Miért ne félj kimondani: elválok? A szakértő véleménye
Gondolj arra, hogy neked is csak egyetlen életed van: hogy akarod leélni? Boldogtalanul?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az életed egyik legnehezebb döntése lehet, hogy lezárod azt a kapcsolatot, amiben évekig éltél. Továbblépni azonban még mindig jobb, mint magadat ámítani.

A legfontosabb kérdés, amire válaszolnod kell ilyenkor: boldog vagyok-e vele? Ha nem, ne legyen lelkiismeret-furdalásod azért, hogy elhagyod a párodat. Így ő is csak boldogtalan lehetne melletted.

Leltározz, és aztán határozz!

Két listára van szükséged. Az egyikben összegyűjtheted mindazt, amire vágynál egy párkapcsolatban. A másikban pedig felsorakoztathatod, hogy mit nyújt neked a párod. Bár a vágyaid listája biztosan hosszabb lesz, vesd össze alaposan a másikkal.

Minden azon múlik, mit kezdesz azzal a résszel, amit szeretnél, de a mostani társad nem tud megadni neked. Ha képes vagy lemondani arról, ami hiányzik, együtt maradhattok. Ám ha mindent szeretnél, illetve amit kapsz, az túl kevés számodra, akkor menned kell, hogy megtaláld a számodra megfelelő párt.

A múlt idő jelen is maradhat

Ez a döntésed - vele vagy nélküle - azért fontos, mert a másik fél végre szintén tisztán láthatja a helyzetet. Lehet, hogy meglepődsz majd a megkönnyebbülésén, amikor szóba hozod a válást. Nem kizárt, hogy ő is régóta fontolgatja ezt a lépést. Ami azt is jelenti, hogy a kapcsolatotok az utóbbi időben csupán időhúzás volt.

De lehet az is, hogy váratlanul éri őt, és hirtelen nem tud mit kezdeni az új helyezettel. Utóbbi esetben - nincs nagyon más választása - remélhetően nagyon őszintén reagál majd arra, amit mondasz. Ilyenkor szokott fény derülni félelemből rejtegetett mély érzésekre, és van úgy, hogy lehull a lepel számos félreértésről is. Nincs vesztenivalód tehát, ha bátran és szívből beszélsz. Amennyiben tényleg vége, ideje kitenni a pontot. Ha pedig mégis visszafordítható vagy, vedd elő újra az előbbi két listádat. Az új információk segítségével akár új döntést is hozhatsz.

Csakis egyes szám, első személyben

Soha ne mérleged tehát előre azt, a döntésed hogyan hat majd másokra. Különösen igaz ez, amennyiben a gyerekeitek miatt halogatod a válást. Igen, számukra az lenne az ideális, ha együtt maradnátok. Ám a szülők közös boldogtalansága sokkal többet árt nekik, mint ha a férfi és nő különköltözik. A gyerekeknek csupán két alapfeltételt kell biztosítanotok: mindkettőtökkel tarthassák a kapcsolatot, vagyis ne kelljen választaniuk az anyjuk és apjuk között.

Ugyanígy sem a szüleid, sem a szűkebb, tágabb környezetet véleménye ne befolyásoljon abban, amit tervezel. Lehet, hogy éppen irigyel a bátorságodért az, aki elítél a válásért, azaz aki tényleg szeret, biztosan melletted áll majd.

Nálatok is itt bukott el a dolog?

Együtt élni valakivel nem zökkenőmentes dolog, folyamatos alkalmazkodásra van szükség. Nézd meg, miken múlhat a boldogság!

Mi van utána?

Ne maradj azért együtt valakivel, mert így kényelmes és gazdaságos. Igen, a boldogsághoz olykor nehéz út vezet. Komoly cselekvési tervre lesz szükséged ahhoz, hogy bele merj vágni az önálló életbe. Ám ha bízol magadban, és vannak konkrét céljaid, minden alakul majd.

Lesz segítséged is, néha olyan formában és a legváratlanabb pillanatokban, amire nem is gondolnál. Igen, persze, ha megnézhetnél pár kockát a néhány évvel későbbi életedből, és azt látnád, hogy minden szép meg jó egy új partner oldalán, talán könnyebben indulnál el. Éppen ez a lényeg. Azért lehet olyan néhány év múlva az életed, amilyenre most még csak vágysz, mert nem félsz bevállalni az odavezető úton érte bukkanókat, gödröket, zsákutcákat sem.

Ezt is szeretjük