"Ne! Ugye, most nem veszi elő a mellét?!" A legtöbb anyuka ettől szorong az étteremben - Eszti szubjektív
Mennyire zavaró egy síró gyerek az étteremben?

szoptatas-etterem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Emlékszem, mikor egy családi összejövetel alkalmával az akkor három hónapos fiammal először készültünk étterembe menni. Mit mondjak, leginkább az járt a fejemben, ennél meddőbb dologra nem is vállalkozhatnék.

Úgy rémlik, javasoltam a családnak, hogy mi inkább otthon maradnánk. Úgyis van a hűtőben tegnapról egy kevés krumplipüré, az éppen jó lesz nekem. Biztosra vettem, hogy étterembe menni egy babával nagyjából ahhoz fogható, mintha a Cári Balettbe akarnék felvételizni: garantált hasra esés, bírák jelenlétében.

Az én gyerekem

Ha úgysem tudok két falatnál többet enni, vagy egy csésze tejeskávét nyugodtan meginni, minek menjek oda? A gyerek nyilván végigbőgi majd az egészet, én nem tudom lecsillapítani, a rám szegeződő tekintetekből pedig azt olvashatom ki: "Kisanyám, te már egy másik kasztba tartozol, mi a fenét keresel itt?"

Végül persze vettem egy nagy levegőt és a világgal szembeni előítéleteimet sutba dobva mi is a családdal tartottunk az étterembe. Szerencsémre az első félórát átaludta a gyermek. Utána meg felváltva cipelhettük a popsiját, hogy szép sorban mindenki meg tudjon ebédelni, és a fiatalúr se keltsen az indokoltnál nagyobb zajt.

Különösen anyatejes babával macerás nyilvános helyen enni. Otthon, a négy fal között gondolkodás nélkül be lehet vetni a cicit, mint jolly jokert - ami éhség, fájdalom, fáradtság ellen egyaránt remekül beválik. A nyilvános szoptatástól azonban sok édesanya ódzkodik, elsősorban a külvilág bírálata miatt. Pedig baromi nehéz úgy anyának lenni, hogy minimum az első fél évet otthon töltöd, csak azért, hogy mások ne érezzék magukat kellemetlenül, amiért arra használod a melled, amire való - nyilván nem látványosan, hanem diszkréten.

Később a már nagyobb - szaladgáló, sikítozó - gyerekkel sem feltétlenül egyszerűbb a helyzet. Egy aktív gyerkőc mellett, aki nem hajlandó egy órát végigülni az etetőszékben - nagyjából mindegyik ilyen -, a szülő az ebéd egész ideje alatt rohangálhat, vagy lesheti, mikor botlik fel valamelyik pincér épp az ő gyerekében.

A más gyereke

Ítélkezünk. Ez egyfajta közös hobbi. Egy hosszú percek óta síró baba hallatán a külvilágnak rendszerint megvan a véleménye az anyáról: "Miért nem tudja elhallgattatni?", "Nincs még féléves, de látszik, hogy már elkényeztette", "Minek hoz ide ilyen pici babát?","’Ne! Ugye, most nem veszi elő a mellét?!"

Valahol érthető, és talán még jogos is, ha az ember egy nyugalmasan eltöltött vasárnapi ebédre vágyik, és nem szívesen hallgatja más gyerekének a sírását, ricsajozását. De ilyenkor mindig érdemes belegondolni, mi is valójában a szülőkkel szemben támasztott elvárás: maradjanak otthon a gyerekkel, amíg nem tanul meg rendesen viselkedni? Tényleg száműzni kell a családot, de minimum az édesanyát az első hónapokra, évekre? Lehet gyereket szocializálni a négy fal között?

Felnőttbarát szállodák, családbarát éttermek

A gyereksírást, zsivajt nehezen toleráló vendégek egyébként az elmúlt években új piaci rést nyitottak a vendéglátóhelyek számára. Hazánkban kevés ilyen van, de külföldön már nem ritka az úgynevezett felnőttbarát étterem, mely deklaráltan gyermekmentes övezet. Felnőttbarát szállodából pedig már itthon is található néhány. Ezeken a helyeken vállaltan nem fogadnak kisgyerekes családokat - így próbálva megőrizni felnőtt vendégeik nyugalmát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Persze, az ilyen jellegű kirekesztésen a magyar ember jellemzően felhördül, hiszen, bár nem szeretjük, ha mások jelenlétükkel zavarnak minket, azért ahhoz túl konzervatívok vagyunk, hogy lenyeljünk egy effajta újítást. A szakemberek azonban állítják, hogy ma már kevés, ha valaki egy négycsillagos szálloda, étterem tulajdonosa, egyre fontosabb a specializáció. Ami egyébként természetesen működik a másik irányba is. Számos olyan éttermet, kávézót, szállodát találhatsz, mely kifejezetten gyerekbarát.

Aki óhajtja, hasonlíthatja mindezt kasztrendszerhez, de szerintem nem ez a jó megközelítés. Ha kevesebbet akarsz görcsölni azon, hogy a környezet mit szól a gyerekkel szinte óhatatlanul együtt járó hangzavarhoz, nem akarsz parázni a nyilvános szoptatáson, szeretnéd felnőtt társaságban jól érezni magad, próbálj ki olyan éttermeket, kávézókat, ahol nemcsak a felnőtt vendégekre vannak felkészülve.

Ezt is szeretjük