Kár, hogy ma már nem tesz ilyet a férfi
A legmeghatóbb udvarlási szokások, melyek kihaltak
A gyorsuló életmód kiszorított néhány hagyományt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatok története a nők számára nem indult túl lelkesítően. A kezdetekben egyszerűen elrabolta őket az, aki szemet vetett rájuk, később pedig a szüleik a fejük felett, a beleegyezésük nélkül döntöttek a sorsukról.

A középkor azonban sok mindent megváltoztatott azzal, hogy elhozta a lovagiasság hagyományát, és később a népi kultúrában is megszülettek a keretek arra, hogy valaki kifejezze a vonzalmát.

Csók a fonó udvarán

A régi vidéki életben az ismerekedés egyik első számú helyszínéül a fonó szolgált, bár az eltérő volt, hogy hol mennyire felügyelték szigorúan a fiatalok érintkezését. Gyakran lehetőség nyílt vonzalmuk kifejezésére is. Több olyan társasjáték létezett, melynek az volt a célja, hogy a magányos szívek egymásra találjanak. Előfordult, hogy a fiú zálogot lopott valamelyik lánytól, aki öleléssel vagy csókkal válthatta azt ki. De a lányokat sem kellett félteni. Ha tetszett nekik valaki, az akkori szóhasználattal élve kikívánták az udvarra, ahol szabad volt a csók - a férfi pedig nem tehette meg, hogy ellenáll a kérésnek, de a szokásosnál tovább sem volt illendő kint maradni, mert az megszégyenüléssel járt.

Májusfa

A pünkösdi ünnepkör kapcsán sok helyen állítottak a férfiak májusfát a lányok háza elé. Bár ez a fajta tavaszszimbólum eredetileg nem udvarlási funkciót töltött be, és minden lánynak kijárt, a szokás könnyen átcsúszott találgatásba: vajon ki kinek tetszik, és melyik férfi mit akar üzenni kiszemeltjének a májusfával. A lány dicsősége annál nagyobb volt, minél nagyobb és díszesebb fát kapott.

Szerelmes versek

Aligha akad még egy téma, ami annyi műalkotást ihletett volna, mint a szerelem.

Ezek persze utólag is tetszőlegesen felhasználhatók az udvarláshoz, de azért mégis más, ha valakit a kedvese saját alkotással lep meg, még akkor is, ha a mű inkább a szárnypróbálgatások csoportjába tartozik. A lovagkorban mindez elterjedt és szinte kötelező eleme volt a rituális udvarlásnak, a szerenáddal és zenés kísérettel együtt.

Szerelmes levél

Amit régen levélben írtak le, ma e-mailben vagy sms-ben küldik el, gondolhatnánk. Ám várni a postást, kinyitni a postaládát, kivenni belőle a levelet, majd elolvasni a kézzel írt, olykor tintafoltos üzenetet, végül egy bőröndben eltenni évtizedekre a szerelmes évek termékeit egészen más, mint tapinthatatlanul, csak úgy az éterben folytatni a kommunikációt.

Számodra mi a legkedvesebb gesztus a férfitól?

Ezt is szeretjük