Köddé váló férfiak - Mi van a fejükben, amikor egyszerűen csak felszívódnak

A nőnek valójában semmi köze a jelenséghez.

Férfi eltűnésének okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a modern kor nem csak a könnyű kapcsolatteremtésre ad lehetőséget: az egyszerűsödés a szakítási módszereket sem kerülte el. A Tinder-randik virágzása idején éppen ezért talán az egyik legkegyetlenebb kortünet a köddé válás, vagy szakszerű elnevezéssel a ghosting-jelenség.

Hiába tűnik tökéletesnek minden együtt töltött pillanat, bármikor adott a lehetőség a férfi számára arra, hogy jelzés nélkül felszívódjon. Bár korántsem mondható korrekt szakítási módszernek, sajnos mégsem ritka, hogy a vészjelző megszólalása után mégis a könnyebb utat választja.

Ki a hibás?

Bár ilyenkor a kívülállók hajlamosak legyinteni, mondván, minden bizonnyal a nő hibázott el valamit, az eset pszichológiai háttere tőle független. Az sem lehetetlen, hogy a férfi is táplál iránta gyengéd érzelmeket, miközben a felszívódás mellett dönt. Philip Zimbardo Nincs Kapcsolat, avagy hová tűntek a férfiak? című könyvében szemléletesen leírja az egyik napról a másikra eltűnő férfi érzelmeit, jellemvonásait, és a sportszerűtlen cselekedet hátterét is.

A felszívódás okainak megértéséhez először azt kell belátni, hogy a modern korban az ember kapcsolódásai és az információk feldolgozása rengeteg változáson ment keresztül. A cybertér uralmában már csaknem minden a kényelmet szolgálja, ám a személyes kapcsolatokat szerencsére még nem képes uralni egy számítógép. Emiatt viszont éppoly komplikáltak, mint régen.

Első a kényelem

Amíg a megszokott környezet biztonságot ad, egyre kevesebb ok van a komfortzóna elhagyására. Nem kell kommunikálni a vásárláskor, az utazás alatt, a saját világ sokkal nagyobb szerepet kap a külvilágnál: egy szerelemben viszont ezt a kényelmet muszáj lecserélni megértésre, türelemre, lemondásra, konfliktusokra, esetenként rossz döntésekre, nem beszélve arról, hogy a másik gondjaiban is osztozkodni kell.

A metrón szúrtad ki a férfit? Így olvasd ki a mozdulataiból, tetszel-e neki

Nézegess képeket!

Elolvasom

A férfiak így gyakran teljesen elszakadnak a valóságtól, önként és dalolva bevonulva egy virtuális világba, ahol megszabadulhatnak a kudarcoktól, a visszautasítástól és a párkapcsolati gondoktól. Mára megváltozott a világ: a nőt sikerei után elismerik, nem csupán egy feleségként, egy oldalbordaként tekintenek rá, ami a férfi férfiasságát is elbizonytalanítja.

Ebben a világban tehát nem is meglepő, hogy olyan sokan a szakítás legrosszabb formáját választják: egyetlen sort sem írnak le magyarázatul, a konfliktusok elől elmenekülnek, a telefont nem veszik fel, letiltják a nőt mindenhonnan, és soha többé nem is keresik meg. Az elköteleződés már-már fóbiává alakul bennük, a kényelmet veszélyeztető párkapcsolatot így az első ráébredés után beszüntetik.

Lőttek a bizalomnak

A nőben természetes reakcióként jelenik meg először az aggodalom a férfiért, aki minden előzmény nélkül fogta a sátorfáját, és odébbállt. Amikor azonban rájön, hogy valójában tökéletesen rendben van, esetleg azóta már mások karjában kötött ki, a bosszúságot követően akár a kapcsolatokba vetett hitéből és az önbizalmából is jócskán veszíthet. Gyógymód aligha akad erre, a kulcs talán csak annyi, hogy hibát sosem szabad magában keresnie, és meg kell próbálni örülni annak, hogy nem vesztegetett el sokkal több időt egy elköteleződésre képtelen férfira.

Ezt is szeretjük