Miért nagyobb az egyik mell, mint a másik? A nőgyógyászt kérdeztük

Sokakat érint, de a legtöbben nem tudják, miért lehet nagyobb az egyik mell a másiknál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a megbabonázott férfiszem számára a különbség láthatatlan marad, így emiatt aggódni nincs ok, sok nőnek mégis feltűnhet a tükör előtt álldogálva, hogy egyik melle nagyobb, mint a másik, és sokakban vet fel a küllemen kívül más fontosabb kérdéseket is: mi okozza, és utalhat-e mindez egészségi problémára, ezért a nőgyógyászhoz fordultunk válaszért.

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász válaszolt a kérdéseinkre.

Eltérések a mellek között

A mellek közötti aszimmetria gyakori jelenség, de vajon mi okozhatja, ha az egyik mell nagyobb?

- Miért nagyobb az egyik mell, mint a másik sok nő esetében?

- A pubertás elején növekedésnek induló emlőknél gyakran látni, hogy az egyik gyorsabban nő, mint a másik, és a különbség az évek múltával is megmaradhat.

Nagyon kevés nőnek van két teljesen egyforma méretű és szimmetrikus melle. Az eltérés sokszor alig észrevehető, általában csak a tükörben észleli maga az érintett.

Az aszimmetria megnyilvánulhat formai, pozícióbeli vagy térfogatbeli különbségekben is. Emlőaszimmetriának nevezzük azt az állapotot, amikor az eltérés a két emlő között legalább egy kosárméret. Ha ez nagyon zavaró, plasztikai műtéttel korrigálható - mondta dr. Oláh Orsolya.

Van ok aggódni?

A szemmel látható eltérésnél sokkal aggasztóbb lehet, hogy a mellek közötti eltérések jelezhetnek-e egészségi problémát.

- Utalhat bármilyen egészségi problémára, hogy az egyik mell nagyobb? 

- Nagyon fontos az eltérés jellege. Egy kismértékű méretbeli különbségnek persze nincs orvosi jelentősége.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Milyen látható jelek utalhatnak bajra a melleken?

- Ha akár a kisebb, akár a nagyobb mellben csomó vagy valamilyen körülírt, az emlő mirigyállományától különböző tapintatú eltérés észlelhető, az gyanúra adhat okot, mivel ez utóbbi daganatra utalhat.

Más intő jel, ha a mell bőrén behúzódás látható, és felette a bőr színe is megváltozik. Ilyenek esetén fontos minél előbb szakorvoshoz fordulni.
Vizsgálatot igényel az is, ha az emlőben fájdalmas duzzanat tapintható, és körülötte a bőr bepirosodik, ezek főként gyulladásos eltérésre utalnak.
Ha anélkül, hogy az illető szoptatna, tejcsorgás jelentkezik egyik vagy mindkét emlőből, az szintén kóros, és nem elhanyagolható - mondta a nőgyógyász.

Ezt is szeretjük