Ilyen volt groupie-nak lenni a 60-as, 70-es években: főztek, takarítottak, és ágyba is bújtak a zenészekkel a lányok

A leghíresebb groupie-kat szinte az egész világ ismerte: ilyen volt az életük valójában.

New York Dolls groupie

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A '60-as évek nem csak a divat terén hozott forradalmi újításokat: a zenei világban is egy olyan hullám indult el, aminek a hatásait még a mai napig érzik akár a fiatal, szárnyukat próbálgató zenészek, akár a már rég befutott énekesek és együttesek.

A hippiláz, a Woodstock fesztivál és a legnagyobb rocksztárok idején megjelent egy új közösség is, amibe minden rajongólány legnagyobb álma volt bekerülni: a groupie-k abban az időszakban sokak szerint azt az életet élték, amire mindenki vágyott, így irigyeik bőven akadtak.

Kik is pontosan a groupie-k?

A groupie szót egyes legendák szerint Bill Wyman, a Rolling Stones gitárosa találta ki, bár elmondása szerint ő erre egyáltalán nem emlékszik, ami nem is csoda, hiszen abban az időben a rocksztárok életéhez ugyanúgy hozzátartozott a drog és az alkohol, mint a telt házas koncertek. A goupie-k alatt általában azokat a nőnemű rajongókat szokták érteni, akik nemcsak a koncertek első soraiban tomboltak a számokra, hanem ennél többre vágytak: a backstage-ben foglaltak helyet, együtt turnéztak a bandával, és a legtöbb esetben szexuális kapcsolatot is létesítettek a zenészekkel. Emellett a mindennapi életben is nagyon sokat segítettek nekik, hiszen főztek, takarítottak rájuk a hosszú koncertsorozatok idején, sőt sokszor a jelmezeiket is ők varrták.

Egy híres groupie, Anita Pallenberg Mick Jagger és Keith Richards társaságában.
Egy híres groupie, Anita Pallenberg Mick Jagger és Keith Richards társaságában.
Fotó: Hulton Deutsch / Getty Images Hungary

Ez a zenész-rajongólány kapcsolat valamennyire a kölcsönösségen alapult. A rocksztárok élvezhették a kötöttségek nélküli kapcsolatok előnyeit, és az önbizalmuknak is jót tett, hogy mindig mellettük volt egy olyan ember, aki csodálta őket, a groupie-kat pedig a zene, a banda szeretete és közelsége hajtotta. Sokan már abban az időben is inkább prostituáltnak titulálták őket, ez azonban nagy felháborodásokat váltott ki, hiszen ők mindig kiemelték, hogy nem kérnek pénzt a közösen töltött órákért, nekik a zene az igazi motiváció, valamint az, hogy a múzsái lehetnek olyan slágereknek, amiket később egy egész világ dúdol. Ugyanis nem volt ritka, hogy a zenészek a körülöttük legyeskedő lányokból merítettek ihletet egy-egy dal megírásához.

Út a csúcsra

Míg a '60–as évek elején a közvélemény közönségesnek és bármire kaphatónak tartotta ezeket a lányokat, akik feltűntek a zenészek öltözőiben, ez a megítélés később nagyot fordult, hiszen csak keveseknek adatott meg ez a lehetőség. Így valójában egyfajta státuszt jelentett groupie-nak lenni a legmenőbb nevek mellett. Éppen ezért egy idő után már nemcsak a zenekar tagjait övezte hatalmas rajongás, hanem a groupie-k is ismertté váltak: szépségükért és pozíciójukért nemcsak rajongtak, hanem irigykedtek is sokan.

Bebe Buell és Steven Tyler.
Bebe Buell és Steven Tyler.
Fotó: Pinterest

A legismertebb lányok számára nem csak a drog jelentett igazi függőséget abban az időben: sokan arra játszottak, hogy a lehető legtöbb ismert névvel ágyba bújjanak, és ezáltal még magasabbra küzdjék magukat a ranglétrán, még több elismerést kapjanak, és még több dal múzsái legyenek. Az egyik legismertebb groupie a '70-es években Bebe Buell volt, aki korábban modellként dolgozott, de sokkal többen ismerik híres szeretői miatt a nevét. Olyan férfiak ágyában fordult meg, mint Mick Jagger, Iggy Pop, David Bowie, Jimmy Page vagy Steven Tyler - akitől lánya is született, nem más, mint Liv Tyler.

Egy másik híres groupie, Chris O’dell is hasonlóan nagy nevekkel került közelebbi viszonyba: Mick Jagger, Ringo Starr, George Harrison, Keith Richards és Bob Dylan is állítólag a szeretői közt volt, és a rocksztárokhoz hasonlóan nemcsak a szexet, hanem a drogot sem vetette meg, így tökéletesen illett abba a '60-as, '70-es években létrejött légkörbe, ami a zenészek életét övezte.

A végzetes groupie-hiba

Szintén ismert groupie volt Pamela Des Barres, aki életéről és tapasztalatairól könyvet is írt A banda cicája címmel. Ebben nemcsak a vad, drogmámorban úszó időszakok elevenednek meg, hanem az életüknek az az oldala is, amiről talán abban az időben soha, senkinek nem mertek beszélni, hiszen féltették a státuszukat, és a múzsa címről sem akartak lemondani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Des Barres szerint a legnagyobb főbűne egy groupie-nak, ha érzelmeket kezd el táplálni az adott zenész iránt, hiszen ez az életmód nem összeegyeztethető a szerelemmel - főleg úgy, hogy a sztárok gyakran nem csak egy nővel osztották meg az ágyukat, illetve sokszor cserélgették a hölgyeket. Ezt azonban nem mindig sikerült betartani, de nem is mindig végződött szívfájdalommal, hiszen több groupie-zenész kapcsolatból házasság is lett: a modell és groupie Pattie Boyd ujjára először George Harrison, majd Eric Clapton húzott gyűrűt.

George Harrison és első felesége, Pattie Boyd.
George Harrison és első felesége, Pattie Boyd.
Fotó: Larry Ellis / Getty Images Hungary

A groupie-jelenség főleg a '60-as, '70-es évekre volt jellemző, ma már nem igazán bevett szokás, hogy a zenekarokat rajongó lányok kísérik a turnékra, ha jelen is vannak nők, azok inkább barátnők és feleségek, nem pedig szeretők, akik bármilyen kívánságukat teljesítik a zenészeknek.

Őket szerették a Beatles tagjai - Volt, akiket csak a halál választott el egymástól

Nem csak groupie-k fordultak meg a zenészek életében, igaz szerelem is szövődött a színfalak mögött.

Ringo Starr átlagos lányt vett feleségül - Így talált rá a szerelmére

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép:  Arthur Kane, New York Dolls basszusgitárosa a groupie-kkal, bal oldalon Sable Starr,  forrás: Getty Images. További képek:  Getty Images Hungary, Pinterest. )

Ezt is szeretjük