A haldokló is gyászol, nemcsak az itt maradók

Szakértőnk elmondja, miért olyan nehéz az élet elengedése

Így zajlik a gyászfolyamat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden ember életében eljön a fájdalmas pillanat, amikor végleg búcsúznia kell egy szerettétől. Elképesztően nehéz feladat, amire nincs alkalmas időpont, mégis muszáj vele szembenéznünk. Bár a nők erősek, ösztönösek, sokat bírnak, ilyenkor sokszor magukra maradnak.

Mindenki másképp viseli

Hogyan birkózzunk meg a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Hogyan lehetünk támaszai a búcsúzónak? Könnyít-e a gyász megélésén a hit? Hogyan induljon el a búcsúzás útján az, aki nem hisz az újbóli találkozásban? Mit mondjunk a halálról a gyermeknek? Mik azok a jó tanácsok, amik ilyenkor segítenek az elengedésben? Nehéz kérdések. A Femina Klubban olyan témákkal foglalkozunk, amelyek mindannyiunkat érintenek életünk során.

Hallgasd meg Singer Magdolna előadását a Thália Színházban! 
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2016. október 22. 18 óra 
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp színpad  
        
Bővebb információ: www.femina.hu/feminaklub         

Egy szerettünket elveszíteni mindig nehéz, és nagyon sokáig tarthat feldolgozni, akár évekig is. Singer Magdolna író és gyásztanácsadó szerint ilyenkor a cél nem az elengedés, a kapcsolat megszakítása, hanem a kapcsolat átalakítása, ami sokkal könnyebbé teszi a folyamatot. Alapvetően könnyebb elengedni a szeretett személyt és túllépni a megrázkódtatáson, ha nem zárkózunk el, és beszélünk róla. 

A lezáratlan ügyek örökké kísértenek?

Egy hozzátartozó elvesztése akkor a legnehezebb, ha úgy ment el, hogy konfliktus volt köztetek. „Az itt maradónak aztán nemcsak a veszteség, a hiány fájdalmával kell megküzdenie, hanem azzal a kuszasággal is, ami az eltávozott után maradt” – mondja Singer Magdolna a vele készített interjúban.

Úgy érezheted, hogy lezáratlanul maradt néhány ládikó, és többé esélyed sincs hogy ezeket a dobozokat nyugodtan becsukd. Az érzés olyan, mint amikor egy földrengés után szépen, lassan el kell takarítani a romokat és össze kell szedegetned a széthullott darabokat, és újra felépíteni valamit, de egy fontos elem hiányával.

Amikor csúszni kezdesz lefelé a lejtőn

Ebben a káoszban nagyon nehéz megismerni a helyes utat, nem kell azonban egyedül megoldanod ezt a problémát. A megértéshez fontos tudnod azt is, hogy mi játszódik le a haldoklóban. „A legfontosabb, hogy az elmenő érezze, nem hagyják magára, hogy számíthat az őt szerető emberek támogatására” – mondja szakértőnk. 

A Femina Klub következő estjén Szily Nóra újságíró-riporter Singer Magdolna gyászszakértővel beszélget az elengedés és a gyász folyamatáról. A klubestet követően az írónő a helyszínen dedikálja a témában írt könyveit.

Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, gyere el és hallgasd meg a beszélgetést, ahol elismert szakemberek segítenek átjutni ezen a sziklákkal kikövezett úton. Jegyek kizárólag online, korlátozott számban érhetőek el! Siess, le ne maradj róluk!

A Femina Klub esteken több olyan témát is boncolgatunk, melyekkel mindannyian kénytelenek vagyunk szembesülni életünk folyamán – Szily Nóra kiváló szakemberekkel beszélget majd sikerről, párválasztásról, gyermeknevelésről, alulválasztásokról és korlátaink legyőzéséről. Gyere el, és hallgasd meg segítő beszélgetéseinket!

Ezt is szeretjük