Hol tart a kapcsolatotok? Így derítsd ki a párod viselkedéséből

Nem kell rémeket látnod, ha úgy megváltozik a párod, hogy rá sem ismersz. Mindez törvényszerű lehet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szerelem mulandó, ám a kettőtök közti köteléknek nem kell feltétlenül vele együtt véget érnie. A kapcsolat egyes szakaszai időben is behatároltak lehetnek, de az intervallumok egyénenként változóak.

Nézd meg, milyen fázisai vannak a kapcsolatnak, így megtudhatod, hol tartotok éppen.

Romantikus szakasz

A szerelembeesés és az azt követő néhány hónap a másik felfedezésének és a mámornak az időszaka. Jellemző a rajongás és az idealizálás, és az, hogy minden perc kárbaveszettnek tűnik, amikor a másik nincs ott. A férfi valószínűleg igyekszik a kedvedben járni, és bizonyítani, hogy mennyire hasonlóak vagytok. Sok mindenben úgy gondolkodik, ahogyan te, és igyekszik megfelelni neked, sőt, az sem kizárt, hogy bátorságot, lendületet merít a kapcsolatból. Ez a fázis körülbelül két hónaptól két évig tart, addig, amíg valamelyikőtök vagy mindketten belefáradtok abba, hogy a saját személyiségetekből és autonómiátokból áldozzatok a másikért. Amikor kényelmetlenné válik a helyzet, akkor érkezik el a második szakasz, melyben már korántsem akkora az összhang.

Hatalmi harcok

Az elválaszthatatlanság után talán azt veszed észre, hogy a párod egyre inkább a személyes térre és a szabadságra való igényére hivatkozik, esetleg azt hangoztatja, hogy némi függetlenségre van szüksége. Mindez hozzájárul, hogy helyreálljon a személyes egyensúly.

13 dolog, amit tegyél meg, ha boldog kapcsolatra vágysz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a szakaszban inkább a különbségeken van a hangsúly, és talán azt látod a férfin, hogy veszített a lelkesedéséből, de nem kizárt, hogy kötözködővé, kritikussá válik, akinek semmi sem jó. Lehet, hogy úgy tűnik, meg sem hallja, amit mondasz. Az eltávolodás szakításba is torkollhat, ha nem sikerül kialakítani a személyes határokat. Ám ha megegyezésre juttok az egyéni érdekek és a kapcsolat érdeke között, akkor a következő szakaszba léphettek.

Stabilitás

A stabilitás fázisában már illúziók nélkül látjátok és elfogadjátok a másikat olyannak, amilyen, és a különbségek rendszerint nem, vagy nem feltétlenül jelentenek konfliktusforrást. Vegyülhet egy kis kiábrándultság is az érzéseidbe, hiszen a párod nem az a tökéletes herceg, akinek elképzelted. Ebben a szakaszban előfordulhat, hogy úgy érzed, inkább egymás mellett, mint együtt éltek, amiben benne lehet az eltávolodás, de az elkényelmesedés is. Már nem tartja olyan fontosnak a férfi, hogy a kedvedre tegyen, és az unalom is beférkőzhet közétek. Itt a férfi nem szívesen beszél a jövőről, hiszen az még homályos.

8 jel, hogy a férfi szerelmes

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elköteleződés

Ez az a szakasz, amikor valóban készen álltok a házasságra. Jóllehet sokan házasodnak még a romantikus szakaszban, ez azért nem szerencsés, mert a hatalmi harcoknak áldozatul eshet a kapcsolat. Ez a tisztánlátás és éberség szakasza, amikor világos és megalapozott döntéseket hoztok. A párod tisztában van azzal, ki ő és mit akar, de azzal is, hogy te ki vagy és mit akarsz. Ismeri az igényeidet és az elvárásaidat, és képes alkalmazkodni is. Sok konfliktus adódik abból, amikor az egyik fél már úgy érzi, készen áll a házasságra, a másik azonban habozik. Ilyenkor nem érdemes sürgetni, amíg nem áll készen valóban az elköteleződésre.

Közösen valami újat

Ez a kiteljesedés szakasza, amikor elhatározzátok, hogy ketten alkottok egy csapatot, és így boldogultok a világban. Létrehoztok valamit, lehet, hogy gyereket vállaltok, vagy az is lehet, hogy üzleti vállalkozásba fogtok, de bármi olyasmi szóba jöhet, ami együttműködést és közösségvállalást igényel. 

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ennek a fázisnak az a veszélye, hogy valamelyikőtök vagy mindkettőtök figyelmét túlzottan leköti a külvilág, amit a kapcsolat bánhat. Ilyenkor különösen fontos, hogy tápláljátok a kapcsolatot, nehogy elsorvadjon. Jusson időtök magatokra külön-külön, egymásra, valamint a külvilágra, még ha ez nem is mindig könnyű.

A szakaszok általában nem lineárisan, hanem spirális ciklusokban követik egymást. Vagyis bármikor újra előkerülhet egy régebbi szakasz, amin már egyszer túlestetek, például időről időre újra felbukkanhatnak a hatalmi harcok is. De ezeket valószínűleg könnyebben kezelitek, és hamarabb túlestek rajtuk, hiszen már ismeritek őket.

Ezt is szeretjük