Egyetlen szó, ami elköteleződésre bírja a férfit
Ne felejtsd el!
A hála és a megbecsülés kifejezése talán sokkal többet számít a kapcsolatokban, mint gondolnád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A köztudatban az a kép él a férfiakról, hogy ők azok, akik nehezebben adják elköteleződésre a fejüket, és könnyebben lépnek ki a kapcsolatból. Persze akadnak kivételek, és az is igaz, hogy olykor a nőknek is megvan az oka az elégedetlenségre.

De vajon mi segít hozzá az elégedettséghez? Több kutatás is megerősíti, hogy ez leginkább a másik iránti hála érzése és kifejezése.

Köszönöm!

Egy 2012-es kutatásból az derült ki, hogy a hálának és annak, hogy megköszönöd-e a másiknak, amit tett, óriási szerepe van abban, hogy mennyire leszel elégedett a kapcsolatban.

A köszönetnyilvánítás eszköz arra, hogy a másik fél kellőképp értékelve érezze magát, ami viszont azt befolyásolja, milyen sokáig, mennyire szívesen marad a kapcsolatban - mondja Amie Gordon, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója.

A másik oldalról a köszönetnyilvánítás azt jelenti, hogy ahelyett, hogy csak a másiktól várnád, hogy boldoggá tegyen, elindíthatod magad is a pozitív kört, arra fókuszálva, ami jól működik a kapcsolatotokban, és miért hálás vagy.

Akik együtt maradnak

A kutatás 25 olyan egyetemista pár közreműködésével készült, melyek már legalább 15 hónapja voltak együtt. A résztvevők egy héten keresztül vezettek naplót a kapcsolatukról, elsősorban arról, hogy mennyire érezték magukat megbecsülve, és mennyire értékelték a másik felet. Kilenc hónappal később a résztvevők újabb kérdőívet kaptak, melyben kapcsolatuk aktuális állapotáról kellett beszámolniuk. Kiderült, hogy amikor valaki megbecsülve érezte magát, sokkal inkább értékelte a párját is. Azok a párok, amelyek ezt gyakorolták, sokkal nagyobb eséllyel voltak együtt kilenc hónappal később is, és egyre inkább elkötelezetté váltak egymás iránt, szemben kevésbé hálás társaikkal.

Testbeszéd

A legtöbb kapcsolat azért megy tönkre, a felek már természetesnek veszik egymást és az apró gesztusokat, és nem mutatják ki a megbecsülésüket. Persze nem kizárólag szavakkal lehet kommunikálni. Gordonék egy másik kísérletet is elvégeztek, melynek során 18 és 60 év közötti párokat vizsgáltak, vagyis azt, hogy hogyan kommunikáltak egymással a párok tagjai - milyen gyakran érintik meg egymást, mennyire merülnek el a társalgásban, és milyen gyakran vesznek fel szemkontaktust.

Arra jutottak, hogy minél több megértést, elfogadást és törődést mutat valaki a párja felé, az annál inkább úgy érzi, elismerik, és mindketten annál boldogabbak a kapcsolatban. Annak, ha időről időre elismered a párodat és az érdemeit, számodra is jelentősége van, hiszen ha újra és újra megtalálod benne a jó dolgokat, nagyobb kedved lesz ahhoz, hogy fenntartsd a kapcsolatot, és energiát fektess bele. Ahogyan ő is így fog állni a kérdéshez.

Ezt is szeretjük