Miket posztol a férfi a Facebookon? Erről árulkodnak az apró jelek
A Facebook-profil sokat elárul a tulajdonosáról. Mi mindent oszt meg a férfi?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Facebook-profil gyakran tömör szüzsé az ember személyiségéről, életéről, összefoglalása annak, ki ő valójában, még akkor is, ha más képet akar mutatni magáról. 

Ám ha következtetéseket akarsz levonni abból, amit látsz, nem árt, ha figyelmesen olvasod a jeleket. A kép általában több jellemzőből áll össze együttesen, és egy-egy jellemző több dolgot is jelenthet.

A kép

Először a legtöbben a profilképre lesznek figyelmesek, ami az esetek többségében még elég semleges ahhoz, hogy ítéletet hozz, ehhez nem árt megnézned a többi képet is. Ha a pasi feltűnően, mesterkélten vagy félmeztelenül pózol, valószínűleg önbizalomhiányát kompenzálja így.

Ha a kutyájával, a gitárjával, másokkal együtt látod, ez elsősorban arra utal, hogy ezek a dolgok fontosak számára, a velük való kapcsolat részét képezi az identitásának, és talán ezek mentén határozza meg önmagát is.

A pszichológia útvesztői

A pszichológusok szerint a különböző személyiségtípusokat is be lehet azonosítani a profilok alapján, azonban ebből egymásnak ellentmondó következtetések is születhetnek. Néhány jellemző azonban általában igaz.

Ha a férfi kitölti a magamról rovátkát, ráadásul bőbeszédűen, valószínűleg feltett szándéka, hogy új barátokat szerezzen itt, ami nemcsak a nyitottságáról, de a megfelelési kényszerről is árulkodhat, esetleg arról, hogy az életben nem megy neki annyira gördülékenyen az új ismeretségek kötése. Ha mást mutat a kapcsolati státusza, mint amit bevall, az egyértelmű vészjelzés arra, hogy hajlamos másokat megtéveszteni, esetleg több vasat akar tartani a tűzben.

Odamondósok

Aki gyakran durván nyilvánul meg bizonyos kérdésekben, az azt jelezheti, hogy a valóságban nem igazán tud vagy akar szembenézni ezekkel a kérdésekkel, vagy nem mer határozottan kiállni a véleménye mellett. Ha ez rendszeresen fordul elő, nemcsak alkalmilag, az azt jelezheti, hogy az illető a virtuális világban sokkal otthonosabban mozog, mint a valóságban.

Füles a szeren

Egyes vélemények szerint az emberek többsége vagy arra használja a Facebookot, hogy felviduljon, vagy arra, hogy panaszkodjon. Ez persze sarkított nézet, de megfontolásra érdemes. Aki mindig talál okot a panaszkodásra és a szomorú státuszfrissítésekre, legyen szó egy szerelmi kudarcról vagy az áremelkedésről, az az alapvetően sem lehet vidám személyiség. Ám nem kizárt, hogy élete tragédiája éppen a szemlélete, mert nem képes látni az élet napos oldalát, vagy a problémamegoldó képességét lehetne fejleszteni.

Kivéve persze, ha épp nehéz periódust él, vagy tragikus esemény történt vele - ám ez időszakos jelenség. Aki viszont a másik oldalon áll, és csupa-csupa vicces, kedves, ám felszínes dolgot oszt meg, a fala tele van mások idézeteivel, lehet, hogy épp ezekkel takarózik, és nem akarja felfedni valódi énjét.

Egotripek

Aki gyakran ír magáról helyzetjelentést, az inkább extrovertált személyiség, ám ha mindezt óránkénti rendszerességgel teszi, talán narcisztikus természet, akinek éltető eleme a felé irányuló figyelem.

Ha viszont pszichológiai játszmákba bocsátkozik, rejtélyes frissítéseket ír, melyről lehet sejteni, hogy burkoltan valaki más ellen irányulnak, valószínűleg nincs harmóniával önmagával sem, és talán nehezére esik szembenézni a problémákkal. 

Aki kínos részletességgel mesél életének apró történéseiről, az valószínűleg unatkozik, és valami megakadályozza abban, hogy az offline világban foglalja el magát. Elképzelhető, hogy kényszeres figyelemvadász, vagy egy bizonyos embertől akar reakciót kicsikarni, de valószínű, hogy lenne teendője a valódi háza tája körül is.

Ezt is szeretjük