A kalózkirálynő, aki még I. Erzsébet előtt sem volt hajlandó meghajolni: a hírhedt Grace O’Malley története
Az ír kalózkirálynő igazi rettenthetetlen asszony volt, élete csúcsán több száz férfi és rengeteg hajó állt az irányítása alatt.

grace omalley cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hírhedt férfikalózok mellett akadt néhány olyan rettegett asszony is, akiket a tengerek úrnőinek tartottak, és akik több száz embert vontak az irányításuk alá. Közéjük tartozik az ír kalózkirálynő, Grace O’Malley is.

A rettenthetetlen nő közel 40 évig dacolt az angol királynővel, fosztogatta az angol hajókat, és még meghajolni sem volt hajlandó I. Erzsébet előtt.

Az ír kalózkirálynő, Grace O’Malley

Az 1530-as években született egy gazdag nemes és tengeri kereskedő lányaként Írország nyugati részén, apja a terület legnagyobb hajóflottáját vezényelte, és adókat szedett be a halászoktól. Már kicsi korától kezdve makacs és irányíthatatlan volt. Egyszer például könyörgött apjának, hogy vigye magával tengeri útjára, ám ő nemet mondott, de mivel Grace hajthatatlan volt, a férfi azzal indokolta döntését, hogy a lány hosszú haja balesetet okozhatna a hajón. Erre ő azonnal levágta tincseit, ekkor kapta a Gráinne Mhaol, azaz a rövid hajú Grace becenevet. 

Már fiatal nőként részt vett a kereskedelemben, mindent megtanult apjától, 16 évesen pedig hozzáment Dónal Ó Flaithbheartaigh, az Ó Flaithbheartaigh-földek leendő örököséhez. Férje 1560 környékén elhunyt egy ellenséges klánnal folytatott csatában, a kastélyokat és a hajókat özvegye örökölte. Grace O’Malley átvette az irányítást, és a Clare-szigetekre helyezte át székhelyét. Állítólag itt szerelembe esett egy férfival, akit azonban a MacMahonok megöltek, ő pedig úgy döntött, bosszút áll: megtámadta és leigázta őket, majd végzett párja gyilkosával is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem hajolt meg I. Erzsébet királynő előtt

Hamarosan már kalózkirálynőként emlegették, pályafutása csúcsán több száz férfi és számos hajó állt az irányítása alatt. Újraházasodott, majd a Rockfleet kastélyba költözött, díjakat szedett be, és angol hajókat támadott meg. Grace O’Malley azonban nemcsak parancsokat adott, hanem mindig kivette részét a csatákból is. Azon kevés klán közé tartoztak, akik ellenálltak I. Erzsébet királynőnek, azonban 1574-re az angolok besokalltak, és támadást indítottak a kalózkirálynő bázisa ellen. A nő és csapatai végül legyőzték őket, azonban Connaught brit kormányzója, Sir Richard Bingham emberei elfogták Grace O’Malley legfiatalabb fiát, a legidősebbet pedig megölték, majd elvették kastélyát, földjeit és flottáját.

Az asszony tudta, hogy nem győzhet a harcban, taktikát váltott, és úgy döntött, megpróbálja megoldani a helyzetet, majd találkozót kért Erzsébet királynőtől. 1593-ban az uralkodó fogadta is őt, ám a kalózkirálynő nem egészen úgy viselkedett, ahogyan elvárták volna tőle. Bár az alkalomhoz illően öltözött, tőrét nem volt hajlandó levenni az oldaláról, és meg sem hajolt a királynő előtt, sőt egy ajánlatát is visszautasította. Akármilyen furcsa is, mindezek ellenére sikerült megegyezniük, így fia végül kiszabadulhatott a fogságból, valamint földjeit is visszakapta. Cserébe viszont megígérte, hogy a jövőben nem támogatja az ír lázadókat, hanem az angolok mellé áll, segít nekik a harcban, és csak az ő ellenségeiket támadja.

Az asszony azon kevés ember közé tartozott, aki kivívta I. Erzsébet tiszteletét és elismerését. Végül 1603-ban hunyt el, halála után alakja gyorsan legendássá vált. Az írországi Mayóban szobrot is emeltek emlékére.

Anne Bonny különös élete

Anne Bonny, az 1700-as évek leghírhedtebb női kalóza gyorsan elhallgattatta azokat, akiknek nem tetszett a jelenléte. Fiatalon került a legénység tagjai közé, és a Karib-tenger egyik legrettegettebb bűnözőjévé vált szeretője, Calico Jack oldalán.

Képek: Instagram, Wikipedia.

Ezt is szeretjük