Fogamzásgátlót szedsz? Ilyen férfiakat vonzol
Meglepő kutatási eredmény
A hosszú távra tervezőkkel vagy a szexvadászokkal állsz inkább szóba? A gyógyszered is beleszólhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számodra mi a fontosabb a férfiban? Hűséges és megbízható legyen, vagy lepedőbajnok macsó? Úgy tűnik, a kettő nagyon ritkán fedi egymást, és minden nő eldönti - igaz, tudattalanul -, hogy melyiket részesíti előnyben.

A döntésbe pedig jócskán beleszól a fogamzásgátló. Ez derül ki legalábbis egy nemrégiben publikált tanulmányból, mely arra ad választ, hogy a pirulák hormonális hatása hogyan befolyásolja a társválasztást.

A hosszú kapcsolat titka?

A skót és cseh tudósok által végzett kutatásban 2500 nőt kérdeztek arról, mennyire elégedettek a párkapcsolatukkal. Kiderült, hogy azok a nők, akik szedték a gyógyszert, amikor találkoztak a párjukkal, nagyobb eséllyel maradtak együtt a férfival, mint a gyógyszert nem szedők, bár az utóbbiak jóképűbb férfiakat vonzottak, és az ágyban is elégedettebbek voltak.

Az már egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy a menstruációs ciklus különböző állomásai is befolyásolják, kiket lát vonzónak a nő, és őt mennyire találják vonzónak a férfiak: az ovuláció idején a nők férfiasabb, macsósabb pasikhoz vonzódnak, mint egyébként.

A tabletta hatására viszont háttérbe szorult a külső és a szexualitás jelentősége, míg felértékelődött az egzisztencia, az érzelmi tényezők, valamint a várható hűségfaktor, és persze a hosszú távú megbízhatóság.
Ezen kívül Craig Robertsnek, a téma kutatójának kísérletei szerint más hatása is van a fogamzásgátlóknak.

A hormonok hatására a nők a férfi testszagát is másképp érzékelik. Míg általában vonzóbbnak találják a tőlük genetikailag nagyban elütő férfiakat, mert ez kulcstényező abban, hogy egészséges utódok szülessenek, a tabletta bezavar ebbe a kémiai törvényszerűségbe. Hatására a nők a sajátjukéhoz jobban hasonlító genetikai állománnyal rendelkező férfiakat választanak, mert az ismerősség a megbízhatósággal kapcsolódik össze.

A fogamzásgátló lehetne akár a boldog kapcsolat receptje is: a jó apák megtalálására és a hosszú távú kapcsolatra élesíti a nők érzékeit. A gondok akkor kezdődnek, amikor valaki abbahagyja a pirul szedését, és más szemmel kezd nézni a párjára.

Ezt is szeretjük