Ha abbahagyod a fogamzásgátlót, kiszeretsz a párodból? Ezt veti fel egy kutatás
A tablettával vagy nélküle egész másnak láthatod a párod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Párkapcsolatban alapvető kérdés a fogamzásgátlás, elkerülendő a nem kívánt terhességet, és szerencsére számos módszer áll rendelkezésre, melyek közül a párok a számukra legmegfelelőbbet meg tudják választani.

Sokan például az óvszerre esküsznek, mások viszont, mivel ez természetellenes érzetet kelthet, inkább más módon, például fogamzásgátló tablettával védekeznek.

A tabletta, ha az ember odafigyel a rendszeres szedésére, és követi a betegtájékoztatóban leírtakat, szinte 100%-os védelmet nyújt a teherbeesés ellen - évi 0,2%-os azoknak az aránya, akik tabletta mellett esnek teherbe -, de sajnos a szedésének előnyei mellett vannak hátulütői is.

Nemcsak a közben jelentkező esetleges mellékhatások, mint a fejfájás, a mellfeszülés, a hányinger vagy a pecsételő vérzés, hanem a tabletta abbahagyása is hozhat kellemetlen következményeket, mégpedig érzelmi téren: kutatók felvetették, hogy a tabletta abbahagyása miatt a nők kiszerethetnek párjukból.

Butaság?

Elsőre talán legyinthet az ember, ha azt a feltételezést hallja, a tablettaszedés abbahagyása a szerelem elmúlását eredményezheti, mondván, ennél nagyobb sületlenséget még talán soha nem is hallott, de a kutatók olyan magyarázattal álltak elő, ami kifejezetten elgondolkodtató.

Egy korábbi vizsgálat során ugyanis az Oaklandi Egyetem kutatócsoportja megfigyelte, hogy az, hogy a nők épp mely szakaszában vannak a menstruációs ciklusuknak, miként befolyásolja, hogy milyen férfiak tetszenek nekik. A hormonszint eredményeik szerint nagyban befolyásolja az ízlést a párválasztásban: amikor egy nőnek peteérése van, akkor sokkal vonzóbbnak találja a maszkulinabb férfiakat.

A vizsgálatuk során arra is kíváncsiak voltak, mi a helyzet azon nők ízlésével, akik fogamzásgátlót szednek. Esetükben - a tablettát mellőző nőkkel szemben - nem a férfiasabb pasik voltak a befutók, hanem a kevésbé azok. A két eredmény összevetésével a kutatók megállapították, hogy a fogamzásgátló szedése vagy nem szedése alapjaiban befolyásolja, kit talál vonzónak egy nő, és kit nem.

Mi történik a tabletta után?

A kutatókban a vizsgálat eredményeit látva felmerült, mi történik vajon akkor, ha egy nő abbahagyja a fogamzásgátló szedését: megváltozik az ízlése a férfiakat illetően? Hiszen hormonjai egész másképp működnek majd, és, mivel, mint kiderült, hormonok által befolyásolt dolog, hogy egy nőnek milyen férfiak tetszenek, evidens lenne, hogy ezt illetően is változás történjen.

Könnyen lehet tehát, hogy, aki párkapcsolatban él, és a fogamzásgátló abbahagyása mellett dönt, például, mert babát szeretne, vagy, mert más módon tervez attól kezdve védekezni a nem kívánt terhesség ellen, egyszerre egész más szemmel néz majd arra a férfira, akiért egészen addig odavolt. Minden esély megvan arra, hogy egyik napról a másikra, ahogy hormonjai kezdik felvenni azt a természetes ritmust, ami a tablettát nem szedők esetében is fennáll, már nem is fogja többé olyan vonzónak találni a párját.

Szexi férfiak

Akár a maszkulinabb pasik jönnek be, akár nem, a csinos evezősök közt biztos találnál kedvedre valót. Nézd meg szexi naptárfotóikat!

Van ok aggodalomra?

A kutatás egyik fő szakértője, Lisa Welling szerint, mielőtt végső válasz születne az ügyben, valóban kiszerethet-e egy nő a párjából azért, mert abbahagyja a fogamzásgátlót, további vizsgálatokra van szükség. Kizárni azonban nem lehet a feltételezést, hogy igen, mivel a kutatás bizonyította, hogy a tablettát szedőknek és a tablettát nem szedőknek egészen más kinézetű férfiak tetszenek.

Mindenesetre, ha úgy döntenél, abbahagyod a tabletta szedését, ez a dolog ne tartson vissza, hiszen, mint a szakértő is mondta, feltételezésük minden kétséget kizáró bizonyítására még nem került sor. Mindemellett, mivel nő és nő közt is lehet hormonális tekintetben különbség, akár lehetsz te is a kivétel, akire abszolút nem hat úgy a tabletta abbahagyásával járó hormonszintváltozás.

Ezt is szeretjük