4 egészségügyi probléma, melyet a jó szex meggyógyít - A szexológust kérdeztük

A felszabaduló endorfin mellett van még egy bűvös gyógyír a szexben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érezted már úgy, hogy miután pároddal szeretkeztél egy jót, mintha csak újjászülettél volna? A dolog nem véletlen, a jó szexnek pozitív hatása van a közérzetre és az egészségre is.

Az aktus közben ugyanis endorfin szabadul fel. Az endorfin az agyalapi mirigyben és a hipotalamuszban termelődik, és amellett, hogy kellemes érzetet kelt, fájdalomcsillapító hatással is bír. Éppen emiatt a szeretkezés által számos panasz enyhülést mutathat, legyen szó ízületi bántalmakról, fejfájásról, aknés bőrről vagy akár enyhe depresszióról.

Fontos az érzelmi tényező

Dr. Kovács Péter szexológus szerint, ha valaki szeretett párjával létesít szexuális kapcsolatot, a pozitív érzelmi behatások következtében pozitív egészségi hatásra is számíthat. A szerelem ugyanis öröm, boldogság, ami új értelmet ad az életnek, így nem is csoda, ha a szeretett párral való együttlét javulást idéz elő bizonyos testi panaszok fennállása esetén. Minél boldogabb ugyanis valaki, annál erősebb lelkileg, és annál inkább érzi magában az erőt a gyógyuláshoz. Az immunrendszer erősödik, az ember energikusabbá válik.

Ehhez ugyanakkor kell, hogy a pár, aki együtt van, valóban érzelmileg is kötődjön egymáshoz - hangsúlyozza a szexológus -, a puszta testi örömökért átélt szex távolról sem hozhatja meg azt a pozitív élettani hatást, mint a szex valakivel, akibe az ember szerelmes, akihez ragaszkodik, kötődik.

Nem mindig segít a szex

Fontos azonban megjegyezni, hogy a komolyabb betegségek esetében a szex nem vehető számításba mint potenciális gyógyír, még akkor sem, ha az aktus egy szerelmespár közt zajlik, ugyanis ebben az esetben a szexuális vágy hanyatlása az egyik olyan kísérő tényező, amit a beteg tapasztal magán. Így aztán a szexre valószínűleg nem is kerül sor, betudhatóan a beteg rossz állapotának - mondja dr. Kovács Péter.

Hétköznapi dolgok, amiktől jobb lehet a szex

7 tipp, hogy felpezsdüljön a szexuális életed. Kattints a listáért!

Bizonyos betegségek - például szív- és érrendszeri panaszok - fennállása esetén, illetve például infarktus vagy szívműtét után pedig a szex kifejezetten tiltólistás tevékenységnek számít, így ilyen esetben nem is lehet az állapotot pozitívan befolyásoló tényezőként említeni a szeretkezést - mondja a szexológus. Ilyenkor orvosi utasítás alapján szabad visszatérni a nemi élet élésére.

Hátrány, ha nincs szex?

Felmerül a kérdés, hogy abban az esetben, ha a szexnek ilyen pozitív élettani hatásai vannak, hátrányba kerül-e az, aki például két kapcsolat közt akár évekig sem szexel, azokhoz képest, akik párkapcsolatban élnek, és gyakran szeretkeznek.

Két kapcsolat közt az ember fel kell, hogy dolgozza a csalódást, a történteket, és ez normális esetben időbe telik, így a szexuális élet is szünetel. Dr. Kovács Péter szerint a szex átmeneti hiánya azonban nem jár negatív egészségügyi hatással, legfeljebb egy új kapcsolat kezdetekor az abba való visszazökkenés lehet kicsit időigényesebb.

Mi van, ha nem zökkenőmentes a dolog?

Dr. Kovács Péter tapasztalata szerint több az olyan pár, akik jól megértik egymást az ágyban, mint az olyanok, akiknek gondjaik vannak, hiszen az ember úgy van beprogramozva, hogy egy idő után a párok szexuális értelemben véve is összecsiszolódnak. Ez részben annak is köszönhető, hogy ma már sokkal nyíltabban beszélnek a párok mindarról, ami az ágyban zajlik, ennek köszönhetően pedig könnyebben megoldást találhatnak az esetlegesen felmerülő problémákra.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A szexológus szerint ugyanakkor a szex pozitív élettani hatása akkor is fennáll, ha nincs meg - vagy átmenetileg nincs meg - a szexben a közös nevező. A hangsúly ugyanis az érzelmeken van. Véleménye szerint, ha valaki szereti a párját, és szívesen szeretkezik vele, akkor a szex áldásos hatásait ő is ugyanúgy fogja érezni, függetlenül attól, hogy például elérte-e az orgazmust. 

A hosszú távon fennálló gondokat azonban - például az említett orgazmushiányt - nem szabad ölbe tett kézzel nézni. Beszélni kell a dologról egymással, és ha nem sikerül ketten dűlőre jutni, megoldani a dolgot, szakemberhez, szexológushoz  kell fordulni, ugyanis a kapcsolat felőrlődhet, ha a testi és lelki oldala nem egyformán kielégítő. Ilyenkor akár depresszió is kialakulhat, ami a jó szex hiányának közvetett negatív következményként tudható be.

Ezt is szeretjük