Egymást érik a kudarcok a munkában?
4 családi minta, ami akadályoz
Sorozatos sikertelenséget tapasztalsz? Lehet, hogy szüleid negatív élményeit hordozod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A játszmaelemzés olyan pszichológiai módszer, mely átfogó összefüggéseket keres egy-egy ember életének visszatérő zsákutcáira és nehézségeire. Eric Berne amerikai pszichológus nevéhez fűződik, aki sorskönyvnek nevezte az elemzés kulcsfogalmát. Ez azt jelenti, hogy valaki tudattalanul továbbviszi, tovább játssza a családból és a szülőktől származó viselkedésmintákat.

A sorskönyvek általában - megdöbbentő módon - nem arra törekszenek, hogy az ember élete minél kellemesebb legyen, hanem arra, hogy újabb és újabb epizódokkal igazolják a negatív előítéleteket a világról, mely nemegyszer a szülők kudarcélményeiből adódik.

Lehet, hogy te is magaddal hordasz valamilyen sorkönyvet, amit szüleid negatív élményei - akaratukon kívül is - írhattak. Ez olyan szülői mondatokat és viselkedéseket tartalmazhat, amiket esetenként magaddal vihetsz felnőttkorodba is. A Berne által vesztesnek nevezett sorskönyvek mellett léteznek persze nyertesek is, melyek sikeres életprogramot írnak elő. De általában arról az emberről mondják, hogy a sorskönyve vezérli, akinél a vesztes program valósul meg újra és újra.

Ha egy kedvezőtlenül alakuló sorskönyv elemei vannak jelen az életedben, akkor lehet, hogy magad is észreveszed a csapdákat, melyek visszatérő kudarcokat okozhatnak, mégis újra meg újra beléjük sétálsz. A valódi vesztes sorskönyv jellemzője, hogy az ember nagy erőfeszítések után vall kudarcot, vagy szándékosan - bár tudattalanul - árt önmagának, és akadályozza meg magát a sikerben. Emellett léteznek nullszaldós sorskönyvek, melyek ugyan nem idéznek elő feltétlenül kudarcot, de a sikerre is kevesebb az esély.

Ezek a szülői minták gyakran az én nem vagyok rendben, a többiek viszont igen életérzésből táplálkoznak. Íme, néhány minta, mely megakadályozhat a sikerességben.

- Mi nem vagyunk olyan okosak

Ha sokszor hangzott el hasonló megjegyzés valamelyik szülőd szájából, akár megszokásból, akár figyelmetlenségből, az meghatározó tényezővé válhatott számodra is. Akit ez a sorskönyv vezérel, annak kevesebb az ambíciója, illetve könnyebben lemond a sikerről. Ez akkor fordulhat elő, ha a szülő azt sugallja a gyereknek, jobban jár azzal a lemondással, hogy elfogadja, ő nem olyan okos, mint a többiek, mint ha vállalná azt, hogy ő is csillogtathatja a tudását. Ilyenkor felnőttként könnyebben beletörődhetsz abba, hogy másokat okosabbnak és felkészültebbnek gondolsz magadnál, és lehet, hogy kevésbé keresed a kihívásokat, mint ők. Hajlamos lehetsz arra, hogy képességeid alatt teljesíts, esetleg eleve olyan munkát választasz, ami nem ad lehetőséget a kibontakozásra.

Ki hat rád?

Ha érdekel, hogyan tudod feltárni családtagjaid hatását, nézd meg a videót!

- Úgysem sikerül

Ez a mondat ahhoz az önbeteljesítő jóslathoz hasonló, amit a legtöbb szülő alkalmaz, amikor a játszótéren figyelmeztetően rászól a gyerekre: El fogsz esni! - és a gyerek tényleg elesik. Emögött az a szülői érzés lehet, hogy ha nekem sem sikerült, neked ugyan miért sikerülne. Ha ez a minta érezteti hatását az életedben, akkor felnőttként észrevétlenül megakadályozhatod magad abban, hogy sikert érj el. Lehet, hogy azért, mert rendszeresen megugorhatatlan magasságra teszed a lécet és eleve lehetetlen küldetéseket vállalsz, de úgy is jelentkezhet, hogy véletlenül lekésed a fontos találkozásokat, esetleg megfeledkezel bizonyos feladatokról.

Kinevetés

Ha a szülő kineveti vagy nevetségessé teszi a gyerekét, rosszabb esetben akár mások előtt, ez maradandó sebeket okozhat a gyereknek. Lehet, hogy a szülő szándéka ártatlan, tényleg mókásan aranyosnak találja, amit csemetéje csinál - a gyereknek viszont rosszulesik, ha nem veszik komolyan.

Ha a szüleid gyakran mulatságosnak találták gyerekkori attrakcióidat, te viszont ezen nem mulattál olyan jól, mint ők, felnőttként is tartózkodhatsz attól, hogy különösebb erőfeszítést tegyél az elképzeléseid megvalósításáért. Hiába születnek jobbnál jobb ötleteid, előfordulhat, hogy elhessegeted őket, illetve nem bízol bennük eléggé. Vagy belefogsz ugyan a megvalósításukba, de valami eltántoríthat a befejezéstől.

- Ne bízd el magad, mert csalódni fogsz

Ez az intés, mely a későbbi csalódástól igyekszik megóvni a gyereket, valójában folyton a csalódás bűvkörében mozog. Ilyenkor az elképzelt kudarc sokkal riasztóbb rémképként jelenik meg, mint amilyen valójában lenne az az apró tévedés vagy félreértés.

Ha tudattalanodra hatott egy ilyen mondat, annak az lehet az eredménye, hogy nem vagy tisztában a képességeiddel és adottságaiddal, és könnyen alábecsülheted mindazt, amivel rendelkezel. Talán biztonságosabbnak találod, ha egyáltalán nem is használod mindezt, mert így legalább nem kell a csalódástól tartanod. Lehet, hogy inkább a háttérbe húzódsz, és hiába lennének jobb megoldásaid vagy ötleteid, tartasz attól, hogy nyilvánosságra hozd őket.

Ha bármilyen nem-nyertes sorskönyvvel rendelkezel, minél nagyobb szelete áll az életednek e tudattalan irányítás alatt, annál több helyzetben reagálhatsz irracionálisan, gyakran a körülmények ellenére, többnyire a magad kárára. A megoldás, hogy igyekszel tudatosítani magadban a sorskönyved elemeit, akár szakember segítségét kérve. Minél több helyzetben sikerül viszont felismerned a mintát, annál jobban boldogulsz, és harmóniát, sikert, jó élményeket gyűjthetsz.

Cikkünk F. Várkonyi Zsuzsa Sors és sérülés című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük