8 családi kutyafajta, ami imádja az embereket: itt akár örökbe is fogadhatod őket

A barátságos, kedves családi kutyafajták remek társállatok, de ha gyerek mellé érkezik, néhány dologra muszáj nagyon figyelni.

Családi kutyafajták
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy gyerek és egy kutya kapcsolata különösen bensőséges, szoros, szeretetteljes tud lenni ideális esetben, ám az egymást ölelgetős Insta-fotók cukorszirupos világa sokszor megtévesztő, hamis ábrándokba ringatja az embereket. A kiegyensúlyozott kapcsolatért a valóságban igenis sokat kell dolgozni, és ha valaki erre nem számít, annak általában a kutya issza meg a levét.

Az önismeret, a tudatosság és a következetesség nélkülözhetetlen, ha a család úgy dönt, kutyust szeretne. Már a fajtaválasztáson is rengeteg múlik, egy magas ösztönszintű, kőkemény munkakutya, például a népszerű szibériai husky, border collie, mudi, német- vagy belgajuhász mind-mind rengeteg energiát, időt, foglalkozást igényel a fizikai és szellemi fárasztáshoz, ezért fontos előre belőni a család jövőbeli kapacitását. Az esztétikum ilyenkor sokadlagos tényező!

Családi kutyafajták

Az adott kutya temperamentuma, mozgásigénye sokat számít a választásnál. Bár sokan a tündéri kiskutyákat részesítik előnyben, általában kisgyerek mellé jobb választás egy nyugodtabb, kamaszkorán túli, megfelelően szocializált eb. A konfliktusok megelőzése érdekében a gyereknek felügyelet mellett meg kell tanulnia, hogyan bánjon a kutyával, mit ne csináljon vele, hogy ismerje fel a testbeszédét, mikor hagyja békén - korábbi cikkünkből a stresszjeleket is megismerheted.

A következő fajták ideálisak családba, és akár fajtamentőktől is befogadhatod őket. Semmiképp ne támogasd a szaporítókat! A menhelyi gondozók és a hozzáértő trénerek is sokat segíthetnek a megfelelő személyiségű kutyus kiválasztásában és beilleszkedésében.

(Képek: Getty Images Hungary.)

"A felelős gazdi jól etet, ivartalanít, képzi a kutyáját" - Interjú Varga Adrienn-nel, a Kutyaovi Állatvédő Egyesületből

Varga Adrienn, a Kutyaovi Állatvédő Egyesület önkéntese elmondja, mik a felelős kutyatartás alapszabályai és ki a felelős, jó gazda.

Elolvasom
Ezt is szeretjük