Miért butaság, ha meg akarod változtatni a párodat?

A közös jövőtöket is veszélyeztetheti, ha nem fogadod el a párodat olyannak, amilyen.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Párkapcsolatban élni nem csupán felhőtlen boldogságról és szerelemről szól, hanem szól még kölcsönös megértésről, alkalmazkodásról is. A másik elfogadása nélkül egy kapcsolat halálra van ítélve, hiszen ez örökös konfliktusforrás, valóságos szerelemromboló démon.

Sajnos azonban annak ellenére, hogy a kapcsolatot ez veszélyezteti, szinte minden ember, aki párkapcsolatban él, tudna olyan tulajdonságot mondani, amit szívesen megváltoztatna a párján. Bizonyára neked is eszedbe jut legalább egy dolog, amikor ezt olvasod. De vajon miért nem jó ötlet hangot adnod ennek, és azt kérni a párodtól, hogy változzon meg? A psychologytoday.com cikkében Samantha Joel pszichológus erre keresi a választ.

Felmérték a párok változási képességét

Sok ember úgy gondolkozik, hogy az ember akarat kérdése, és meg tud változni, mások viszont úgy vélik, hogy az ember olyan, amilyen, és soha nem lesz képes megváltozni.

Akik az utóbbiak táborát erősítik, boldogabbak lehetnek egy kapcsolatban, hiszen ők nem tesznek hiábavaló erőfeszítéseket, nem rágják a párjuk fülét örökösen, hogy mit csináljanak másképp. Mindezt egy felmérés támasztja alá, melyet Kanadában végeztek pszichológus professzorok.

A tesztben párok közreműködését kérték, akik közül kerültek ki olyanok, akik hittek a megváltozás lehetőségében, és olyanok is, akik inkább az elfogadás mellett tették le a voksukat.

A pároktól azt kérték, hogy az egyik fél gondoljon a másik fél egy rossz tulajdonságára, amit a következő két hétben megpróbál megváltoztatni benne.

Nem mindenkinek sikerült

A két hét elteltével azok a párok, akik nem hittek benne, hogy valaki megváltoztatható, kiegyensúlyozottabbak voltak azoknál, akik azt vallották, kitartással bármilyen változás elérhető. Náluk ugyanis a sok konfliktus rossz szájízt hagyott, és úgy gondolták, partnerük nem próbálta elég erősen elhagyni rossz szokását.

A változásban nem hívők azért maradhattak a teszt után is boldog kapcsolatban, mert megbocsátóbbak voltak a párjukkal, ha azok nem tartották be az ígéretüket zavaró szokásukkal kapcsolatban. A teszt eredményeiből számodra is világossá válhat, hogy ha mindenáron meg akarod változtatni a párodat, könnyen lehet, hogy a boldogságotokkal fogsz fizetni. Kiábrándulhatsz a belőle, ő pedig előbb-utóbb beleunhat az örökös veszekedésbe.

Számolj tízig, mielőtt megszólalsz

Mindig mérlegelj, van-e a probléma olyan súlyos, hogy szóvá tedd. Csak a valóban nagy gond miatt szólj, akkor is inkább kedvesen, mint haragosan. Hasznos, ha már az elején elmondod a párodnak, milyen dolgokat szeretsz, mitől mászol falra, és az is az, ha a kapcsolatotokban megfelelő a kommunikáció.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ha nem szeretnéd elveszíteni a szerelmedet, ne akarj teljesen más embert faragni belőle. Egy felnőtt férfi szokásait amúgy sem valószínű, hogy sikerülhet hosszú távon befolyásolnod. Gondold végig, benned is biztosan vannak olyan tulajdonságok, amikről a párod szívesen leszoktatna. Tanuld meg inkább kezelni a kis dolgait, és koncentrálj a jó tulajdonságaira. Mellettük messze eltörpülnek a rosszak, hiszen azok miatt szerettél bele.

Ezt is szeretjük