A gének is befolyásolják azt, hogy milyen lesz a házasság - A friss kutatás meglepő eredményre jutott
A genetikán is nagyban múlik, milyen lesz egy házasság - derítették ki a tudósok.

hazassag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt, hogy milyen lesz egy házasság, boldogok lesznek-e együtt a felek, tartós lesz-e a kapcsolat, vagy válással végződik, rengeteg minden befolyásolja. Számos vizsgálat célozta már meg azt, hogy kiderítsék, milyen tényezők játszanak közre a házaspárok viszonyának alakulásában, és igen érdekes dolgokra jutottak.

A legújabb amerikai kutatás szerint például, akármilyen meglepő is, a gének is nagyban befolyásolják a felek viselkedését, illetve a házasság, valamint a párkapcsolat minőségét.

A gének hatása a házasságra

A New York-i Binghamton Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon az oxitocin hormont szabályozó gén - OXTR - eltérő genetikai kombinációi hogy befolyásolják a partnerek egymást támogató magatartását, ami a házasság minőségének egyik kulcsa - írta a ScienceDaily.com. A Journal of Family Psychology című szaklap aktuális számában ismertetett kutatás vezetője, Richard Mattson és kutatócsoportja azért választotta az OXTR-t, mert ez a gén szabályozza az oxitocin, a szeretet és a kötődés érzésében alapvető szerepet játszó hormon kibocsátását, ami fontos a társas kapcsolatok kialakításában és egy sor más társas viselkedésben. 

79 párt kértek fel a vizsgálatra. A partnereket külön-külön arra kérték, beszéljenek életük egy problémájáról, ami nem párjukkal vagy annak családjával kapcsolatos, hanem például a munkájukkal. Tíz percen át tárgyalták a témát, és a kutatók értékelték a hangfelvételt abból a szempontból, hogy ki mennyi támogatást adott a párjának, és fogadott el tőle. A feleknek kérdőíven kellett külön-külön válaszolniuk arra, hogyan értékelik a párjuktól kapott támogatást. Ezután pedig nyálmintát vettek, hogy a genotípust elemezzék.

A viselkedést és a kapcsolatot is befolyásolják

- Azt találtuk, hogy az OXTR gén két speciális helyén lévő változatok hatással voltak a párok viselkedésére. Az egyes párokon belül a magatartási különbségnek kicsi, de az évek alatt egyre halmozódó hatása volt arra, hogy milyennek tartják a támogatás és általában a házasságuk minőségét - mondta Mattson.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A házasság minősége szempontjából a legfontosabbnak az OXTR egy adott helyének variánsai bizonyultak a férjnél. Ha ő ezt a variánst hordozta, melyet korábbi kutatások a társas viselkedés hiányaival kapcsoltak össze, akkor kevésbé volt elégedett a támogatással, ezen keresztül a házassága minőségével - magyarázta.

A kutatók azt remélik, eredményeiket mások megerősítik, és tovább kutatják az OTRX-et, mint a házasság működését tartósan meghatározó tényezőt.

- A gének számítanak a házasság minőségében, mivel fontos meghatározói a tulajdonságainknak. Eredményeink először írtak le egy genetikai és magatartási mechanizmust, melyen át a gének befolyásolhatják a házasságot - tette hozzá Mattson.

Az örökké tartó kapcsolat titka

Néhány hetven és nyolcvan éve házas pár elárulta, szerintük mi a boldog és hosszan tartó házasság titka. Elmondták, mi tartotta őket össze ennyi időn át a szerelmen és a szereteten kívül.

Ezt is szeretjük