincse volt, majd közel négyszáz évvel később Elizabeth Taylor színésznő kapta meg Valentin-napi ajándékként. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a világutazó ékszer magában hordozza a történelem egy jelentős szeletét. 

Spanyol királynők kedvence éke

A gyöngy története a 16. század második felére nyúlik vissza, Inca Garcilaso de la Vega, korabeli történész leírásában jelenik meg először. Állítólag egy afrikai rabszolga találta meg 1579-ben Panama partjainál. A fellelésekor a világ legnagyobb igazgyöngyének számító képződményt II. Fülöp spanyol király vásárolta meg, nászajándéknak szánta az egyik, házasságkötés előtt álló lányának. Ám annyira megtetszett neki a csodálatos portéka, hogy inkább megtartotta magának. Hogy mennyire nagy becsben tartotta, abból is látszik, hogy végrendeletében a spanyol koronaékszerek közé emelte, és innentől kezdve a gyöngy kétszáz évig az összes spanyol királyi leltárban felbukkan.

Peter Paul Rubens: Bourbon Izabella spanyol királynő, 1625 körül, részlet.
Peter Paul Rubens: Bourbon Izabella spanyol királynő, 1625 körül, részlet.
Fotó: Getty Images Hungary

Az ékszer a korszak spanyol királynőinek legkedveltebb kiegészítőjévé vált, ezt a tényt nagyszerű portrék támasztják alá olyan festők kezétől, mint például Velázquez vagy Rubens. III. Fülöp felesége, Habsburg Margit például ezt viselte 1605-ben az Anglia és Spanyolország közötti békeszerződést követő ünnepségen. A következő király, IV. Fülöp feleségeit, Franciaországi Izabellát és Habsburg Mária Annát meg is örökítették velük.

A Zarándoknő

1808-ban Spanyolország királyává koronázták I. Napóleon francia császár bátyját, Joseph Bonapartét. Uralkodása öt évig tartott, az 1813-as vitoriai csatában a brit, portugál és spanyol katonákból álló, szövetséges haderőtől elszenvedett veresége miatt menekülésre kényszerült. Természetesen nem távozott üres kézzel: a spanyol koronaékszerek egy részét, így a La Peregrinát is magával vitte. Ekkor kapta egyébként a gyöngy ezt a szépen csengő nevet, ami körülbelül annyit tesz: a Zarándok(nő).

Joseph Bonaparte unokaöccsére, a későbbi III. Napóleon francia császárra hagyta az ékszert, aki, miután 1870-ben megbukott a császárság, Angliában telepedett le. A páratlan képződményt eladta James Hamiltonnak, Abercorn első hercegének, aki felesége, Lady Louisa Russel számára vásárolta meg. A gyöngy nagyon nehéz volt, kétszer is kiesett foglalatául szolgáló nyakláncból. Egyszer a windsori kastély egyik szófájában találták meg, másodszor pedig a Buckingham-palotában rendezett bálon tűnt el. A Hamilton család 1969-ig birtokolta, ekkor adtak túl rajta a Sotheby’s londoni aukcióján. 

Elizabeth Taylor és férje, az Egyesült Államok szenátora, John Warner. Taylor nyakában az ékszer.
Elizabeth Taylor és férje, az Egyesült Államok szenátora, John Warner. Taylor nyakában az ékszer.
Fotó: Images Press / Getty Images Hungary

Nagyvonalú Valentin-napi ajándék

Az ekkorra már vitathatatlan történelmi jelentőséggel is bíró ékszert Richard Burton vette meg 37 ezer dollárért. Feleségének, Elizabeth Taylornak ajándékozta Valentin-napra az első házasságuk idejében. A tehetséges és rendkívül népszerű színésznő valósággal bolondult az extravagáns ékszerekért. Nyilvános megjelenésein büszkén viselte a nem túl szerény kiegészítőit, köztük a La Peregrinát is, amely önmagában is látványos volt, ám a művésznő a Cartier ékszerháztól még feltűnőbb nyakláncfoglalatot rendelt hozzá.

GettyImages-583881076
Fotó: Axel Koester / Getty Images Hungary

Az ékszer további gyöngyökkel, gyémántokkal és rubinokkal egészült ki. Egy alkalommal, amikor a házaspár a nevadai Caesars Palace luxushotelben szállt meg, Taylor meg akarta tapintani a nyakában lógó gyöngyöt, és megdöbbenve vette észre, hogy az nincs a helyén. Az eltűnést követő pillanatokról így írt a 2002-ben megjelent My Love Affair with Jewelry című könyvében: 

- Richardra pillantottam, hála istennek ő nem engem figyelt, bementem a hálószobába, levetettem magam az ágyra, a párnákba temettem a fejem és felsikoltottam.

Ezután mindent végignézett, amit csak tudott, félt a férje reakciójától, aki nagyon büszke volt az ékszerre. Egy idő után észrevette, hogy az egyik pincsijük valami csontszerűt rágcsál. Ez szöget ütött a fejébe, mivel sosem adtak a kutyáknak ilyesmit. 

- És én csak el akartam takarni a számat a kezemmel, és megint üvölteni szerettem volna. De nem, csak kinyitottam a kutyus száját, és abban ott volt a világ legtökéletesebb gyöngye. Szerencsére nem volt rajta karcolás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Elizabeth Taylor ékszerkollekcióját a színésznő halála után néhány hónappal, 2011-ben árverezték el New Yorkban, ezúttal a Christie’s aukciósháznál. Az immár Cartier nyakláncba foglalt gyöngy a becsült 3 millió dollár helyett az árverési jutalékkal együtt több mint 11 millió dollárért került új tulajdonosához, akinek a kiléte nem ismert.

Képeken a világ legrégibb ékszerei: 110 ezer éves a nyaklánc, amit mi is szívesen viselnénk

A több ezer éves ékszerek rendszerint csontból, fából, kőből, állati eredetű alapanyagokból készültek. Nyolc olyan darabot mutatunk be, melyeket a világ legöregebb ismert ékszerei között tartanak számon.

(Borító- és ajánlókép: Juan Pantoja de la Cruz: Habsburg Margit spanyol királyné. Forrás: Wikipédia/Közkincs. Elizabeth Taylor. Forrás: Getty Images Hungary. Képek forrása: Getty Images Hungary. )

Ezt is szeretjük