"Úgy szeret, miért nem becsülöd meg jobban?" - Ismerd fel, ha energiavámpírral van dolgod
Rajongva tesz tönkre ez a kapcsolat.

szomoru-lanyok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiavámpír szó hallatán csaknem mindenkiben egy végletesen idegesítő, az őrületbe kergető személy képe jelenik meg, pedig a valóság - mint mindig - sokkal összetettebb ennél.

Sajnos az sem ritka, hogy a lehető legkedvesebb, leginkább szeretnivaló és rajongásig szerető társ köntöse alatt teljesen tudattalanul és rossz szándék nélkül igazi vérszívó lakozik, ezen a ponton pedig már hiába is kezdenek nyilvánvalóvá válni a jelek, ember legyen a talpán, aki kezelni tudja vegyes érzelmeit.

Kifacsart citrom

Az energiavámpírok leggyakrabban arról ismerhetőek fel, hogy a velük folytatott beszélgetést követően szellemileg és fizikailag teljesen lemerül az ember. Bár ők úgy látják, egy üdítő csevegésen vagytok túl, valójában inkább egy kifacsart citromnak érzed magad. Az addig érzett jókedved elszállt, a motiváltságod alábbhagyott, csak a hazaérkezésre tudsz gondolni. Pedig ő szándékosan nem akar rosszat.

Rajongásig szeret, bezzeg te

Egy energiagyilkos személynek szüksége van a szeretgetésre, és látszólag rajongásig imádja szeretteit is. Könnyen úgy tűnik a külvilág számára, hogy társa nem becsüli kellőképpen őt, aki valahogyan mindig képes mártírszerepbe kerülni. Látszólag feláldozza magát a szeretetért, a háttérben valami mégsem stimmel.

Látszólag ugyanis senki nem képes megbecsülni azt a szeretetet, amit ad. A hétköznapokban szinte minden apróságot megtesz szeretteiért, cserébe viszont sokkal nagyobb áldozatokat követel. Hiszen épp ő az a személy, aki fokozott gondoskodást igényel. 

Lassan-lassan lemondasz a barátaidról, mert nem jön ki velük, felhagysz a családi látogatásokkal, mert a nagybácsi mindig beszól neki, vagy azért, mert ő sem jár haza, leszoktat a hobbidról, a költözéseteket is ő szabja meg, gyakorlatilag kisajátít magának. Ha pedig betelik a pohár, és megálljt intesz, az ismerősök meglepetten súgnak össze: annyira szereti őt, miért nem becsüli meg jobban?

Überelhetetlen mindenben

Természetesen nem csak egy párkapcsolatban nehéz kezelni egy energiavámpírt. Sajnos barátként sem könnyű elviselni, ha a beszélgetés végére érve lemerülsz. Nem mindig könnyű kiszúrni ezt a jellemet, de intő jel, ha azt veszed észre, hogy semmiben nem tudod felülmúlni. Ha rosszul érzed magad, felejtsd el, hogy rád fog figyelni, hiszen valószínűleg gyorsan be tudja bizonyítani, hogy sokkal nagyobb csalódásokat kellett átélnie a tiédnél. Ha boldog vagy, pillanatok alatt képes letörni a kedvedet. 

Ugyan bárkivel előfordulhat, hogy hullámvölgybe ér, de ha a panaszáradat vagy a pesszimizmus rendszeressé válik, az csúnyán letöri a beszélgetés résztvevőit. Nem tűri az ellenvéleményt, ha valami nem szimpatikus számára, kínos csenddel szembesülhetsz, ha megkérdőjelezed a kritikáját, élete szótárában csak a saját gondjai szerepelnek. A legparányibb rossz szándék nélkül tetszeleg az áldozat szerepében, aki ellen a világ összeesküdött.

Mit kezdj vele?

Bár könnyű lenne azt írni, hogy kerüld el messziről a fojtogató személyiségű embereket, mégsem lenne helytálló. Az energiavámpírságra egy párkapcsolatban gyakran akkor derül fény, amikor már a társ egész életét átírta, de egy szorossá alakult barátságtól sem szeretne az ember csak úgy megszabadulni, magára hagyva az illetőt.

A leghatékonyabb út talán itt is az őszinteségben rejlik: ha terhedre esik az együtt töltött idő, finoman mondd el neki, hogy rosszulesik, amikor nem hallgatja meg a véleményedet, és nem veszi komolyan, ami téged nyomaszt. Ha még így sem történik változás, próbálj meg kívül maradni a problémáin: figyelj rá, de ne vedd magadra rossz hangulatát.

Segítség, én vagyok az energiavámpír!

Ha észrevetted, hogy az elmúlt időszakban gyanúsan eltávolodtak tőled a barátaid, a partnered pedig inkább mással beszéli meg a gondjait, és a fentiekben legalább részben magadra ismertél, akkor már egy óriási lépést tettél a megoldás felé. 

Az energiavámpírság ugyanis nem egy megváltoztathatatlan személyiségjegy, bár sok múlik a neveltetésen, egy kis tudatossággal könnyen kezelhető. Gondold át, miért érzed azt, hogy egymagadban nem tudsz megbirkózni a bajokkal, miért panaszkodsz, miért nem tudod eléggé értékelni azt, amit mások megtesznek érted, és miért érzed jól magad az áldozat szerepében! 

A hozzád közel állókkal megbeszélheted ezt, de fontos, hogy hallgasd végig a véleményüket. Próbáld meg tudatosan visszafogni magad, ha panaszkodni szeretnél, és fogalmazd meg a dolgok pozitív oldalát. Ha magadra maradtál, bátran kérj segítséget akár szakembertől is.

Ezt is szeretjük