Ilyen volt egy esküvő 100 évvel ezelőtt: a fekete menyasszonyi ruha sem számított még ritkának

Ami ma természetesnek tűnik, régen nem volt szokás, és fordítva: az egykor elengedhetetlen hagyományok egy része kikopott.

Az esküvők régen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az esküvői szokások is sokat változtak az évszázadok alatt. Van, ami ma már elképzelhetetlen, de régen természetes volt. És ami régen kötelező hagyomány volt, az ma már sokszor elhanyagolható eleme egy szertartásnak. 

Míg korábban a vallásnak is kulcsfontosságú szerepe volt, és különféle babonák is kötődtek az esküvőhöz és lakodalomhoz, ma már minden jóval szabadabban működik, és általában a fantáziára van bízva, ki hogyan ünnepli meg ezt a fontos napot.  

Ilyen volt egy esküvő 100 évvel ezelőtt

Sok helyen még a XIX. és XX. század fordulóján is színes volt a menyasszonyi ruha. 1910-ben például Mezőkövesden hagyományosan fekete volt a menyasszony ruhája. A csángóknál a ruha egyik éke a fekete bársonycsákó és fekete palást volt. Napjainkban is fekete bársonyszegésű a széki ara szoknyája. 

Érdekes, múltidéző képeket mutatunk arról, milyen volt egy esküvő körülbelül egy évszázaddal ezelőtt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük