5 dolog, amiben nem szabad kompromisszumot kötni a kapcsolatban - Boldogtalanság lehet a vége
A kapcsolatokban szükség van arra, hogy kompromisszumokat kössenek a felek, de van, amiből nagyon nem ajánlott engedni.

par beszelget otthon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat hosszútávon is működjön, szükség van kompromisszumokra, hiszen két teljesen különböző ember élete fonódik össze, ami pedig komoly problémákat okozhat. 

Mindenképpen igazodniuk kell egymáshoz, és megbeszélni, hogyan lehet összehangolni a szokásokat, mi az, ami belefér, mi az, ami nem, vagy esetleg néha miről kell lemondaniuk a kapcsolatuk érdekében. Van azonban néhány dolog, amiben nem szabad kompromisszumot kötni az egyéni boldogság és a szerelem érdekében sem, ugyanis hosszútávon igen károsak.

A barátok és a család

Egyik fél sem várhatja el a másiktól, hogy megszakítsa a kapcsolatot a családjával vagy a barátaival, és azt sem, hogy szinte alig találkozzon velük. Fontos, hogy a pár tagjainak legyen másokkal is kapcsolatuk, ne csak egymással, hiszen, ha szerelmük kedvéért lemondanak az egykori ismerősökkel való találkozásról, az szomorúságot, elégedetlenséget és boldogtalanságot okozhat. Nem beszélve arról, hogy Kristen Fuller pszichológus szerint manipulatív viselkedésre vagy személyiségzavarra figyelmeztethet az, ha az egyik fél azt várja, hogy a másik végleg vágja el a viszonyukon kívüli kapcsolatait.

Persze, azt meg lehet beszélni, hogy mikor találkozzanak a barátokkal, hogy egymásra is legyen idejük, és azt is lehet nyugodtan jelezni, ha az egyikük úgy érzi, több időt igényelne a párjával kettesben. 

Az életcélokat nem szabad elengedni

Szintén nem szabad lemondani az életcélokról, a vágyakról, és ezt nem lehet elvárni a másiktól sem. Ha ugyanis valaki például a párja miatt nem valósítja meg az álomkarrierjét, amit mindig is szeretett volna, azt később valószínűleg nagyon meg fogja bánni. Egy ideig úgy tűnhet számára, hogy képes beleegyezni a kompromisszumba, évek múltán viszont biztosan felmerül benne, hogy nem érte el a célját, amiért partnerére lesz dühös. Fontos, hogy mindkét fél kiteljesedhessen egy kapcsolatban, és ne eméssze fel az egyéni vágyaikat a közös élet. Ezért is érdemes megbeszélni, ki mit szeretne, és közösen átgondolni, hogy valósíthatóak meg az elképzeléseik, és hogyan tudják támogatni egymást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jó szex

A szex és az intimitás a párkapcsolatok egyik alappillére, ezek nélkül nem, vagy csak igen kivételes esetekben működhet hosszútávon a viszony két ember között. Az normális, ha esetleg a libidó vagy a fantáziák között nagyobb eltérések vannak, és az is, ha a szerelem során nem teljesülnek mindkét fél legvadabb vágyai is - ezekben lehet kompromisszumot kötni. Dr. Mark White szexuálpszichológus szerint abban viszont nem, hogy az egyik félnek egyáltalán ne legyen jó a szeretkezés, vagy egyáltalán ne legyen orgazmusa annak ellenére, hogy képes rá. Mindkét félnek joga van az élvezetes, jó szexhez, és ahhoz is, hogy a másik ne legyen önző, és törekedjen arra, hogy partnerének is gyönyörteliek legyenek az együttlétek. 

A nem megfelelő bánásmód

Ha az egyik fél nem hajlandó megadni a másiknak a tiszteletet, és rosszul bánik vele, azt sem szabad elfogadni. Ebben az esetben gyakran az a mentség, hogy egyszerűen ilyen a személyisége, ezt kell elviselnie a partnernek, ha vele akar lenni, de ez nem így működik. Mindenki megérdemli a tiszteletteljes, egyenlő bánásmódot, amiről még a szerelem vagy a kapcsolat érdekében sem lehet lemondani. Ráadásul, ha valaki ezt elfogadja, később még inkább eldurvulhat a helyzet.

Az őszinte, nyílt kommunikáció

A boldog kapcsolathoz szükség van nyílt kommunikációra, de sokan úgy érzik, nem akarnak, nem képesek beszélni a problémáikról, vagy nem akarnak ekkora erőfeszítést fektetni a viták elsimításába. Ha a másik folyton kifogásokat keres a gondok megtárgyalása helyett, és azt állítja, ő nem szeret beszélni róluk, ezzel pedig meg kell békélnie a párjának, abba nem szabad beletörődni. Jelezni kell felé, hogy a hallgatással és a gondok szőnyeg alá söprésével csak fokozódnak a nehézségek, és a másik félnek joga van ahhoz, hogy meghallgassák a véleményét, és megismerhesse a másik álláspontját, gondolatait.

Zavaró szokások, amik szétrombolják a szerelmet

Van néhány olyan szokás, ami borzasztóan káros lehet a kapcsolatra, és zavaró a másik fél számára. Ezek könnyen tönkretehetik két ember viszonyát, ezért érdemes odafigyelni rájuk.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük