Mátyás király és Edelpeck Borbála szerelmi viszonyából született Corvin János: nem lehetett apja örököse
Mátyás király egyetlen vér szerinti utódja Corvin János volt, aki Edelpeck Borbálával folytatott szerelmi viszonyából született.

corvin jános
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mátyás király köztiszteletnek örvendő uralkodó volt Magyarország és Horvátország felett, 1469-től egészen haláláig pedig az Ausztria főhercege címet is viselte. Számos legenda fűződik a nevéhez, ahogy álruhát öltve járta a birodalmát.

Nem véletlenül kapta az Igazságos Mátyás ragadványnevet a Hunyadi-klán utolsó nagy vezére, regnálása alatt számos reformot bevezetett az ország infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. De a bel- és külpolitikai ügyek intézése mellett Mátyás király magánélete is nagyon színes volt. 

Mátyás király kapcsolatai

A krónikákban egy jegyeséről és két feleségéről emlékeznek meg, Cillei Erzsébetről, Podjebrád Katalinról és Aragóniai Beatrixról. A királynak ugyan első feleségétől, Katalintól született fiúgyermeke, aki Hunyadi N. néven maradt fenn az utókor számára, de ő sajnos születése után nem sokkal édesanyjával együtt életét vesztette.

Mátyás király
Mátyás király

Feltehetően 1470 körül ismerkedett meg a megözvegyült Mátyás király egy bécsi találkozón Edelpeck Borbálával, vagy Barbara Edelpöckkel. A király már hat éve élt magányosan, amikor a Boroszlóban III. Frigyes, német-római császár által rendezett táncmulatságon teljesen belehabarodott a szépséges Borbálába. 

Fraknói Vilmos történetíró kutatásai szerint nemcsak futó kapcsolat alakult ki köztük, hanem mély szerelem. Olyannyira, hogy Mátyás király Magyarországra költöztette kedvesét, aki legalább hét éven keresztül elérhető közelségben maradt - természetesen elvonulva élt, hogy ne keltsenek feltűnést.

A kapcsolat annyira titkos volt, hogy a nő teljes neve csak 1941-ben derült ki, amikor a klosterneuburgi monostor levéltárából előkerültek bizonyító értékű évkönyvek. Ekkor vált bizonyossá, hogy ténylegesen ő volt a király szeretője és Corvin János édesanyja.

Edelpeck Borbála és Mátyás király

A levéltári okiratokat leszámítva alig maradt fenn feljegyzés kapcsolatukról. Edelpeck Borbála1473-ban adott életet Corvin Jánosnak, és Besztercebányán három évig nevelhette saját fiát egy olyan házban, amit Mátyás király adományozott számukra.

Corvin János fiatal korában, Baldassare Estense festménye
Corvin János fiatal korában, Baldassare Estense festménye

A fennmaradt források alapján később Szilágyi Erzsébet, Hunyadi Mátyás édesanyja gondoskodott vér szerinti unokájáról. Amikor Borbála 1476-ban elköltözött Magyarországról, a király feleségül vette Aragóniai Beatrixot. Az újdonsült királyné kifejezetten nem kedvelte a gyermeket. Állítólag még Edelpeck Borbálát is megvádolta azzal, hogy meddőséget okozó átkot küldött rá, ezért nem tudott gyermeket nemzeni a királlyal.

A törvénytelen szerelemgyerek, Corvin János volt az egyetlen utódja I. Mátyásnak, aki megélte a felnőttkort. Aragóniai Beatrixszal folytatott többévnyi sikertelen próbálkozás után Mátyás király 1479-ben törvényesítette Corvin Jánost.

A cikk az ajánló után folytatódik

Edelpeck Borbála, aki 1476-ban Friedrich von Enzersdorfhoz ment férjhez, és alsó-ausztriai Enzersdorfban lévő várban lakott, amit  Mátyás király vásárolt. A nő későbbi életéről kevés biztos forrás maradt fenn, úgy tartják, hogy férjétől két gyermeke született, és 1495-ben halt meg, túlélve Mátyás királyt.

Corvin János, a szerelemgyerek

Mátyás szerette volna trónra juttatni fiát. A 14 éves Corvin Jánost összeházasította Sforza Bianka Mária, milánói hercegnővel, hogy biztosítsa uralkodását. A király halálával azonban Corvin János elvesztette pártfogóit, és végül nem őt választották utódjának, hanem II. Ulászlót - de a korabeli források alapján Corvin János méltósággal és becsülettel fogadta a döntést. A milánói udvarnak sem állt érdekében fenntartani a politikai érdekből kötött frigyet, és az akkori pápa érvénytelenítette a házasságát. 

Corvin János idősebb korában, Peter Paul Rubens festménye
Corvin János idősebb korában, Peter Paul Rubens festménye

Corvin János grófi, hercegi címet és nagy birtokokat kapott, és 1495–1499 között bosnyák királyként és Szlavónia hercegeként regnált. Sikeres hadvezér volt, neki köszönhetően szabadult fel a mai Bosznia-Hercegovina területén található Jajca a török ostrom alól. Feleségül vette Frangepán Beatrixot, akitől három gyermeke született, de mindhárman még nagyon fiatal korukban életüket vesztették. Corvin János 31 éves korában hunyt el, de hőstetteiről és becsületes jelleméről a mai napig megemlékeznek, ahogy Mátyás király és Edelpeck Borbála szerelmi történetét sem felejtették el.

Kvíz: kinek a felesége volt Boleyn Anna?

Történelmi kvízünkben tesztelheted, mennyire ismered a híres királyok feleségeit.

(Cikken belüli képek forrása: Musea en Erfgoed Antwerpen, Bayerische Staatsgemäldesammlungen és Ambrogio de Predis / Wikipedia Közkincs, borító- és ajánlóképek forrása: Musea en Erfgoed Antwerpen / Wikipedia Közkincs)

Ezt is szeretjük