6 egyértelmű jel, hogy egy grandiózus nárcisztikussal randizol - A szakember figyelmeztet

A pszichológus szerint a következő jelek láttán legyen gyanús, hogy nárcisztikussal van dolgod.

Grandiózus nárcizmus jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nárcizmus szóról legtöbbünknek az arrogancia, a nagyképűség, önteltség jut eszünkbe. A nárcisztikus személyiségzavarnak valóban jellemzője a grandiozitás, mely magában foglalja a felnagyított énképet, ugyanakkor a kapcsolat elején a grandiózus nárcisztikus személyek magabiztosnak és vonzónak tűnhetnek. Ám Mark Travers PhD amerikai pszichológus szerint már a randevúidőszakban kiütközhetek azok a jellemvonások, melyek hosszú távon komoly problémákat szülhetnek.

Ezek a jelek utalnak grandiózus nárcizmusra

A grandiózus nárcisztikusok állandó elismerésre, csodálatra és különleges bánásmódra vágynak másoktól. Ennek érdekében viselkedésükkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet, elért eredményeikkel dicsekednek, gyakran uralják a beszélgetést. Kezdetben karizmatikus, erős egyéniségnek tűnnek, ami sokak számára vonzó lehet, ám idővel énközpontúságuk szétfeszítheti a kapcsolatot. Ha az alábbi jelek közül egyidejűleg többet is tapasztalsz a randiidőszakban, gondolkozz el azon, hogy érdemes-e folytatni a viszonyt.

Állandó figyelem

A grandiózus nárcisztikusnak igénye van a figyelemre, szeret a középpontban lenni, ugyanakkor az udvarlás kezdeti szakaszában ő maga is nagyon odaadó, túlontúl figyelmes a partnerével. Ha teheti, jó éttermekbe viszi a választottját, ajándékokkal kedveskedik neki. Gyakori, hogy a másik pozitív tulajdonságait túlzottan kiemeli, szinte ódákat zeng róla. Ezt a kezdeti idealizálást azonban a leértékelés követi majd, különösen akkor, ha a másik megkérdőjelezi a nárcisztikus személy felsőbbrendűségét. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a grandiózus nárcisztikus lekicsinyli a másik elért eredményeit, illetve új csodálók után néz.

Túlzott irányítás

Már a kezdetektől fogva szereti irányítani a kapcsolatot. Jellemzően ő választ randihelyszínt, esetleg az étteremben azt is elmondja, hogy mit érdemes itt enni, inni, és a másik megkérdezése nélkül megrendeli a vacsorát. Randevúhelyzetben még árulkodóbb lehet, ha megjegyzéseket tesz a ruhádra, szeretne beleszólni abba, mit vegyél fel. Míg kezdetben ez a fajta határozottság és önbizalom vonzó lehet, az idő előrehaladtával lehetetlenné teszi a párok közötti egyensúly megteremtését.

Egocentrizmus, eltúlzott önkép

A nárcisztikus személy sokat beszél önmagáról, elért eredményeiről. Jellemző, hogy a saját teljesítményével szeret eltúlozni dolgokat, szívesen felvág sikereivel. A kapcsolat kezdetén természetesen irányodban is érdeklődik, ugyanakkor ez az érdeklődés ahhoz képest, amennyit magáról beszél, érezhetően felületes.

Manipulatív viselkedés

A nárcisztikusok manipulatív taktikákat alkalmazhatnak a másik csodálatának kivívására. Eszköztárukból nem hiányozhatnak a túlzott bókok, a hízelgés, mellyel igyekeznek elnyerni partnerük tetszését. Idővel azonban kiütközik, hogy ez a viselkedés cseppet sem őszinte, pusztán felszínes locsogás, mely végső soron megnehezíti a valódi kapcsolat kialakulásának esélyét.

Az intimitás fenntartásának nehézségei

A sokadik randi után jogos elvárás lenne, hogy érzelmileg közelebb kerüljenek egymáshoz a párok. A grandiózus nárcisztikusok esetében azonban az empátia meglehetősen sekélyes, hiányzik az igazi intimitás, mely tiszteletet és érzelmi sebezhetőséget igényelne. Mindez megnehezíti a mélyebb, értelmes kapcsolatok kialakítását. A nárcisztikusok nehezen tudják beleélni magukat a partnerük érzéseibe vagy előtérbe helyezni a másik szükségleteit, ami egyoldalú kapcsolati dinamikához vezet.

Túl érzékeny a kritikára

Bár a kirakat mást mutat, a nárcisztikusok valójában törékeny önbecsüléssel rendelkeznek, és nagyon érzékenyek a kritikára vagy az elutasításra. Amikor olyan visszajelzésekkel szembesülnek, amelyek megkérdőjelezik az énképüket, védekezően, haraggal vagy agresszióval reagálhatnak ahelyett, hogy egészségesen próbálnák megoldani a kapcsolati problémákat.

Nárcisztikus személyiségek vallottak gyerekkorukról: pszichológus találta meg a közös pontot

Teljesen eltérő iskolák, mégis hasonló következményeket eredményez.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük