Milliárdos férje megölte a szeretőjét, de ebből is csak profitált - Evelyn Nesbit szépsége legendás volt
A modell szépségéért szinte megőrültek a férfiak, ez viszont inkább volt számára átok, mint áldás.

evelyn-nesbit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során számos olyan női alakról szóltak feljegyzések, akik a szépségük segítségével érték el pozíciójukat vagy éppen hatalmukat. Bár a genetikai adottságokon nem sokat lehet változtatni, ezek a nők nemcsak azt tudták, hogyan legyenek a lehető legvonzóbbak, hanem jól is irányították a szálakat a férfiak által uralt világban.

A 20. század elején a művészvilág és a férfiak egyaránt rajongásig imádták Evelyn Nesbitet, akinek szépsége nemcsak megihlette az alkotókat, hanem életeket is romba döntött. Ő ugyanis megtehette, hogy válogasson a szeretők és férjek között - és jól ki is használta a helyzetét.

Szegény kislányként indult

Evelyn Nesbit 1884-ben vagy 1885-ben született, világra jöttének pontos évszáma azonban nem ismert. Anyakönyvi kivonata megsemmisült egy tűzben, és szülei soha nem árulták el az igazságot. Miután felnőtt, elárulta, hogy édesanyja sokszor hazudta idősebbnek, ezzel kicselezve a gyerekmunka törvényeit.

evelyn-nesbit2
Fotó: GraphicaArtis / Getty Images Hungary

Kislány korában jó kapcsolatot ápolt apjával, aki felfedezte, milyen intelligens, és könyvekkel halmozta el, hogy tovább tágítsa a látókörét. 10 vagy 11 éves korában azonban minden megváltozott: édesapja meghalt, anyja pedig vele és öccsével maradt egyedül. Az asszony nem talált munkát, ezért az anyagi helyzetük nagyon megromlott, sokszor csak barátoknál és rokonoknál tudták meghúzni magukat. A kilátástalanság miatt a család Philadelphiába költözött, ahol az anya értékesítői munkát vállalt egy áruházban, és beszervezte gyerekeit is: a 14 éves Evelyn és 12 éves öccse heti hat napot dolgozott tizenkét órában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben az időben egy véletlen találkozásnak köszönhetően egy művészt teljesen elvarázsolt a lány szépsége. A férfi addig kérlelte őt, hogy álljon neki modellt, amíg bele nem ment. Nesbit híre gyorsan terjedt a város művészközegeiben, és mindenki az ő kegyeiért versengett, hogy lefesthesse vagy fotózhassa az ifjú hölgyet. Mivel látta, hogy így sokkal több pénzt tud keresni, mint értékesítőként, hamarosan már múzsaként igyekezett érvényesülni.

A férfiszívek elrablója

A gyors népszerűség és pénzkereseti lehetőség miatt nem sokkal később Evelyn New Yorkba költözött. Hamar ő lett a művészvilág kedvenc múzsája, de az éppen akkor szárnyait bontogató reklámipar is felfedezte magának. Több magazin címlapjára is felkerült, és olyan cégeknek modellkedett, mint például a Coca-Cola. Szépségének és egyre jobban alakuló kapcsolatrendszerének köszönhetően a New York-i elit is befogadta.

Bár sikeres modell volt, már unta a hosszas fotózásokat, ezért belekóstolt a színészet, a Broadway és a kóruslányok világába is. Ez utóbbi révén ismerte meg a mérnök Stanford White-ot, aki annak ellenére, hogy felesége és fia is volt, nagy nőcsábász hírében állt. A férfi ekkor 46, a lány 15-16 éves volt. A befolyásos férfi kezdetben csak atyáskodott a Nesbit család felett, de hamarosan közelebb került Evelynhez, és később is az élete része maradt.

Stanford White, az építész
Stanford White, az építész
Fotó: Bettmann

Evelyn 16-17 éves korában Drew Barrymore nagyapjával, John Barrymore-ral kezdett randevúzni, ám a férfi szeretett volna kilépni a színészcsalád árnyékából, és illusztrátorként dolgozott. Ez azonban nem fizetett túl jól, így visszautasította a házassági ajánlatot. A lány életében egymást érték a vagyonos kérők, ő végül húszévesen a pittsburghi szén- és vasútbáró fiához, Harry Kendall Thaw-hoz ment felségül. Már akkor is szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a férfi nem teljesen beszámítható és instabil személyiség, ám ez csak később tört elő belőle igazán.

Gyilkosság a szépséges nő kegyeiért

A férjnek fontos volt, hogy úgy vezesse oltár elé Evelynt, hogy még szűz. Ezért a lány bevallotta neki, hogy egyszer White felhívta magához vacsorázni, pezsgőztek, majd félmeztelenül ébredt mellette. Bár a modell nem emlékezett rá, mi történt azon az éjszakán, a hír hallatán Harryt elöntötte a düh. A bosszútól fortyogó férfi végül 1906. június 25-én, egy balettelőadáson találkozott az építésszel, akit három lövéssel ölt meg.

A kép bal szélén Harry Kendall Thaw a gyilkosság miatt elrendelt tárgyalásán.
A kép bal szélén Harry Kendall Thaw a gyilkosság miatt elrendelt tárgyalásán.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Az ügyet felkapta a sajtó is, Thaw pedig a börtön helyett kórházba vonult mentális problémákra hivatkozva, ehhez a család pénze és drága ügyvédek is hozzájárultak. Evelyn sem úszta meg, sokan halálos szépségnek nevezték, a média pedig rajta köszörülte a nyelvét.

nesbit1
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A pár később elvált, és bár a modell újraházasodott, egykori gyilkos férjétől mindennap kapott pénzt az együtt töltött idők emlékére. Mindenki kedvenc múzsája a botrány után próbált visszafogott, békés életet élni, de soha nem mosta le magáról, hogy miatta még gyilkolni is képesek voltak. 1967-ben, 82 évesen hunyt el egy kaliforniai idősek otthonában.

Ilyen volt egy szép nő 100 éve: mennyire hasonlít a mai ideálhoz?

Az 1900-as évek elején még teljesen más volt a nőideál, mint amit ma annak tekintünk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük