Hogyan kerüld el a munkahelyi zaklatást?
Miért válsz áldozattá?
Miért lesz valakiből sértett fél, és mi vezeti azt, aki ártani akar? A családállítás segíthet kideríteni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megalázás, kibeszélés, kiközösítés, szexuális molesztálás - ha munkavállalóként volt már ezek közül valamelyikben vagy hasonló bántalmazásban részed, akkor a statisztika téged is a mobbing-áldozatok között jegyez.

A kutatások szerint 13 millió főt érint Európában, Magyarországon pedig naponta százezren szenvednek tőle. A hivatali erőszak áldozatainak 70%-a nő.

Eltúlzott gondoskodás

Réka lassan rekordként jegyzi, ha a próbaidőn túl is eltölt néhány hetet egy-egy munkahelyen. A lány szorgalmával, teljesítményével sosincs baj, csak a kollégáival és a főnökeivel képtelen kijönni.

Eleinte azzal vigasztalta magát, hogy irigyek rá, ezért bántják, piszkálják, utálják ki. A tizedik alkalomnál azonban már maga is belátta, több lehet a történtekben, mint véletlen ismétlődés. De miben hibázom? - tette fel a kérdést aztán egy családállítási csoportban.

Ez a módszer emberi kapcsolatok és szociális rendszerek alapvető működési mintáit, de rejtett dinamikáit, valamint ezek hatásait is láthatóvá, érzelmileg megtapasztalhatóvá teszi. Réka esetében azt mutatta meg, hogy a gyerekkorában átéltek hatnak a munkahelyi viselkedésére.

12 éves volt, amikor az édesanyja meghalt, így Rékának kellett átvállalnia a feladatait, önállóan vezette a háztartást, és vigyázott a testvéreire. Mivel eleinte nagyon félt az új feladataitól, eltúlzott gondoskodással próbált helytállni. Ezt szokta meg, ezt vitte aztán magával a munkahelyeire is - mindig mindenkinek segíteni akart, kéretlenül szólt bele például a legutóbbi főnöknője magánügyeibe. Észre sem vette tehát, hogy ő váltotta ki az erőszakos viselkedést a többiekből, akik tulajdonképpen védekezésül szekírozták ki maguk közül.

Mi az a mobbing?

A mobbing kifejezés legtalálóbb fordítása talán a hivatali erőszak. Ide sorolható minden olyan cselekmény, melyet erőfölényből követ el valaki egy munkavállalóval szemben. Enyhébb esetben csak a kommunikációban gátolja a munkatársat, azaz félbeszakítja, kritizálja, bírálja, üvöltözik vele. A következő lépcsőfok, amikor kiközösíti, levegőnek nézi.

Ide tartozik azonban az is, ha kibeszélnek valakit a háta mögött, rágalmazzák, nevetségessé teszik, netán valamilyen mássága, külseje, vallása, nézetei miatt támadják. Mobbing az is, ha valaki nem kap megfelelő feladatot, vagy épp fordítva, erején felüli teljesítést várnak tőle, netán értelmetlen munkára osztják be. Súlyosabb esetben az egészségét vagy testi épségét is fenyegetheti a támadás, ami a tényleges fizikai erőszakig is fajulhat.

Az áldozat megoldást keres

Rékához hasonlóan nagyon sok ember sorsát befolyásolja valamelyik felmenőjének nehéz élete. Ha az illető családtaggal valami rossz történt, egy később született a lelkiismeretének engedelmeskedve ugyanúgy él, érez és viselkedik, mintha átvette volna annak a családtagjának a sorsát, akit esetleg származása, vallási hovatartozása, politikai nézetei miatt üldöztek, netán kényszermunkára ítéltek.

A leszármazó ilyen esetben lélekszinten fogadalmat tesz: ha neked nem sikerült, nekem sem fog, ha te szenvedtél, én is szenvedek. Nem véletlenül alakulnak tehát úgy a munkahelyi kapcsolatai, hogy áldozattá válik.

A tudattalan fogadalom, minta, kötődés kényszerítő erővel irányítja ugyanis a sorsát, intenzíven foglalkoztatja, és amint olyan élethelyzetet talál, amivel összecseng, ösztönösen lemodellezi, hátha megtalálja rá a megoldást. Így lesz valakiből sorozatosan munkahelyi erőszak sértettje - valójában párkapcsolati probléma, a szüleivel való viszonya, netán a gyerekkorában átélt erőszak mozgatja.

Az elkövető is családi mintát véd

Persze nem mindig a szenvedő félnél kell keresni a mobbing kiváltó okát. Ha valaki képtelen elviselni mások stréberségét, és azt hangoztatja, hogy kiemelkedni csak a többiek rovására lehet, ha kikezdi a szókimondókat és a túl becsületeseket - de potenciális áldozatai azok is, akik bátran hangot adnak a saját érdekeiknek -, lehet, hogy valamilyen családi mintát követ.

Például csak úgy tudtak túlélni valamilyen nehéz helyzetet a családtagjai, hogy beleolvadtak a tömegbe, úgy tettek mindent, ahogy a többiek, úgy viselkedtek, ahogy azt előírták nekik, elvárták tőlük.

Ha a leszármazójuk összetalálkozik aztán valakivel, aki ettől eltérő értékrendet képvisel, azonnal védeni kezdi a családi mintát. Nekimegy a szemében renitensen viselkedőnek, feljelenti, amennyiben a beosztottjáról van szó, bármi áron eltávolítja.

Az ismétlődésre figyelni kell

Természetesen nem minden mobbingnak van családállítási háttere. De minden olyan ismétlődést, amikor valakire többször is az áldozat vagy az elkövető szerepe jut munkahelyi konfliktusoknál, érdemes családfelállítással megvizsgálni.

Ilyenkor a rejtett összefüggések felismerése, azok megoldása segíthet abban, hogy az áldozatból megbízható alkalmazott, a tettesből pedig jó főnök vagy kellemes munkatárs váljon.

Ezt is szeretjük