Milyen állami támogatásra számíthatnak az első házasok, és hogyan igényelhető? Amit a kedvezményről tudni kell

Az első házasok kedvezménye nem jár automatikusan, hanem igényelni kell.

hazassag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar kormány a családi támogatásokat 2014-ben egészítette ki az első házasok kedvezményével, amit 2015-től igényelhetnek a párok.

A feltételek sokak számára nem teljesen tiszták, és nem mindenki veszi igénybe a kedvezményt. Mivel nem jár automatikusan, hanem kérvényezni kell, fontos tisztában lenni a részletekkel, illetve azzal, hogyan juthatnak hozzá a szerelmesek.

Első házasok kedvezménye: kinek jár?

Az összevont adóalap csökkentésére irányuló támogatásra akkor jogosult a pár, ha az esküvőre 2014. december 31-ét követően került sor - akár belföldön, akár külföldön -, és legalább egyiküknek ez az első házassága. Ez azt jelenti, hogy a házaspár azon tagja is érvényesítheti a kedvezményt, akinek nem ez az első házassága.

A támogatás nem korhoz kötött, és a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is ugyanúgy megkaphatják. Mivel a személyi jövedelemadóból vonják le, csak azoknak jár, akiknek van befizetése, de akkor is érvényesíthető, ha a munkaviszony nem áll fenn egész évben. A gyesen lévők esetén így csak a másik fél kérvényezheti, a családi adókedvezménnyel viszont együttesen is igénybe vehető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mekkora összeget jelent?

A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint, és 24 hónapon keresztül kérhető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy havonta ötezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a házaspárok rendelkezésére. Ezt bármelyik fél igénybe veheti, de meg is oszthatják egymás között a pár tagjai. A támogatás összege így összesen a két év alatt 120 ezer forint.

Hogyan igényelhető?

A kedvezmény nem jár automatikusan a házasságkötéssel, hanem igényelni kell. Erre két lehetőség van: az éves adóbevallásban, így egy összegben, visszamenőleg kapják meg a felek a pénzt, vagy pedig év közben, az adóelőleg meghatározásánál a munkáltatónak benyújtott nyilatkozattal. Utóbbi esetben az első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. A szükséges dokumentumok innen tölthetőek le.

Hogy lehet lakásod szinte a semmiből?

Az elmúlt években az ingatlanárak emelkedése jelentősen megnehezítette a lakásvásárlás előtt álló fiatalok életét. Számukra most több lehetőséget is összegyűjtött a Bank360.hu pénzügyi szakportál, hogy egyszerűbb legyen a lakásvásárlás.

Ezt is szeretjük