Szinte csak aludni jár haza?
Így védjétek ki, hogy a sok túlóra közétek álljon
Féderer Ágnes, a családállítás szakértőjének tanácsai.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a párod kevesebb időt tud veled eltölteni, mint amit te szeretnél, nem az a jó megoldás, hogy megpróbálod féltékenyé tenni őt, hátha kivívod ezzel a figyelmét. Esetleg azzal tüntetsz, hogy magadnak szervezel olyan programokat, amelyeket vele közösen szeretnél eltölteni?

Minden egyes kísértés, és nélküle megélt élmény eltávolíthat benneteket egymástól. Három tipp arra, hogyan éljétek túl a karrierépítés legfárasztóbb szakaszát.

Hallgass a szívedre!

Abból indulunk ki, persze, hogy a folyamatos túlórázás tényleges elfoglaltság, és nem valamiféle ürügy arra, hogy a párod nélküled is élvezhesse egy kicsit az életet. Nem árt tisztázni azt sem, az eltúlzott munkavégzés nem pótcselekvés-e, azaz menekülés valamilyen nehéz lelki folyamat elől - amit egyelőre nem tud megoldani - egy olyan aktív tevékenységbe, amely leköti, elfoglalja őt, sőt, még sikerélménye is lehet.

Ilyenkor - kémkedés és felderítés helyett - figyelj az apró jelekre, amelyek egyértelműen megmutatják, miről van szó. Ha ugyanis valóban keményen dolgozik, akkor nagyon fáradtan, de örömmel tér majd esténként haza. Amennyiben téged tart távol - magától - a munkára hivatkozva, feszülten lép be az ajtón. A munkamániásnak pedig épp olyan elvonási tünetei lehetnek a szabadidejében, mint az alkoholistának, amikor nem talál innivalót otthon.

Fontossági sorrend

Az utóbbi két esetben - amikor a munka ürügy vagy netán kóros folyamat -, nem árt mielőbb, és a megoldás reményében nagyon őszintén tisztázni, mi is van a háttérben. Amennyiben azonban a túlórázás szükséges rossz, vagyis a párod az előmenetele, netán az állása megtartása miatt kényszerül bevállalni, neked is vannak ezzel feladataid.

A családállítás módszere úgy tartja, hogy egy párkapcsolat akkor működőképes, ha - rövid, illetve hosszú távon is - kiegyenlítődik, amit a két fél egymásnak nyújt. Nézd tehát úgy ezt a helyzetet, hogy ő kettőtökért hajt, hiszen, ha jól keres, illetve magasabb pozícióba kerülhet, abból majd te is profitálhatsz. Elsősorban nem pénzt, hanem egy elégedett, sikeres társat. Így neked most a türelmedet, megértésedet kell hozzátenned ehhez a helyzethez.

Csábító varázs

Az a legfontosabb tehát, hogy nyugodt és kellemes körülmények várják a párodat, amikor hazaér. Főzz neki jó vacsorát, készíts egy fürdőt, és lehetőleg ne zúdítsd rá azonnal a saját gondjaidat. Hagyj neki időt arra, hogy kicsit feloldódjon, és kimenjen belőle a napi stressz. Ilyen időszakokban nem az a lényeges, pontosan mennyi idő jut nektek egymásra, hanem az, hogy az együtt tölthető órák valóban meghittek, kellemesek és mindkettőtöknek feltöltőek legyenek.

Hidd el, a munkahelyén is ezek az esték tartják majd benne a lelket, így biztosan nem szöszmötöl el ott a kelleténél többet, azaz amint csak szabadulhat, sietni fog haza.

Veled is megtörténhet

Kérdés persze, mivel töltsd el azt a plusz szabadidőt, ami a párod túlórázása miatt hirtelen a tiéd lesz. Mi lenne, ha duzzogás, unatkozás helyett kitalálnál valami hasznos és élvezetes tevékenységet a magad számára? Vajon mi az a sokat hangoztatott célod, elképzelésed, amire eddig nem jutott időd? Igen, itt a lehetőség a régóta halogatott nagytakarítást elvégezni, nyelvet tanulni, sportolni, múzeumokat látogatni, könyvtárba beiratkozni, a barátnőkkel összejárni - ugye, nem nekem kell kitalálnom helyetted?

Fogd úgy fel, hogy kaptál egy rendkívüli kimenőt, olyan egyszeri lehetőséget, amelyet felhasználhatsz a magad épülésére, szépülésére, és amit kihagyni bizony vétek.

Lassan betelik a pohár?

A családállítás segíthet neked átvészelni a nehéz időszakot. Nézd meg a videót!

Egyedül nem megy

Mindez akkor igaz, ha a párod csak átmenetileg - néhány hónapig - tolja ki extrém módon a munkaidejét. Nem lehet ugyanis éveken át büntetlenül egymás mellett élni. Ezért időről időre egyeztessétek a célokat, a vágyakat, mérjétek fel a meghozott áldozatok mértékét. Közös alap és az adok-kapok egyensúlya nélkül ugyanis nehéz a közös jövőt tervezni.

Amennyiben azonban a túlórázás - netán szükségszerű - létformává válik nála, döntened kell. Bevállalod-e őt, így, ezzel együtt, és kialakítasz egy - neki is - megfelelő életformát?

Természetesen ultimátumot is adhatsz, csak tudj azért róla, hogy amikor valaki kényszerből mérlegeli a helyzetét, általában nem tud jól - valóban a maga érdekeit nézve - választani.

Ezt is szeretjük