Ezért nem érti a férfi, mit érez a nő
Érdekes kutatási eredmény
Kutatók felfedték az évszázados rejtélyt, miért nehéz a férfiaknak megérteni a női érzelmeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan voltál már úgy, hogy azt gondoltad, a pasidnak vagy akár egy, a környezetedben élő férfinak halvány fogalma sincs róla, hogy te egy bizonyos helyzetben vagy dologgal kapcsolatban mit érzel.

Feltevésed beigazolódni látszik, ugyanis tudományos vizsgálat segítségével alátámasztották, hogy a férfiaknak nehézséget okoz eligazodni a női érzelmeket illetően.

Az ominózus kutatásról a Public Library of Sience - Plos One - közölt egy cikket.

A kutatás

A vizsgálatban 22, 21 és 52 év közötti férfi vett részt. Azt kérték tőlük, nézzenek bele 36 szempárba - 18 férfié, 18 nőé volt -, és próbálják megállapítani, milyen érzelmeket tükröznek a tekintetek. A feltételezett érzelmet két szóval kellett leírniuk, például: bizalmatlan.

Az eredmények

A kutatók megfigyelték, hogy amikor a férfiak női szempárt vizsgálgattak, sokkal tovább tartott nekik következtetést levonni, mint amikor férfiszempárt néztek. Eredményeik szerint kétszer olyan nehéz volt a férfiak számára női érzelmeket leolvasni, mint más férfiakét.

A kutatás arra is rávilágított, hogy amikor a férfiak férfiszempárt figyeltek, aktiválódott agyuk amygdala területe, vagyis az érzelmekért, empátiáért és félelemért felelős rész. Amikor azonban női szempárt néztek, akkor nem, és más érzelmekkel összefüggő agyterület sem mutatott aktivitást.

A lehetséges okok

Bár a kutatók egyelőre csak találgatnak, mi lehet az oka, hogy a férfiak nehezen igazodnak el a női érzelmeken, ha azokat a tekintetből kell kiolvasni, feltevéseik érdekesek.

Az egyik lehetséges magyarázat szerintük, hogy mindez evolúciós úton alakult így. Abban a korai időben ugyanis, amikor még az emberek vadásztak, halásztak és gyűjtögettek, a férfiak számára rendkívül fontos volt jól olvasni más férfiak - vadásztársak vagy ellenségek - arcáról, ugyanerre a nők esetében viszont nem volt szükségük.

Akármi is az oka, a lényeg, hogy már tudományos tény, a pasiknak valóban nehézséget okoz meglátni, milyen érzelmek zajlanak a nőkben. Ennek tudatában fontold meg kétszer is, megharagszol-e párodra vagy férfi családtagodra, ha nem érti meg azonnal, mit érzel.

Ezt is szeretjük