Kik azok a helycsinálók?
Akaratlanul rombolják szét a kapcsolatot
Nemcsak a szülők rossz kapcsolata állhat a boldogság útjába, hanem egy korábbi, ismeretlen vonzalom is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy rejtélyes idegen is hatással lehet az életedre anélkül, hogy ismernéd, netán tudomással bírnál róla?

A megmagyarázhatatlannak tűnő élethelyzeteidet családállítás segítségével értelmezheted.

A férfiak jönnek, mennek, de nem maradnak

Teri régóta úgy érezte magát, mintha egy fura béklyóba kötve élné az életét. Valahogy semmi nem jött össze a harmincas éveit kezdő lánynak. Jó állása volt, de mégsem tudott a kínálkozó lehetőségekkel élni, lassan lépdelt előre a karrierjében. A leginkább persze a párkapcsolatai miatt szenvedett.
Jöttek, mentek körülötte a férfiak, de az összeköltözés előtt mindig vége lett a szerelemnek, vagy a pasi lépett le hirtelen, vagy Teri adta ki az útját. Olykor maga sem tudta megmagyarázni, hogy miért.
- Hogyan tudnék végre én is boldog lenni, mint mások? - tette fel aztán a kérdést a lány egy családállítási csoportban.

Meghökkentő összefüggések a családi rendszerben

Ez a módszer olyan különös élethelyzetek megoldásával foglalkozik, melyekben olykor hosszú évekig vergődhet valaki. Mivel a tudattalanjában kényszerítő erővel hatnak bizonyos érzések, minták, fogadalmak, egyedül nagyon nehéz változtatnia rajta.
A családállítás szerint a nem a saját életből következő elakadások okát a családi rendszerben kell megkeresni. Néha egészen váratlan összefüggések bukkanhatnak fel.
Terit arra kérte például a csoportvezető, hogy keressen a körben ülők közül egy képviselőt saját magának, egyet az édesanyjának, egyet pedig az édesapjának. A kialakult képben az anya képviselője egyedül ácsorgott, a Terit megszemélyesítő csoporttag az apa mellé állt be, a férfit megjelenítő szereplő pedig elnézett valahova messzire, és azt mondta: nem nagyon érdekli őt senki a jelenlévők közül.

Egy idegen nő kerül a képbe

- Milyen a viszonyod a szüleiddel? - kérdezte ekkor Teritől az állításvezető.
- Apámmal távolságtartó, anyámmal kifejezetten rossz - válaszolta a lány.
- Hány évesen kötöttek házasságot? - így a csoportvezető.
- Anyám érettségi után ismerte meg apámat, 20 éves volt, amikor hozzáment. Apám akkor már betöltötte a 30-at. Neki volt egy előző felesége, akitől elvált, azaz inkább a nagymamám marta szét a házasságukat. Ám őt nem ismerjük, apám még egy fényképet sem őriz róla - mesélte eltöprengve a lány.

Az állításvezető ekkor beállított még egy női szereplőt a körbe. Hirtelen megváltozott a kép, az apa rámosolygott az újonnan beállt képviselőre, az anya hátat fordított nekik, Teri képviselője pedig tétován belekapaszkodott az apába. Terinek hirtelen elkezdtek potyogni a könnyei, ahogy nézte őket. Messziről hallotta csak az állításvezető hangját: - Ezek a kötődések tartanak fogva, emiatt nincs beteljesülő párkapcsolatod.

Kik azok a helycsinálók?

A családokat zárt rendszerekként képzeljük el a családállítás szerint, melyek meghatározott törvényszerűségek alapján működnek.

Ha pedig valaki megsérti valamelyik törvényt, akkor az egész rendszer hibásan működik tovább. Azaz a leszármazók a saját életükben jelentkező nehézségekkel figyelmeztetnek majd arra, hogy ki kellene javítani azt a bizonyos hibát.
Az egyik ilyen fontos törvényszerűség az odatartozás joga. A módszer szerint senkit nem szabad kitagadni, minden vér szerinti családtag a rendszer része. Ám vannak olyan, nem vér szerinti családhoz tartozók is, akiknek igen fontos szerep jut. Ilyenek a helycsinálók is.Ha az apának vagy anyának volt egy előző fontos kapcsolata, akkor az előző nő vagy férfi kilépése a rendszerből tette lehetővé a későbbi, új kapcsolat létrejöttét. A helycsinálók azokra a leszármazókra lehetnek tehát hatással, akik ebből az új kapcsolatból születtek meg. Ők ugyanis annak köszönhetik az életüket, hogy az apjuk vagy anyjuk korábbi partnere valamilyen ok miatt szakított, netán meghalt.

Lezáratlan kötődések egy generációval feljebb

Teri apja például nem tudta lezárni a lelkében az első házasságát, amit főleg anyja féltékenykedése szakított szét. A férfi a válás után messzire elköltözött a szülői háztól, ösztönösen így védekezett az ellen, hogy még egyszer ilyen helyzetbe kerülhessen. A második házasságában azonban nem volt boldog, tudattalanul ugyanis még mindig az első nő után vágyakozott. Teri gyerekként azt érzékelte, hogy a szülei között valamilyen feszültség van, az apját kihúzza valami a rendszerből.

Tudattalan béklyókból tudatos megoldás

A családfelállítás a lélekszinten, tudattalanban ható folyamatokat jeleníti meg képviselők segítségével a térben. Így válnak tudatossá azok a rejtett összefüggések, melyek az adott problémát okozzák. A helycsináló tehát nem közvetlenül hat egy leszármazóra. A gyerek azt az esetleg lezáratlan kötődést érzékeli, ami a szülő és az előző fontos partner között megmaradt.Így a szülőnek próbál besegíteni azzal, hogy képviseli a helycsinálót, vagyis a hiányzó érzéseket, még azon az áron is, hogy beáldozza a saját boldogságát cserébe.

Teri például megértette, hogy magát béklyózta meg, amikor beleavatkozott a szülei kapcsolatába. Hiszen amíg ezzel volt elfoglalva a lelkében, nem volt kész megélhető, beteljesülő párkapcsolatra sem. A családállítás segítségével szerencsére sikerült ezt helyretennie, és azóta, mintha szárnyakat kapott volna, elkezdte végre a saját életét élni.

OLVASD EL EZT IS!

szakitas no
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

- Lehet, hogy örökre egyedül maradok?

feszult par egymas mellett
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

A nyaralás tönkreteszi a házasságot?

siro fiatal no
  • családon belüli erőszak
  • párkapcsolati probléma

- 15 évesen megerőszakoltak

Ezt is szeretjük