Ilyen volt groupie-nak lenni a 60-as, 70-es években: főztek, takarítottak, és ágyba is bújtak a zenészekkel a lányok
A leghíresebb groupie-kat szinte az egész világ ismerte: ilyen volt az életük valójában.

New York Dolls groupie
beauty and style
Top olvasott cikkek

A '60-as évek nem csak a divat terén hozott forradalmi újításokat: a zenei világban is egy olyan hullám indult el, aminek a hatásait még a mai napig érzik akár a fiatal, szárnyukat próbálgató zenészek, akár a már rég befutott énekesek és együttesek.

A hippiláz, a Woodstock fesztivál és a legnagyobb rocksztárok idején megjelent egy új közösség is, amibe minden rajongólány legnagyobb álma volt bekerülni: a groupie-k abban az időszakban sokak szerint azt az életet élték, amire mindenki vágyott, így irigyeik bőven akadtak.

Kik is pontosan a groupie-k?

A groupie szót egyes legendák szerint Bill Wyman, a Rolling Stones gitárosa találta ki, bár elmondása szerint ő erre egyáltalán nem emlékszik, ami nem is csoda, hiszen abban az időben a rocksztárok életéhez ugyanúgy hozzátartozott a drog és az alkohol, mint a telt házas koncertek. A goupie-k alatt általában azokat a nőnemű rajongókat szokták érteni, akik nemcsak a koncertek első soraiban tomboltak a számokra, hanem ennél többre vágytak: a backstage-ben foglaltak helyet, együtt turnéztak a bandával, és a legtöbb esetben szexuális kapcsolatot is létesítettek a zenészekkel. Emellett a mindennapi életben is nagyon sokat segítettek nekik, hiszen főztek, takarítottak rájuk a hosszú koncertsorozatok idején, sőt sokszor a jelmezeiket is ők varrták.

Egy híres groupie, Anita Pallenberg Mick Jagger és Keith Richards társaságában.
Egy híres groupie, Anita Pallenberg Mick Jagger és Keith Richards társaságában.
Fotó: Hulton Deutsch / Getty Images Hungary

Ez a zenész-rajongólány kapcsolat valamennyire a kölcsönösségen alapult. A rocksztárok élvezhették a kötöttségek nélküli kapcsolatok előnyeit, és az önbizalmuknak is jót tett, hogy mindig mellettük volt egy olyan ember, aki csodálta őket, a groupie-kat pedig a zene, a banda szeretete és közelsége hajtotta. Sokan már abban az időben is inkább prostituáltnak titulálták őket, ez azonban nagy felháborodásokat váltott ki, hiszen ők mindig kiemelték, hogy nem kérnek pénzt a közösen töltött órákért, nekik a zene az igazi motiváció, valamint az, hogy a múzsái lehetnek olyan slágereknek, amiket később egy egész világ dúdol. Ugyanis nem volt ritka, hogy a zenészek a körülöttük legyeskedő lányokból merítettek ihletet egy-egy dal megírásához.

Út a csúcsra

Míg a '60–as évek elején a közvélemény közönségesnek és bármire kaphatónak tartotta ezeket a lányokat, akik feltűntek a zenészek öltözőiben, ez a megítélés később nagyot fordult, hiszen csak keveseknek adatott meg ez a lehetőség. Így valójában egyfajta státuszt jelentett groupie-nak lenni a legmenőbb nevek mellett. Éppen ezért egy idő után már nemcsak a zenekar tagjait övezte hatalmas rajongás, hanem a groupie-k is ismertté váltak: szépségükért és pozíciójukért nemcsak rajongtak, hanem irigykedtek is sokan.

Bebe Buell és Steven Tyler.
Bebe Buell és Steven Tyler.
Fotó: Pinterest

A legismertebb lányok számára nem csak a drog jelentett igazi függőséget abban az időben: sokan arra játszottak, hogy a lehető legtöbb ismert névvel ágyba bújjanak, és ezáltal még magasabbra küzdjék magukat a ranglétrán, még több elismerést kapjanak, és még több dal múzsái legyenek. Az egyik legismertebb groupie a '70-es években Bebe Buell volt, aki korábban modellként dolgozott, de sokkal többen ismerik híres szeretői miatt a nevét. Olyan férfiak ágyában fordult meg, mint Mick Jagger, Iggy Pop, David Bowie, Jimmy Page vagy Steven Tyler - akitől lánya is született, nem más, mint Liv Tyler.

Egy másik híres groupie, Chris O’dell is hasonlóan nagy nevekkel került közelebbi viszonyba: Mick Jagger, Ringo Starr, George Harrison, Keith Richards és Bob Dylan is állítólag a szeretői közt volt, és a rocksztárokhoz hasonlóan nemcsak a szexet, hanem a drogot sem vetette meg, így tökéletesen illett abba a '60-as, '70-es években létrejött légkörbe, ami a zenészek életét övezte.

A végzetes groupie-hiba

Szintén ismert groupie volt Pamela Des Barres, aki életéről és tapasztalatairól könyvet is írt A banda cicája címmel. Ebben nemcsak a vad, drogmámorban úszó időszakok elevenednek meg, hanem az életüknek az az oldala is, amiről talán abban az időben soha, senkinek nem mertek beszélni, hiszen féltették a státuszukat, és a múzsa címről sem akartak lemondani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Des Barres szerint a legnagyobb főbűne egy groupie-nak, ha érzelmeket kezd el táplálni az adott zenész iránt, hiszen ez az életmód nem összeegyeztethető a szerelemmel - főleg úgy, hogy a sztárok gyakran nem csak egy nővel osztották meg az ágyukat, illetve sokszor cserélgették a hölgyeket. Ezt azonban nem mindig sikerült betartani, de nem is mindig végződött szívfájdalommal, hiszen több groupie-zenész kapcsolatból házasság is lett: a modell és groupie Pattie Boyd ujjára először George Harrison, majd Eric Clapton húzott gyűrűt.

George Harrison és első felesége, Pattie Boyd.
George Harrison és első felesége, Pattie Boyd.
Fotó: Larry Ellis / Getty Images Hungary

A groupie-jelenség főleg a '60-as, '70-es évekre volt jellemző, ma már nem igazán bevett szokás, hogy a zenekarokat rajongó lányok kísérik a turnékra, ha jelen is vannak nők, azok inkább barátnők és feleségek, nem pedig szeretők, akik bármilyen kívánságukat teljesítik a zenészeknek.

Őket szerették a Beatles tagjai - Volt, akiket csak a halál választott el egymástól

Nem csak groupie-k fordultak meg a zenészek életében, igaz szerelem is szövődött a színfalak mögött.

(Borító- és ajánlókép:  Arthur Kane, New York Dolls basszusgitárosa a groupie-kkal, bal oldalon Sable Starr,  forrás: Getty Images. További képek:  Getty Images Hungary, Pinterest. )

Ezt is szeretjük