Észak-Koreában megbüntetik a lányokat, ha teherbe esnek, a szexről beszélni is tilos: tabutéma az országban a nemi élet

Észak-Koreában a fiatalok gyakorlatilag semmilyen szexuális felvilágosítást nem kapnak, csak a gyermeknevelést tanítják nekik az iskolában.

eszak korea par

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Észak-Koreában nagyon másképp zajlik az élet, mint a világ legtöbb országában. A lakók szinte teljesen el vannak zárva a külvilágtól, és mindennapjaikat szigorú szabályok korlátozzák. Igen sok minden számít tabunak a kommunista diktatúrában, többek között például a szex témaköre is.

Nem csupán a felnőttek nem igazán beszélnek a szexualitásról, de a fiatalok számára sem létezik felvilágosítás az iskolákban a disszidensek beszámolói alapján.

Létezik szexuális felvilágosítás Észak-Koreában?

Az ország rendkívül konzervatív felfogású, az ismerkedés például hivatalosan tiltott az oktatási intézményekben, de csókolózó párokat sem látni az utcákon, sőt a filmekből is sokszor kimaradnak a csókolózós jelenetek. Bár a helyzet elszomorító, ezek után talán nem olyan meglepő, hogy a szexuális életről sem esik szó az iskolákban.

Egy egykor Észak-Koreában élő a The Guardiannek számolt be arról, hogy egészen addig, amíg el nem költözött, sosem hallott még az óvszerről, fogalma sem volt arról, hogy mi az, vagy hogyan kell használni. Egy másik pedig arról mesélt az NKNewsnak, hogy egyszer a középiskolában a gyerekek lufiként fújtak fel egyet, a tanárnőn pedig jól látszott, egyáltalán nem tudta, hogy ez valójában mi lehet. Fogamzásgátlóként csak a spirál ismert és használatos a diktatúrában, a kondomot még beszerezni is borzasztóan nehéz.

A fiatalok az oktatás részeként leginkább csak a szaporodásról tanulnak biológiaórán, a lányok pedig a higiéné fontosságáról és a gyermeknevelésről kapnak tájékoztatást a tanáraiktól. Arra, hogy mi folyik a felnőtt férfiak és nők között a hálószobában, sem az iskolában, sem otthon nem kapnak választ. A szex mint az élvezet és az öröm forrása teljesen tabutémának számít, mindent, ami hozzá kapcsolódik, „mocskosnak” és kínosnak tartanak. A fiataloknak fogalmuk sincs arról, miért vagy hogyan zajlanak le bennük a pubertáskori változások, a lányokkal esetleg az édesanyjuk beszél ezekről, de ez is ritka eset. A pornónézés egyenesen súlyos bűnnek számít: ha valakit ezen kapnak, akkor politikai fogolyként kezelik, és komoly büntetésre számíthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Betegségek és terhesség

Mindezek következtében a fiatalok semmit nem tudnak a szexuális úton terjedő betegségekről, és sokszor a teherbeesésről sem. Mert persze előfordul, hogy a szerelmesek megszegik a szabályokat, és engednek a vágyaiknak, de komoly következményei vannak annak, ha ez kiderül. Az egyik disszidens elárulta, egyszer, amikor fény derült arra, hogy az egyik lány terhes, súlyos büntetést kapott, bár részletesen nem fejtette ki, hogy pontosan mit. Az viszont biztos, hogy ilyen esetben a diákot kizárják az iskolából, és a legtöbben az illegális abortuszt választják. Vannak, akiket szüleik támogatnak ebben, de akiket nem, azok sokszor veszélyes módszerekkel próbálnak véget vetni a nem kívánt terhességnek. A nőktől egyébként még mindig elvárják, hogy megőrizzék a szüzességüket a nászéjszakáig. A szexuális úton terjedő betegségeket pedig a legtöbben annyira szégyellik, hogy inkább nem vesznek róluk tudomást, és nem fordulnak velük orvoshoz.

Bár az 1990-es évek óta tapasztalhatóak változások, és néhány iskolában állítólag már egy kevés szó is esik a szexről, a valódi szexuális felvilágosítás teljes mértékben hiányzik. Leginkább csak a férfiak és nők közti biológiai különbségekről beszélnek a tanárok, esetleg néha a fogamzásgátlásról, de a szexuális nevelés a mai napig nincs jelen Észak-Koreában.

Randevúzás Észak-Koreában

Mivel Észak-Koreában az élet minden területére szigorú szabályok vonatkoznak, természetesen nem kivétel ezalól az ismerkedés sem. A diktatúra lakói számára nem olyan könnyű a pártalálás, mint például az európai vagy az amerikai embereknek. Bár a korlátozások az 1990-es évek óta kismértékben oldódtak, még mindig nincs egyszerű dolguk az ott élőknek.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük