Gyerekkori traumák feldolgozása - Ne menjen rá a kapcsolat

Muszáj dolgozni velük

Pszichológust kérdeztünk arról, mi az, ami segíthet.

nagykep?cikkid=169017&kep=szembesules1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekkori minták, esetleges traumák nagy hatással vannak a párválasztásra és a párkapcsolatra is. Sok közülük mélyen beleivódik az emberekbe, és észre sem veszik, hogy problémáik lennének, csak akkor, amikor ezek a minták aktiválódnak, és akár sok mindent tönkre is tesznek.

Ahhoz, hogy az ember kiegyensúlyozott kapcsolatban éljen, szüksége van arra, hogy szembenézzen problémáival, és feldolgozza gyerekkori sérüléseit. Arról, hogy milyen módon teheti valaki ezt meg, Román Boglárka szexuálpszichológust, pár- és családterapeutát kérdeztük.

Az önismeret elengedhetetlen

- A legtöbb gyerekkori sérülést a tudatalatti tárolja. Az élete során azonban mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amire nem számít előre. Párválasztásnál, elköteleződésnél, akár gyermekvállalásnál ezek az öntudatlan minták aktiválódhatnak, és egyben nagy zavart is okozhatnak - fejti ki Román Boglárka.

Az önismeret ezeket az öntudatlan mintákat és sémákat segít tudatosítani. Segít ezekkel szembesülni, és segít utána feldolgozni is. Ebben akár szakember segítségét is lehet kérni, így az önismeret által felismerhetővé válnak ezek a traumák és sebek.

Szükséges a megbocsátás

A felnőtté válás egyik kulcspontja, hogy az ember megbocsát a szüleinek. Minden gyereknek vannak sérülései, melyeket szülei, nagyszülei okoztak. Kinél nagyobbak, kinél kisebbek ezek. De a megbocsátás elengedhetetlen az ember saját fejlődésének érdekében.

- Ha nem bocsátasz meg, hiába tagadod meg magad a szüleidtől, pont ugyanolyan leszel, és pont ugyanazokat a hibákat fogod elkövetni, mint amiket te nem szeretsz bennük - mondja a terapeuta. - Ha változtatni szeretnél ezen, az első lépés, hogy megbocsátasz nekik.

Fel kell oldani a tabukat

- Kommunikálj a benned lévő szorongásokról és gátakról! - mondja a pszichológus. - Ahhoz, hogy egy kapcsolatban ne legyenek folyamatos féleértések, hogy a két fél meg tudja oldani problémáit, ne pedig elsöpörjék őket, kommunikálni kell. Azért is, mert a párkapcsolati vitákban sokszor felbukkannak az eddig említett családi minták.

Mindenkinek vannak olyan témái, amikről nehezebb beszélnie, és ez így van rendben. De muszáj ezeket a csatornákat is megnyitni egy kapcsolatban. Ha a problémáról nem vesz tudomást az ember, az addig áll elé, amíg meg nem oldja őket. Ezért ismétlődnek bizonyos helyzetek vagy konfliktusok újra és újra az életben.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Fel kell dolgozni

Végül, de nem utolsósorban: minden olyan élményt, ami előjön a szembesülés és a kommunikáció során, fel kell dolgozni. Időt kell adni, elfogadni és elengedni. A pszichológus azt mondja, nem szabad, hogy maradjon bűntudat, megfelelési vágy, teljesítménykényszer, vagy esetleges bosszúvágy érzése sem.

Ha ezeket az illető nem dolgozza fel, a párkapcsolatában akarja majd pótolni. A párkapcsolatából várja majd el azt a szeretet, amit gyerekként nem kapott meg, és ettől várja majd azt is, hogy csökkenjen például az ilyen irányú szorongása. Pedig az nem a párkapcsolat feladata, hogy a gyerekkori hiányokat befoltozza. Azt az illetőnek magának kell elfogadnia és feldolgoznia is.

Ezt is szeretjük